dinsdag 3 december 2019

Masterclass over Dementie bij Assadaaka Community

Verslag van masterclass over Dementie gehouden bij Assadaaka 02-12-2019. Door Siegfried van Hoek.

Met een speciaal dankwoord van Ahmed El Mesri aan Sarah Klerks van Buurthulp Oost, Yolande Rijnders van (mantelzorgers-ondersteunende organisatie) Markant en de aanwezige vrijwilligers van Buurthulp Oost en Assadaaka Community voor het organiseren van deze presentatie en natuurlijk ook dank aan onze vrijwilligers, die weer voor zo’n geweldig ontbijt hebben gezorgd opende Ahmed de presentatie. Sarah is de drijvende kracht achter deze ochtend die, Assadaaka en Markant betrok om vanochtend de krachten te bundelen en een groter bereik te creëren met de geboden informatie.

Dementie is een moeilijk bespreekbaar onderwerp, maar 1 op 3 Nederlanders -bleek uit onderzoek- spreekt er liever niet over. Beginnende dementie wordt afgedaan als wat vergeetachtig te zijn geworden, zowel door de patiënt zelf als door omstanders. We zijn bang snel af te takelen, terwijl Dementie vaak een langdurig proces is… Daarom kunnen we er beter maar met elkaar over praten.

Ahmed: Assadaaka aan de Polderweg 300 is laagdrempelig toegankelijk voor iedereen en alle dagen van de week overdag (ook telefonisch) te bereiken. Sarah: Buurthulp Oost zit op de Javastraat 118 en heeft een inloopspreekuur. Buurthulp Oost constateerde, dat er behoefte is aan informatie over en omgaan met Dementie en is daarom blij met de samenwerking met Markant. Jolande: Markant is een adviserend centrum voor Mantelzorgers, waar Jolanda coördinatrice is en begeleiding en training geeft aan de mantelzorgers, die een naaste partner of ander familielid met Dementie ondersteunen. Mantelzorger zijn van een dement persoon is een van de zwaarste mantelzorgtaken, want je moet niet alleen zorgen, maar preventief denken en structureren en handelen en op de persoon letten.

Jolande verzorgde de presentatie met behulp van een PowerPointpresentatie, waarvan een bijlage is bijgevoegd. (Voor de presentatie moet je de Quicktime Player geïnstalleerd hebben en de PC moet in updates bijgewerkt zijn betreft het platform Windows om de presentatie te kunnen bekijken.) Naast de presentatie werden er een aantal weetjes benoemd en er waren vragen vanuit de zaal, die hier in dit verslag werden samengevoegd tot een relaas als toelichting met enige feiten over dementie.

Er zijn wel 50 soorten hersenletsel, en van dementie (vorm van hersenletsel) bestaan ook meerdere soorten, waarvan Alzheimer een (ontdekte) variant is. Zo kennen we bijvoorbeeld ook de Vasculaire dementie en de Parkinson dementie. Laatst genoemde zegt het al, een parkinsonpatiënt krijgt een dementie verschijnsel er boven op, waardoor de aandoening heel moeilijk te behandelen is. De vasculaire dementie heeft met aantasting van de vaatwand te maken, waarmee ook de verzorging van de hersenen afneemt, waarmee het functioneren van de hersenen afneemt.

Dementie op zich is niet te genezen, het neurodegeneratief proces is deels af te remmen, met pleisters of pillen, maar deze werken slechts voor 2 op de 10 mensen. Dementie is niet erfelijk en niet leefstijl gebonden, het is echt een ouderdomsziekte, die vroeger veel minder voorkwam, want mensen werden niet zo oud. Mensen met een herseninfarct kunnen vergelijkbare klachten als bij (beginnende) dementie hebben.

Beginnende Dementie is te herkennen, doordat herhaaldelijk dezelfde soort vragen worden gesteld, bijvoorbeeld informatie over een persoon en een half uur later na het ontvangen antwoord begint de vraagstelling opnieuw. Het korte termijn geheugen functioneert niet meer naar behoren dan… Fenomenen van beginnende dementie zijn afhankelijk van de persoon als uniek individu. Zo kan iemand opvallend stil worden en zich gaan terugtrekken, of verwaarlozing met eten en drinken en een verdere slechte zelfzorg als signalen. Ook de koelkast is goede spiegel van informatie, hoe ziet die er van binnen uit (hygiëne / geen 10 pakken melk etc. extra) afwijkend gebruik van de koelkast…)

Bij een vermoeden van beginnende dementie kan je ook naar je huisarts toe in plaats van naar het ziekenhuis, die een test met dertig vragen kan verrichten. Bijkomend probleem in het juist verrichten van een test, vooral in de interpretatie betreft de taal als de test-persoon van allochtone afkomst is.

Maar als een beginnende dementie geconstateerd is, dan is het zaak in een vroeg stadium nieuwe dingen aan te leren als dat nog kan (kost wel al meer tijd), zoals een digitale klok gewend zijn te zien met vermelding van datum, tijd, jaar etc., of bijvoorbeeld stickers met namen op apparaten en bijvoorbeeld de koelkast wat er in zit, en bijvoorbeeld een wandschrijfbord, zodat belangrijke dingen opgeschreven kunnen worden, en ze daarmee als men gewend is er naar te kijken, dingen minder makkelijk vergeet. Een belangrijk natuurlijk middel als rem op dementie is elke dag een kwartier (met begeleiding) gaan wandelen, omdat bij fysieke inspanning de ademhaling toeneemt en daarmee ook de zuurstoftoevoer naar de hersenen, het hele lichaam wordt gestimuleerd in activatie. Daarnaast bestaan er ook concentratieoefeningen om de hersenen te trainen bijvoorbeeld. Kortom het is van groot belang om zo snel mogelijk hulp en kennis in te winnen na een indicatie beginnende dementie. In de omgang met mensen, die lijden aan dementie werden ook tien tips gegeven (, die ook in de PowerPointpresentatie werden benoemd) om de omgang niet onnodig te frustreren in reactie:

1) Maak oogcontact, hiermee trek je de aandacht. 2) Spreek over wat jij gedaan hebt, als je wat wilt vragen, dan kan de ander zich het rustig herinneren in reactie op wat jij vertelt, in plaats van direct de vraag te gaan stellen wat iemand gedaan heeft. 3) Blijf rustig en duidelijk praten in begrip en in uitspraak. Ga niet fluisteren in het bijzijn van een dement persoon, want het kan een paranoïde reactie oproepen door gebrek aan (be)grip op de situatie en zelfbescherming. 4) Geef de persoon de tijd om te reageren. 5) Hou vragen simpel. Als je wilt vragen of iemand koffie of thee wilt hebben, begin je met de vraag of iemand koffie wil, en bij afwijzing vraag je vervolgens of iemand thee wil, dan ontstaat er geen keuzeprobleem tussen twee drankjes. 6) Contact maken is heel belangrijk, zoals gewoon handen vastpakken, samen naar buiten kijken, of een liedje samen zingen, want gebleken is dat die functie het langste intact blijft bij demente mensen. 7) Het gaat om iemand te prikkelen met zijn zintuigen om de aandacht te trekken, bijvoorbeeld: Dek eerst de tafel, schep bijvoorbeeld soep / eten op, de geur wordt geroken, en zeg dan pas dat het eten klaar is; in plaats van meteen te melden dat het eten klaar is. 8) Lichaamstaal wordt bij zo iemand steeds belangrijker, ga je niet ineens anders gedragen tegenover die persoon, bijvoorbeeld drukker, want dat merken ze wel en dan schept dat afstand. Dus blijf bij jezelf, zoals het contact vroeger was. 9) Geniet van het onwerkelijke. Mensen met dementie vergeten dingen, en er vallen gaten in het geheugen, die worden opgevuld met verzonnen informatie om dingen voor henzelf begrijpelijk te houden (confabuleren).

Bijvoorbeeld boodschappen in de stad gedaan, zijn we ineens ook koffie wezen drinken in de bijenkorf, terwijl dat niet voorviel. Er zijn factoren, zoals mensen, die eerder het al niet zo nauw namen met de waarheid, of bijvoorbeeld de bijwerking van andere medicijnen naast de dementie, dat kunnen ook allemaal factoren van invloed zijn op het verstandelijk vermogen van de dementerende. 10) Accepteer dat niet alles in een verhaal hoeft te kloppen, want zelf hallucinaties kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld het gaat schemeren, en de dementerende persoon denkt dat er iemand in de stoel tegenover hem zit, terwijl dat niet zo is. Je kan het spel meespelen in plaats van de strijd aan te gaan, en de persoon spelenderwijs netjes uitgeleide doen en een lampje aan doen bijvoorbeeld.

SLOT: herhaaldelijk werd benadrukt, dat de mantelzorger van een dement persoon een hele zware taak heeft te verrichten, omdat het niet slechts bij een aantal fysieke zorgtaken blijft. De demente persoon wordt steeds meer als een zorgbehoevend kind, maar met volwassen (vrije) gedragingen.

Voor meer informatie: www.assadaaka.nl of info@assadaaka.nl


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten