zondag 29 mei 2016

De filmvertoning van ‘De Beslissing’

Film avond – De Beslissing op 20 mei jl.

Een korte film die je raakt, gevolgd door een respectvolle en taboe doorbrekende discussie. De filmvertoning van ‘De Beslissing’ afgelopen vrijdagavond in de Meevaart, georganiseerd door Assadaaka Community, was een waardevolle avond, waarin openlijk gesproken werd over het taboe op seksuele diversiteit binnen de Marokkaanse gemeenschap.
De Beslissing is een korte film over een Marokkaanse homoseksuele man, Karim, die worstelt met zijn coming-out naar zijn vader. Het toont op indringende wijze het dilemma van een botsende persoonlijke, religieuze en culturele identiteit voor Marokkaanse homoseksuelen binnen de familiekring. Hoewel de film maar 15 minuten duurt, is het een film die je raakt. De pijnlijke worsteling van zowel de homoseksuele Karim, als van zijn teleurgestelde vader, komen dichtbij de kijker.

Regisseur Wahid Sanouji wil met de film seksuele diversiteit binnen de Marokkaanse en moslim gemeenschap meer bespreekbaar maken. Hij kon afgelopen vrijdag zelf niet aanwezig zijn, omdat hij in Marokko was, waar De Beslissing vertoond werd op een internationaal filmfestival.  Daarom had hij aan de aanwezigen tijdens onze filmavond een brief geschreven, waarin hij vertelde waarom hij de film heeft gemaakt. Na het kijken van de film las Murat, die stage loopt bij Assadaaka, de brief van Wahid voor. Hierin beschrijft Wahid hoe hij de afgelopen jaren in contact kwam met Marokkaanse jongeren die met het thema van seksuele diversiteit worstelen. Als moslim, hetero, Marokkaanse vader én regisseur voelde hij het als een verantwoordelijkheid om de dilemma’s rond dit onderwerp bespreekbaar te maken. Met De Beslissing wil hij de kijker geen antwoorden geven, of in denkwijze sturen, maar hij wil de pijnlijke worsteling laten zien die alle betrokkenen, zowel de vader als de jongere, doormaken.

Op de festival internationaal de cinema des jeunes de Meknes in Marokko heeft de film de Beslissing een prijs gewonnen voor de BESTE REGIE. ”Mon film la Decision a eu le prix meilleure realisation au festival de cinema de Mekens”


Na het voorlezen van de brief hield Ahmed El Mesri een toespraak over het taboe op seksuele diversiteit in de Marokkaanse gemeenschap, die uitnodigde tot een gesprek. De opkomst van de avond was niet groot, maar het gesprek dat zich ontwikkelde zeer waardevol. Er werd gesproken over de dilemma’s die aanwezigen hebben ervaren in het praten over homoseksualiteit binnen de Marokkaanse familiekring, en de rol van religie daarin. Daarbij ontstond een open gesprek met aanwezigen, die vanuit religie moeite hebben met het thema homoseksualiteit. Zo heeft de Assadaaka’s filmvertoning van De Beslissing mensen met uiteenlopende visies, in een respectvolle dialoog bij elkaar gebracht.

Assadaaka Community is een multiculturele vereniging, waardoor Assadaaka Community dan ook gezien kan worden als afspiegeling van een multiculturele stad als Amsterdam.

Voor meer informatie: Tel.nr. van Assadaaka Community 06-47440672 of E. info@assadaaka.nl of W. http://www.assadaaka.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten