maandag 6 januari 2020

Leed-Offer bij Assadaaka

Beste mensen, ook bij Assadaaka is het jaar weer goed begonnen. Zondagsavond 05-01-2020 was er een bijeenkomst met het thema pijnverhalen. Aansluitend was er op maandagochtend 06-01-2020 de ontbijtsessie waar een tweede deel in dat teken stond met als onderwerp de zingeving van pijn. Beide bijeenkomsten zijn apart opgetekent en hebben een verslag van de bijeenkomst en een uitgeschreven presentatie van gedachtengoed tijdens die bijeenkomst. Deze zijn voor het gemak tot elk één document samengevoegd. Er zijn dus twee berichten respectievelijk over pijn en de zingeving van pijn, elk met zijn eigen verslag en presentatie inhoud. (Alleen deze inleidende verduidelijking als toelichting hierop komt in beiden voor.)

Leed-Offer bij Assadaaka op 05-01-2020 als aanleiding om te spreken over pijn.


Deze speciale avond begon rustig aan met mensen die binnen druppelden. Toen de lange tafel rijkelijk bezet was met gasten, werd het eten geserveerd in drie gangen, wat door Afida ter nagedachtenis van haar overleden vader werd georganiseerd.

Aansluitend aan het Leed-offer werd een tafel dialoog gestart over persoonlijke pijn verhalen. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd, gedeelde smart is ergens halve smart. Na de inleiding verzorgd door Dhr. Ahmed El Mesri verzorgde Dhr. Siegfried van Hoek een korte presentatie over het (persoonlijk) om kunnen gaan met pijnverhalen. Wij verwijzen naar de onderstaande geschreven bijlage 'Pijnverhalen: over omgaan met en kennisdeling wat pijn hebben betekend’. Bij Assadaaka staan solidariteit en verbinding centraal en zodoende was dit Leed-offer een hele goede gelegenheid om samen stil te staan bij dit moeilijke onderwerp van pijn. Er werd samen gelachen en gehuild. Praten over een probleem is ook een stukje verwerking.

De gehele tafel nam deel in het vertellen van persoonlijke verhalen. Door deze persoonlijke verhalen krijgen mensen tot elkaar ook een meer persoonlijk gezicht, waarmee empathie ook meer gaat leven voor elkaars situatie. Bij een Leed-offer hoort rouw, maar het leven gaat ook verder. Aansluitend op het intense tafelgesprek was er nog tijd voor muziek en feest, want na de zegen komt zonneschijn en het leven gaat dus niet alleen over pijn.

PRESENTATIE tijdens Leed-offer:

PIJNVERHALEN: over omgaan met en kennisdeling wat pijn hebben betekend.

‘Everybody has got some problem, so don’t worry’ zong Bobby McFerrin ooit in 1988. Punt is wel dat problemen van mens tot mens al kunnen verschillen, en al helemaal als we spreken over (het kunnen) omgaan met pijnervaringen.

Vandaag en Morgen staan in het teken van pijnervaringen. Vandaag spreken we gezamenlijk over eigen ervaringen van pijn, niet als klaaglied maar als spiegel van ervaring hoe je ermee omgaat fysiek en/of mentaal, want het is ook kruis naar kracht, waarbij we van elkaar kunnen leren over het omgaan met pijn en de betekenis daarvan. Morgen spreken we over zingeving (!) van pijn met een meer filosofische blik, want pijn is in het denken: pijn is deels mentaal te dimmen in psychische impact. Bij pijn horen drie woorden: LIEFDE, DOOD en GOD. Hier achter zijn woorden te koppelen als verlangen, verdraagzaamheid, empathie, overgave, transcenderen en loslaten (van gehechtheden). Een 1e bevrijdende uitspraak: De dood is de motor van het leven, zonder hem zou het leven alle waarde in bekoorlijkheid en zin verliezen. En er is geen dag zonder nacht = dualiteit. Door beleving van dualiteit ervaren we te bestaan.

Als je zelf geen echte pijn hebt ervaren is de impact moeilijk voor te stellen. Dat is met alles zo, zelfs met de wetenschap hoe een glas rode wijn smaakt. Echte kennis ontstaat door ervaren. En de gepijnigde zal er ook niet altijd uit zichzelf over willen praten, want dan kan je elke keer er over praten als men in beleefdheidsvorm al vraagt ‘hoe het gaat’. Mensen kunnen ook van een ander zijn pijnverhalen weglopen, want dat is eng.

Pijn zit als ervaring in het denken, want de impact van Pijn is afhankelijk van hoe iemand daar zelf mee omgaat. Van de hele dag jammeren wordt het niet beter. Voor het individu is pijn een eenzame kwestie, maar begrip en interesse en daarmee morele steun ervaren is al verzachten van de pijn, want pijn zit in het denken. En met humaan contact ervaar je kracht van anderen. Daarnaast last but not least: het geloof en levensinzichten zijn een sterke kracht van steun.
Gedeelde vreugd is dubbele vreugd, maar gedeelde smart is dus ook een beetje halve smart.

Assadaaka heeft onderlinge solidariteit door verbinding hoog in het vaandel staan, vandaar dat we dit moeilijke onderwerp eens aansnijden en u uitnodigden om uw ervaringen van u of uw naasten naar believen te willen delen in dit kringgesprek. Leren van elkaar is dat. Onze man van het eerste uur van Assadaaka Ahmed spreekt als eerste, hij heeft zelf persoonlijk -maar ook met anderen in zijn sociaal maatschappelijke praktijk- ruime ervaring. Als hulpverlenende (ervarings-) deskundige en tevens professional biedt Ahmed zonder mee te jammeren een hulpverlening in dialoog aan de hulpbehoevenden aan...

Verslag: Ziegfried van Hoek

Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

Voor meer informatie tijdens kantooruren: 
ASSADAAKA COMMUNITY: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | Tel: 0647440672 | E. info@assadaaka.nl | W. www.assadaaka.nl














































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten