maandag 3 februari 2020

Ontbijtsessie over Polarisatie vs. Verbinding bij Assadaaka 31-01-2020

Deze ochtend hadden we weer een dubbel thema tijdens de ontbijt gespreks-sessie. Allereerst sprak onze gast Mw. Alie Weerman kort het werkveld van ZonMW: wat er echt nodig is voor kwalitatief welzijn en een aanverwante gezondheidszorg. Daarna leidde Dhr. Ahmed El Mesri het hoofdthema in over polarisatie versus verbinding als antwoord op krachten die verdeeld heid zaaien. We verwijzen gemakshalve even naar onderstaande uitgeschreven toespraak van Dhr. El Mesri.

De eenduidige boodschap is, dat er veel polarisatie in deze maatschappij levende is. Polarisatie is een proces, waarbij tegenstellingen tussen mensen of groepen sterker worden (gemaakt).
Polarisatie kan op veel vlakken bestaan, waarbij verschillen tussen mensen worden uitgespeeld door er negatieve emotie en/of denkbeelden aan te koppelen. Dit kan op religieus vlak bestaan, in verschil van cultuur, afkomst, rijk of arm of zelfs politiek 'links of rechts' zijn (, er zijn politici die bewust bijdragen in het aanwakkeren van polarisatie). Polarisatie is enkel te doorbreken door met elkaar in dialoog te gaan op een respectvolle manier. Als individu lijkt het er op alsof we niks tegen zo'n breed gedragen negatieve kracht kunnen ondernemen, maar bij Assadaaka denken we daar anders over. Het antwoord tegen polarisatie ligt in onderlinge verbinding en communicatie naar elkaar toe voorbij de grenzen, die met polarisatie van individuen ten op zichte van elkaar gaande kan zijn. Polarisatie werkt alleen als het van twee kanten komt, als groepen zich tegen elkaar LATEN opzetten. Een ontmoeting die uitgaat van interesse in elkaar en wederzijds respect in benadering van elkaar brengt mensen juist dichter bij elkaar, en hoe meer mensen zich hiervan bewust zijn. hoe minder verdeeldheid door polarisatie kan ontstaan.

Hierna kreeg Dhr. Siegfried van Hoek het woord, en hij vertelde over achtergronden van geschiedenis, die achter het fenomeen 'polarisatie' schuilen. Polarisatie (populisme) werd door Socrates ( 400 B.C.) al onderkend als (bewust) ondermijnende kracht binnen het beoogde systeem van democratie. Democratie is met propaganda en populisme te stelen, hier gaat het boek van Maurice Jolie uit 1863 over (Discussion en Enfer entre Machiavelli et Montesquieux / Dialoog in de Hel tussen Machiavelli en Montequieux). Dit boek leidde in misbruik ervan tot het boek 'De Protocollen van de Wijzen van Zion' en opvolgende in het verlengde ervan zelfs 'Mein Kampf'. Alle waarschuwingen / analyses van mr. Maurice Jolie ten spijt leven we in een ver verscheurde wereld, die enkel te ‘Healen’ is, als we bewust zijn van die mechanismen en deze kunnen pareren met dialoog. Siegfried ziet internet als een moderne democratische tool, waarbij kennisdeling het individu bewuster kan maken, schandalen minder gedoofpot kunnen worden en het individu zich ook bewuster kan worden in wat er werkelijk gaande is ten dienste van maatschappelijk samen verder. Siegfried sprak ook nog over het verschil tussen macro- en micro-niveau, de problematiek van de papieren realiteit en een zekere onbestuurbaarheid daarbinnen, en dat de sleutel tot overstijgen van problemen echt bij het individu ligt, want samen maken we de maatschappij zoals die in de praktijk werkzaam is tegen individuen. Daarom is het motto van Assadaaka: Wij Samen!

Voor meer informatie tijdens kantooruren: 
ASSADAAKA COMMUNITY: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | E. info@assadaaka.nl | W. www.assadaaka.nl




































Geen opmerkingen:

Een reactie posten