vrijdag 22 november 2019

Digitale inclusie

Vandaag stond digitale inclusie centraal als thema. Tegenwoordig is de computer niet meer weg te denken in de communicatie tussen mensen onderling en met bedrijven en de overheid. Toch zijn er nog steeds digibeten in Nederland, die beperkt worden in het mee kunnen doen daardoor. Vooral ouderen en in het bijzonder van allochtone afkomst is onder de digibeten verhoudingsgewijs een grote groep. Assadaaka heeft van de Gemeente Amsterdam 10 laptops te leen gekregen om in te zetten in haar werkzaamheden. De laptops zullen deels worden ingezet in het werk van vrijwilligers en stagiaires, maar ook voor mensen die met ondersteuning van Assadaaka laptops kunnen (leren) gebruiken. Digitale inclusie is ook een middel tegen eenzaamheid. Als je tot tien kan tellen, kan je de hele wereld bellen was de leus toen er enkel telefoon bestond voor het grote publiek. Maar met de komst van de Personal Computer in de jaren 90 zette zich een digitale revolutie in, waarbinnen meer en meer mensen vertrouwd raakten met de computer en meer mogelijk werd dan alleen bellen. De tijd stond niet stil, de techniek werd steeds beter en de apparaten werden steeds kleiner. Zelfs de smartphone is eigenlijk een mini-computer.

Omdat er onder de aanwezigen maar een paar mensen waren, die niet bekend waren met het gebruik van de computer werd besloten om de demonstratie uit te stellen en hun uit te nodigen om naar Assadaaka te komen voor een persoonlijk kennismaking met de computer en hen individueel op weg te helpen met her verkeer in digitaal Nederland.

Ook waren er studenten van de HvA uit Amsterdam en Hogeschool Zwolle aanwezig, en een sociaal raadslid uit Amsterdam met twee cliĆ«nten, die kennis kwamen nemen van de Methode Assadaaka. Dhr. Ahmed El Mesri verteld: Assadaaka bestaat nu 30 jaar. Assadaaka betekent vriendschap / solidariteit. Als ik nu de naam voor de stichting zou kiezen zou ik een Nederlandstalige naam hebben gekozen, want hoe vaak ik wel niet uitleg heb moeten geven wat Assadaaka betekende… Assadaaka ondersteunt mensen als WMO loket, maar verzorgd ook taallessen en is ook actief in bestrijding van armoede met eten en kleding etc. Assadaaka geeft ook morele praktische steun aan mensen die in moeilijkheden zitten. Assadaaka is er voor iedereen, niet alleen voor mensen in Amsterdam of het stadsdeel Oost, maar ook voor mensen buiten de stad. Assadaaka is een hele brede organisatie met meer dan 200 vrijwilligers en het concept is al 30 jaar succesvol gebleken en deze succesvolheid an sich trekt tot over de grenzen de aandacht. Vorige week hadden we een vrouw uit Tel Aviv, die speciaal naar Assadaaka kwam, omdat ze de Assadaaka methode ook in Tel Aviv wil opstarten. Zo heeft Assadaaka zelfs contacten in Canada en de USA. Assadaaka is als een grote familie voor elkaar.
Na deze toelichting van Ahmed El Mesri over Assadaaka stelden alle aanwezigen zich persoonlijk voor, ook hier uit bleek de diversiteit van Assadaaka, er waren niet alleen mensen afkomstig uit Nederland en Marokko, maar ook uit Irak, Pakistan, Suriname, Peru etc. Ook daar kwam naar voren, dat sommige mensen helemaal alleen als allochtoon in Nederland waren en bij Assadaaka een stukje ‘homeland’ ervaren.
Daarna kreeg mw. Dr. Eman Wahby als ambassadrice van de vrede het woord. (Mw. Dr. Eman Wahby is gisteren als vrijwilliger formeel toegetreden tot Assadaaka, waar Ahmed El Mesri zich verheugd over uitsprak.) Dr. Eman Wahby gaf een korte toespraak over de betekenis en zingeving van vrede en de rol van de vrouw als spil in dat bewustzijnsproces op microniveau, waarna Dr. Wahby al de aanwezigen individueel interviewden betreft hun persoonlijke visie over vrede.
Samengevat is vrede een begrip wat onder iedereen leeft in benoeming van gedragingen en uitingen van vrede, maar ook de een innerlijke component van vrede werd genoemd in het wezen van de mens, waarmee vrede zich om de mensen heen manifesteert. Het geloof is als een boodschappen-briefje wat tot innerlijke vrede en verdieping van innerlijk wezen wil leiden. Vrede is een ingrediƫnt in het zinvol bestaan van een mens in innerlijke verbintenis met God en uiterlijk met zijn omgeving.
Verslag Siegfried: Een unieke, spontane ontbijt-bijeenkomst bij Assadaaka 22 november 2019.
Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | E. info@assadaaka.nl | W. www.assadaaka.nl







































Geen opmerkingen:

Een reactie posten