zaterdag 7 mei 2016

Verslag 4 mei 2016 een stille tocht/bijeenkomst







  



 






De 4 mei bijeenkomst begon gewoontegetrouw in de Palembangstraat 52 in het Vriendschapshuis met koffie en thee.

Na de koffie ging men in stille tocht naar het Ceramplein. Het was heerlijk zacht weer, de bomen stonden in teergroene kleuren onder een strakblauwe hemel en het was plechtig stil op het plein tussen de muziek die door Nazeer Abdulhai en Obbay Salloum, twee jonge muzikanten gevlucht uit Syrië gespeld was. Ahmed El Mesri van Assadaaka Community hield een korte toespraak. Ook Ronald Plasterk, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was bij de herdenking aanwezig. Een bijzonder man.
Er waren dit jaar veel mensen aanwezig.

Toen de lichten aan gingen van het stiltemoment werd het echt stil, zo stil als wij het ons alleen maar herinneren van toen wij als klein kinderen met ons moeders/vaders naar het herdenkingsmonument bij ons in de buurten gingen, lang geleden. Je hoorde dan de vogels zingen en soms hoorde je iemand snikken. Dat was nu niet, maar de stilte vonden wij wel net zo indrukwekkend als toen.

Ahmed benadrukte in zijn toespraak de gevolgen van oorlog, van geweld. De pijn, de slachtoffers, de beroving van vrijheid. Ahmed sloot af met de volgende woorden: ‘Vandaag, dames en heren, bedenken wij dat zorg nog steeds nodig is. Als je dat begrijpt, ben je humaan en begrijp je waarom wij slachtoffers van geweld herdenken.

Hierna ontstond een verdere discussie over vrijheid en merkte een deelnemer aan het gesprek op dat je eigen vrijheid ophoudt waar de vrijheid van de ander belemmerd wordt.

Het was een boeiende avond, waarin zowel tegengestelde meningen als ook persoonlijke verhalen de ruimte kregen, een herdenkingsbijeenkomst waardig. 

4 mei bijeenkomst 2016
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten