zaterdag 22 februari 2020

Vertoning van de film The Way to Paradise van de Marokkaanse regisseur M.Wahid Sanouji bij Assadaaka op vrijdag 14 februari 2020.

Als afsluiter van Valentijnsdag in het teken van verbinding werd de film The way to Paradis vertoond van de Marokkaanse regisseur M. Wahid Sanouji bij Assadaaka. De film gaat over een jongen Najib geheten, die net zijn bachelor rechten heeft behaald als zijn oudere broer wordt opgepakt voor betrokkenheid in drugshandel, en waarbij bleek dat de oudere broer hiermee het hele gezin onderhielden en ook de studiekosten van Najib had betaald ervan. Hierna stort het leven van Najib volledig in als zijn relatie met een tevens afgestudeerde medestudente ook nog eens opbreekt. In een vroeg stadium na de aanhouding van zijn broer wordt hij benaderd door een kennis, die later een terrorist blijkt te zijn, die hem probeerde te ronselen. Najib vervalt in een soort van depressie en laat zich ronselen om een aanslag te willen gaan plegen in Amsterdam. Maar er is altijd een weg terug, een thema wat vroeg in de film al naar voren komt en wat ook aan het einde van de film duidelijk wordt. De rol van de moeder en het respect voor haar wezen en de heiligheid van het leven is daarbij een impliciet thema in de film, in contrast op de haatretrorieken die gaande zijn ook onder autochtone Nederlanders.
In een volle zaal werd de film ademloos bekennen, waarna een dialoog startte over radicalisering en de weg terug en over waarden van het geloof in islamitische context, waarna na een bevlogen toelichting van de regisseur zelf over achterliggende bedoelingen met de film de dialoog breed gedragen op gang kwam. Er was een grote mate van ervaringsdeskundigheid, en verhalen over Marokkanenhaat en discriminatie en radicalisering kwamen naar voren. Ook werd uitgesproken dat Nederlandse Marokkanen van Nederland houden en daarom is er hier nog geen aanslag gepleegd geworden tot op heden zoals in andere landen in Europa.

Het belangrijkste thema's 'de weg terug' en 'respect voor het leven' en 'er is altijd een weg terug' kwamen hierbij duidelijk naar voren als waarden die radicalisering tegen gaan. Het is ergens ook een soort bekeren/omkeren wat door een persoon in de zaal ook met het Oude testament-verhaal van 'de verloren zoon' in vergelijk werd vergeleken.

De film is inmiddels al uitgekozen voor diverse internationale festivals, want de filf ofschoon overwegend Marokkaans en Nederlands gesproken is ook van Engelstalige ondertiteling voorzien. Meer informatie treft u op https://thewaytoparadise.nl/about/

De regisseur wil de film ook graag bij anderen onder de aandacht brengen in Nederland, omdat dit een onderwerp is wat ons allen aangaat. Het dunkt mij dat zo'n film het ook prima zou doen bij HAvo 5 en VWO 6 leerlingen te behoeve van de bewustzijnsvorming. Wilt u ook graag deze film zien als school, wijkgebouw, maatschappelijke organisatie etc, neem dan contact op met de regisseur 06-15428720, of mail naar wahid@thespisproductions.com of vul online een bericht in op https://thewaytoparadise.nl/contact/

Voor meer informatie en verbinding:
www.assadaaka.nl of info@assadaaka.nl.
Adres: Polderweg 300, Amsterdam Oost.























Geen opmerkingen:

Een reactie posten