donderdag 24 oktober 2013

Het verslag - Thema - migranten met een handicap en de gezondheidszorg in Nederland

 
 
Op 14 oktober 2013 bracht stichting Kantara een kennismakingsbezoek aan de Assadaaka Community & Stichting Onze Hoop. Het thema van het bezoek was: Migranten met een handicap en de gezondheidszorg in Nederland.  

Het was een leuke middag met leuke leermomenten. Er was een prettige sfeer en men had  belangstelling voor elkaars activiteiten.

In 2014 zullen Stichting Onze Hoop, Stichting Kantara en Assadaaka Community samen stads breed  verschillende  projecten organiseren. Wij zullen u hierover op de hoogte houden.  

Klikt u hieronder om het verslag van deze kennismakingsbezoek te lezen.
Veel lees plezier. 

Op 14 oktober 2013 bracht stichting Kantara een kennismakingsbezoek aan de Assadaaka Community & Stichting Onze Hoop.  

Iedereen kwam om 15:00 stipt binnen. Er werd koffie en thee aangeboden en de mannen en vrouw van Kantara hadden Marokkaanse koekjes meegenomen.  

Meneer Ahmed El Mesri heet iedereen welkom en vertelt over de doelstellingen en activiteiten van de Assadaaka Community.

Assadaaka is een woord afkomstig uit het Arabisch, het betekent vriendschap. Het doel van de stichting is om de samenhang in de buurt te vergroten, samen deel nemen aan activiteiten en ervaringen uitwisselen. Mensen moeten ook mee kunnen doen en daarvoor moet men de taal beheersen. In het activiteitencentrum biedt Assadaaka Community al jaren taallessen en andere activiteiten die participatie in de samenleving doen bevorderen. Ongeveer 125 leerlingen maken gebruik van de taallessen. Er is veel vraag, maar een tekort aan ruimte. Ook vinden er debatten met actuele onderwerpen plaats, lotgenotencontacten en voorlichtingsbijeenkomsten. Op het kantoor overdag en ’s avonds in het activiteitencentrum is er spreekuur. Muziek, theater en dans voor de jeugd. Ieder zijn meug. Assadaaka Community is er voor iedereen ongeacht seksuele geaardheid, jong of oud, man of vrouw.  

Adri van Beers werkt bij de stichting Kantara. Kantara is het Arabische woord voor brug.

De stichting verzorgt al vijf jaar succesvol een aantal integratieprojecten in het stadsdeel de Baarsjes zoals discussieavonden met o.a. politie en politici en excursies binnen Nederland.  

Een van de projecten is het Gouden Mannenproject: een project voor buitenlandse mannen die moeite hebben in de Nederlandse samenleving. Er worden Nederlandse taallessen georganiseerd om de sociale vaardigheden te vergroten door middel van bijvoorbeeld uitstapjes en vrijwilligerswerk. Kantara stelt haar activiteiten af op de interesses van de bezoekers. Laagdrempelig tot aan iemand echt op weg helpen aan bijvoorbeeld een betaalde baan.  

De stichting Kantara, Assadaaka Community en stichting Onze Hoop gaan samenwerken, vooral in deze tijden van crisis vindt meneer Ahmed dit een uitstekend idee.

Jamila, vrijwilligster bij stichting Onze Hoop, een stichting voor mensen met een lichamelijke of psychische beperking, vertelt over de geschiedenis van gastarbeiders afkomstig uit Turkije en Marokko en over hun problemen in de Nederlandse samenleving zoals werkloosheid, psychische en of sociale beperkingen die hun ervan weerhielden om te participeren in de samenleving.  

Buitenlandse gehandicapten hebben het vaak moeilijker, ze weten niet precies wat hun rechten zijn en stoten vaak tegen problemen aan. Ook met die problemen kan je op Assadaaka`s deur kloppen. Ahmed El Mesri`s slogan: “Wat ik kan, kunnen jullie ook!” Na wat Ahmed heeft meegemaakt, zelf heeft hij in zijn jonge jaren na een auto-ongeluk een dwarslaesie opgelopen, wilde hij niet alleen zijn lotgenoten uit het isolement halen maar iedereen. Met een hartelijk applaus en een grapje sluit meneer Ahmed de bijeenkomst af.  

Verslag Khadija
Dhr. M. Admi Coördinator 

Assadaaka Community, Stichting Kantara-Brug & Stichting Onze Hoop: Deze vereniging zet zich al jaren in voor mensen met en zonder beperking in het algemeen en vooral voor migranten met een handicap, chronische ziekte, ouderen en hun families om de participatie, integratie en sociale cohesie binnen deze doelgroep te bevorderen.  

Adres: Buurtcentrum de Ruma Khami, Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam.  

Kantoor: Assadaaka Community & Stichting Onze Hoop, Plantage Middenlaan 14-1, 1018 DD Amsterdam.  

Voor meer informatie: Tel: (020) 7525131 (06-47440672) - E. info@assadaaka.nl - w. www.assadaaka.nl of via E. info.onzehoop@gmail.com, W. http://stichtingonzehoop.blogspot.nl/.  

Stichting Kantara-Brug: Cliffordstraat 36, 1051 GV Amsterdam, info@kantara-brug.nl, tel. 06-41753476.





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten