vrijdag 11 april 2014

Verslag: Dialoogbijeenkomst - “Jezelf kunnen zijn in Oost”


Op maandagochtend 7 april organiseerde Onze Hoop samen met stichting Sadhna en Omva de tweede dialoogbijeenkomst in buurtcentrum oosterpark over het onderwerp Jezelf kunnen zijn. Deze bijeenkomst is mede tot stand gekomen door de bundeling van krachten van de migrantenorganisaties: Assadaaka Community, NOMA, Onze Hoop, Sadhna, OMVA, De Piramide & SAN. Het project Jezelf kunnen zijn is erop gericht om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken onder migrantengroepen.
Hieronder kunt u het programma van deze ochtend vinden:
09:30 - 10:00 Inloop met koffie en thee
10:00 - 10:10 Opening door Rahma, Geeta en Nezha
10:10 - 10:30 Persoonlijke verhalen van Tuba en Ilias
10:30 - 11-30 Dialoog met de sprekers en elkaar
11:30 - 12:00 Afsluiting

Vanaf half 10 begon de zaal al aardig vol te lopen. Nadat iedereen een kopje koffie of thee en wat lekkers had genomen, was het tijd om de dialoogbijeenkomst te starten. Rahma van Connecting Differences, opende de dialoogbijeenkomst en introduceerde Ilias en Tuba, de hoofdsprekers. Daarna was Salma aan het woord. Zij verwelkomde de vrouwen en sprekers en benadrukte hoe belangrijk dit onderwerp is in de hedendaagse maatschappij. Geeta Pantjoe van stichting Sadhna en Nezha van Omva gingen hier verder op in. Daarna was het tijd om te luisteren naar de verhalen van Ilias en Tuba.

Ilias beet het spits af. Ilias is een homoseksuele man van Marokkaanse afkomst die een moslim is. Een combinatie wat de vrouwen niet vaak hebben gezien. Nadat hij zijn verhaal had afgerond hadden de vrouwen dan ook veel vragen voor hem. Wij vonden het mooi om te zien hoe de vrouwen open stonden voor zijn inzichten en ervaringen. Daarna was Tuba aan de beurt. Tuba is lesbienne van Turkse afkomst. Haar verhaal ging voornamelijk om haar relatie met haar ouders. Over hoe die relatie is veranderd sinds zij uit de kast is gekomen. Dit zette de bezoeksters ook aan het denken om zichzelf voor te stellen wat zij zelf zouden doen als hun eigen kind uit de kast zou komen. Heel mooi om te zien, want inleving is een belangrijke stap naar respect en acceptatie.

Rahma sloot de dialoogbijeenkomst af. Ze vroeg de sprekers nog om een boodschap wat ze nog aan de bezoeksters wilde meegeven. Twee boodschappen waren: "Het is er en het is er echt. Één op de tien mensen is homoseksueel" en "Behandel anderen zoals je zelf behandelt wil worden". Belangrijke boodschappen om over na te denken óók na de dialoogbijeenkomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten