zondag 27 maart 2016

Toegankelijkheid voor iedereen

Het VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking is begin dit jaar geratificeerd, wat betekent dit voor mensen met een beperking in Amsterdam-Oost? Verslaggever Thiandi Grooff trok door de buurt en besprak de ontwikkelingen met buurtbewoners met een beperking.
Thiandi Grooff Donderdag 21 januari was voor veel mensen een bijzondere dag. De Tweede Kamer stemde in met het rechtsgeldig maken van het VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking uit 2006. Als ook de Eerste Kamer instemt, wordt het verdrag rechtsgeldig. Vanaf dan hebben Nederlanders met een handicap dezelfde rechten op toegankelijk openbaar vervoer, goed onderwijs, goede woningen en evenveel kans op goed werk. Zowel de landelijke overheid als de gemeente moeten nu zorgen dat dit verdrag in praktijk wordt gebracht.

Meedoen

Els de Ruiter, voorzitter van 'Onbeperkt Oost' is gebruiker van een scootmobiel. Haar organisatie zet zich al jaren in om belemmeringen voor mensen die niet goed ter been zijn, niet goed kunnen zien of horen en anderszins, onder de aandacht van de gemeente te brengen. Volgens haar is het verdrag in de eerste plaats een wettelijke erkenning dat mensen met een beperking gewone mensen zijn, die weliswaar met voorzieningen, aan alle facetten van de maatschappij mee kunnen doen. 'Dit verdrag zorgt ervoor dat wij niet zomaar in een apart hokje kunnen worden opgeborgen en geeft ons een kans om daar uit los te breken en zelf meer zelf de regie in handen te nemen', zegt zij.

Veranderingen

Erwin Young is de vorige voorzitter van 'Onbeperkt Oost'. Hij is koordirigent en blind. Volgens hem 'zullen alle wetten, voor zover van toepassing, op dit verdrag moeten worden aangepast, zodat zoveel mogelijk toegankelijk wordt voor iedereen. Men heeft nu eindelijk voor het eerst erkend dat in de ideale samenleving alles voor iedereen toegankelijk moet zijn, de daden moeten hierop nog volgen en ook de concrete wettelijke invulling.' Hij denkt dat maar weinig mensen zich realiseren wat het VN-verdrag inhoud en hoe gigantisch de samenleving moet veranderen om eraan te voldoen. Graag ziet hij dat het verdrag ertoe leidt dat websites en apps toegankelijk worden voor blinden en slechtzienden.

De norm

Ahmed el Mesri is een rolstoeler die erg actief is in Oost. Hij is voorzitter van 'Onze Hoop', een organisatie voor migranten met een handicap. Ahmed: 'Toegankelijkheid wordt de norm en ontoegankelijkheid een uitzondering'. Hij geeft aan dat we er nog niet zijn met ratificatie door de politiek. 'Want daarna zal iedereen in de samenleving rekening moeten houden met de gelijke behandeling van gehandicapten: overheid, ondernemers en burgers.'

Hij vervolgt: 'Ik ondervind dagelijks hinder van gevaarlijke situaties op weg naar mijn werk op de Plantage Middenlaan. Bij het spoorviaduct op de Pontanusstraat moet ik drie keer dit gevaarlijke kruispunt in verschillende richtingen oversteken, omdat de stoepranden niet rolstoelvriendelijk zijn. Dit probleem heb ik jaren geleden aan de kaak gesteld bij de gemeente. Het is maar een uurtje werk voor de gemeente, maar misschien gaan ze nu wat doen naar aanleiding van het verdrag. Om meer druk te zetten op de gemeente neem ik, met veel buurtorganisaties op 11 maart 17.00 uur deel aan de manifestatie: 'Stop discriminatie gehandicapten' in de Boekmanzaal van de Stopera. Hopelijk komen er veel politici en solidaire buurtgenoten en andere medelanders.'

Uitvoering

De gemeente Amsterdam geeft aan een belangrijke rol te spelen bij de implementatie van het Verdrag, aangezien zij immers verantwoordelijk zijn voor een groot aantal zaken die de positie van mensen met een beperking in de samenleving direct beïnvloeden, aldus Linda van de Pol, voorlichter van de gemeente Amsterdam.

Volgens haar zal de komende periode duidelijk worden op welke wijze het VN-verdrag in Nederland en Amsterdam zal worden uitgevoerd. Het College neemt binnenkort een besluit over de inhoudelijke uitvoering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten