zaterdag 19 oktober 2013

Verslag thema - Kanker bespreekbaar maken voor iedereen op 18 okt. 2013


 
 

Bijeenkomst ‘Kanker bespreekbaar maken voor iedereen’.

18 oktober 2013 


Op vrijdagavond 18 oktober jl. heeft Stichting Onze Hoop een themabijeenkomst georganiseerd over ‘Kanker bespreekbaar maken voor iedereen’. 
Tijdens deze informatieavond werd over de verschillende vormen van kanker gesproken:
Op deze bijeenkomst werd daarover gepraat door deskundige hulpverleners, belangenvertegenwoordigers en de doelgroep.
Het was een geslaagd en leerzamer avond samen met meer dan 30 bezoekers.
 

Hier onder volgt de toespraak van Ahmed El Mesri, voorzitter stichting Onze Hoop 

Dames en heren, goedenavond. 

Mijn naam is Ahmed El Mesri. Samen met KWF Kankerbestrijding, vrouwencentrum de Bloem en migrantenkenniscentrum Pharos heeft Stichting Onze Hoop deze interactieve voorlichtingsavond georganiseerd. Het is straks dus mogelijk om vragen te stellen maar ook om in gesprek te gaan met elkaar. 

Kanker is een onderwerp waar niet gemakkelijk over wordt gesproken. In sommige gevallen heerst er zelfs een taboe op het onderwerp. Dit kan komen doordat sommige mensen bijvoorbeeld geloven dat kanker besmettelijk is. Of juist doordat mensen denken dat je altijd doodgaat aan kanker – wat gelukkig niet het geval is. Lang niet alle kankersoorten zijn tegenwoordig dodelijk en er bestaan steeds meer mogelijkheden tot behandeling, zeker als je er in een vroeg stadium bij bent. Maar dat vraagt wel basale kennis van het eigen lichaam en de bereidheid om zich tijdig te laten onderzoeken door de eigen huisarts en zich te laten behandelen door gespecialiseerde artsen.

Ook komt het voor dat mensen er liever niet over praten buiten de eigen besloten kring, omdat men er anderen niet mee wil belasten en ze geen verdriet wil doen. Of men is bang voor roddel en dat de ziekte gezien zal worden als een straf van hogerhand. Men is dan bang voor sociaal isolement en zwijgt dan liever over de werkelijke reden van het ziek-zijn.

Wat wij bij de doelgroep van Stichting Onze Hoop vaak zien is dat de taal een probleem is: men spreekt en leest het Nederlands niet voldoende om alle informatie te kunnen begrijpen; of er ontstaan misverstanden in de communicatie, bijvoorbeeld rond afspraken, onderzoeken en uitslagen.

Maar ook speelt mee dat vooral oudere migranten vaak onvoldoende kennis van het menselijk lichaam hebben en van ziektes. Zodat soms signalen verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd of zelfs lange tijd genegeerd.

Om signalen van je eigen lichaam te kunnen opvangen moet je iets weten over hoe je lichaam eigenlijk werkt. Dan kun je ook herkennen wanneer iets anders aanvoelt dan normaal.

Ook is het belangrijk dat men meedoet aan bevolkingsonderzoeken. Maar soms wacht men liever tot men naar een arts in het land van herkomst kan gaan dan zich door een arts hier te laten onderzoeken. Dat wachten kan een gunstig verloop van de ziekte in de weg staan.   

In de medische wereld wordt al veel gedaan aan extra voorlichting over kanker onder het allochtone deel van de bevolking en ook in maatschappelijke kring is er veel meer aandacht gekomen voor de specifieke problematiek en aanpak bij deze ziekte van migranten vanuit hun verschillende achtergronden. De KWF Kankerbestrijding en vergelijkbare organisaties zijn ook voortdurend actief op het gebied van voorlichting en communicatie.

Onze organisaties zoals we hier bijeen zijn onderkennen het grote belang van voorlichting over dit onderwerp onder de bevolking en de eigen doelgroep. Want de groep mensen die een onjuist beeld heeft van kanker is te groot in onze samenleving en wij willen daar iets aan doen met o.a. deze avond.

Wij pleiten er voor om het onderwerp te allen tijde bespreekbaar te maken en alles wat daarmee samenhangt. Dus ook de taboes en het onbegrip, de angst en ongerustheid, de kennis en informatie en hoe je daar aan kunt komen. 

De onderwerpen die vanavond aan bod komen tijdens deze voorlichting zijn:

·       Wat is kanker?

·       Hoe krijg je kanker?

·       Hoe herken je kanker?

·       Wat kun je zelf doen?

·       Wanneer moet je naar de huisarts?

·       Wat is een bevolkingsonderzoek?  

Niemand kiest er voor om ziek te worden. Niemand kiest er voor om kanker te krijgen. Maar àls je kanker hebt of als je bang bent dat je het hebt of krijgt, blijf er dan niet in je eentje mee zitten maar stel je vragen, praat er over, deel je zorgen en je angst. Want er is niemand die met de problematiek rond kanker  alléén hoort te zitten.

Vanavond willen wij daar een begin mee maken. En we hopen dat deze avond een inzet mag zijn voor nog veel meer uitwisseling van kennis en ervaring over dit moeilijke onderwerp in de toekomst!  

Ik wens u een heel goede en open avond! Dank u wel. 

Voor meer informatie kunt u mailen naar info.onzehoop@gmail.com - of bellen naar 020-7525131 of 06-47440672 en vragen naar Dhr. M. Admi. 

ONZE HOOP is een zelforganisatie van migranten met een handicap of chronische ziekte. Zij zet zich in om hun positie te verbeteren en hun sociaal isolement te doorbreken.  

Waardig, zichtbaar, zelfredzaam en sociaal
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten