Vereniging Assadaaka organiseerde in samenwerking met het Joods Historisch Museum en Moskee Al Kabir in het kader van participatie en sociale cohesie een INTERRELIGIEUZE DAG op 11 en 13 mei 2012.
Veel lees plezier.
Verslag Interreligieuze Dagen georganiseerd door Assadaaka op 11 en 13 mei 2012
Interreligieuze Dagen—excursie, georganiseerd door Assadaaka, nav uitnodiging van het Joods Historisch Museum de synagogen gratis te bezoeken en het aanbod van Moskee Al Kabir, Weesperzijde 76, een rondleiding te verzorgen.
Aanleiding was de restauratie van Sefardische Synagoge aan Mr. Visserplein en ontvangst van Europa Nostra Award voor cultureel erfgoed.
In het JHM zijn zes exposities, drie vaste van de Asjkenazische Sjoels en Kindermuseum en drie tijdelijke, nu Marc Chagall (drie schilderijen), Emmy Andriesse (foto's van Joods Amsterdam) en Else Berg en Mommie Schwarz (avant-garde schilders paar).
Het valt niet ieder direct op dat het JHM is gevestigd in de gebouwen van de Grote en Nieuwe Synagoges herkenbaar aan granaatappels, davidster (mageen David hexagram) en Hebreeuwse kalligrafieën aan de gevels.
De Asjkenazische (Hoogduitse) Synagoge kan alleen worden bezocht via de ingang van JHM en is ingericht als museum.
In een synagoge zijn belangrijke religieuze attributen: de ark (hechal met Thora rollen in Thora mantels), de bida (in Portugees teba) vanwaar de voorzanger de mis leidt, het eeuwig licht (neer tamied) en chanoekia's (negenarmige kandelaars).
Daarnaast is er vaak een mikwa, of ritueel bad.
De Sefardische (Iberische, Spaans-Portugese) Synagoge wordt nog steeds gebruikt door de Judaïstische Gemeente. Op vrijdagavond en op sabbat zijn er diensten en is de synagoge gesloten voor het publiek.
Hebreeuwse kalligrafie voor de ingang van de Esnoga leest naar Psalm 5,8: Door Uw grote liefde mag ik Uw huis binnengaan.
Binnen zijn onder meer te zien een choepa (huwelijksbaldakijn) en chataniembanken, vanwaar gemeenteleden op feestdag van Simchat Tora (Vreugde der Wet) als bruidegom der wet uit de Thora lezen.
Er is helaas geen elektriciteit en verwarming in de Esnoga en daarom wordt in de winter de wintersynagoge gebruikt in de zijgebouwen, gelegen naast de ma'amad (bestuurskamer).
De Hollandsche Schouwburg is oorspronkelijk een Joodse Schouwburg die in WO II is misbruikt als een van deportatieplaatsen naar Auschwitz en Sobibor. Begin jaren zestig is het gebouw afgebroken en er resteert nog een ruïne met een monument om de gruwelen van 5700–5705 te herdenken. Het aantal gedeporteerden (vermoorden) is nagenoeg gelijk aan het aantal Joden dat in WO II asiel heeft gevonden in Spanje en Portugal, honderd duizend. Moskee Al Kabir is de grootste en oudste Marokkaanse moskee van Amsterdam.
Zij is mooi gelegen aan de Amstel en heeft meerdere toegangsdeuren met zuilen gemarkeerd.
Beide dagen waren er rondleiders om toe te lichten.
In het centrum van de gebedsruimte is een mihrab (nis die qibla gebedsrichting van Mekka, geboorteplaats van Mohammed, aangeeft) en minbar (gestoelte voor vrijdagse preek) met Arabische kalligrafie als Allah Kabir (Allah is Groot), die in geen moskee ontbreken.
De Moorse muurtegels zijn bekend van Granada, Cordoba en Sevilla, Andalusisch UNESCO cultureel erfgoed, en vermaard over de gehele wereld zoals de historische hoofdsteden van Marrakech (Almoravidische Dynastie), Meknes (Alawietische Dynastie) en Fez (Merinidische Dynastie) met de oudste universiteit ter wereld.
Na afloop van de rondleiding werd de excursie besloten met thee, koffie en koekjes in de Oosters ingerichte vertrekken van Al Kabir.
Assadaaka bedankt JHM (service@jhm.nl, 020 5310380
en Mohammed Echaroutti van Moskee Al Kabir (m.echarrouti@planet.nl,
(06 22558975) voor deze leerzame dag.
Verslag door Peter
06 47421119 - noromyxo2000@yahoo.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten