zaterdag 11 juni 2016

Laila Youyou over de situatie rond Assadaaka 9 juni 2016


Laila Youyou namens Assadaaka Community ingesproken bij de raadscommissie van Jeugd en Cultuur gemeente Amsterdam op 9 juni 2016 over huisvestingsproblematiek van Assadaaka Community.

Beste leden van de Raadscommissie,

Ik ben Laila Youyou en ik zet mij in bij Assadaaka binnen het project Participatie. De organisatie Assadaaka zet zich al tientallen jaren in voor een zeer moeilijk bereikbare doelgroep. Migranten met complexe problematiek, vaak een taalachterstand en of een beperking. Zoals Ahmed al vertelde, mensen die maar moeilijk toegang vinden tot reguliere hulpverlening. Zorgmijders. Assadaaka weet hen wél te bereiken, juist omdat de organisatie goed aanvoelt wat deze doelgroep nodig heeft. Assadaaka bouwt zorgvuldig langdurige relaties op, op basis van vertrouwen. En omdat Assadaaka werkt vanuit wederkerigheid en participatie, gaat deze doelgroep ook echt weer meedoen. Als vrijwilliger of ervaringsdeskundige, mensen gaan meedoen aan taallessen en stromen door naar werk of andere organisaties. Zoals Ahmed net al zei, Assadaaka bereikt mensen die buiten de samenleving vallen en voorkomt daarmee dure hulptrajecten.

De kern van de activiteiten van Assadaaka heeft lange tijd gelegen in de avonduren. Deze activiteiten vinden nog steeds plaats. Assadaaka was dan ook erg blij om gisteren te horen dat zij in de avonduren nog langer gebruik mag maken van de ruimte aan de Palembangstraat, in ieder geval tot de zomer. Deze avond-activiteiten maken onderdeel uit van het gesubsidieerde project Participatie. Het gaat dan om de taallessen, de voorlichtingsbijeenkomsten van Samen Delen, Samen Eén (gericht op het doorbreken van sociaal isolement in combinatie met een voorlichting over gezond leven), de Inclusieborrel (gericht op mensen met beperking), maandelijkse tafelgesprekken en Debat & Dialoog bijeenkomsten, over een maatschappelijk relevant thema.

Het project Participatie van Assadaaka heeft ook activiteiten die overdag plaats vinden. Het gaat daarbij om de structurele taaloefen- en participatieplekken. De taaloefen plekken zijn werkplekken waarbij vrijwilligers meerdere keren per week in een omgeving te verkeren waarin zij gestimuleerd worden om de Nederlandse taal te gebruiken. De participatieplekken zijn werkplekken waarbij vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt, ervaring op doen op een werkplek. Het gaat om 25 mensen per jaar. Zij doen administratief werk en bereiden activiteiten voor. De taaloefen- en participatieplekken vergroten het zelfvertrouwen. En het maakt de kans dat deze vrijwilligers zich actief op durven te stellen in de samenleving, en de taal durven toe te passen vele malen groter. Tot op heden vonden deze activiteiten plaats in de kantoorruimte die Assadaaka overdag van Clientenbelang mocht gebruiken. Dit zijn werkplekken, met internetverbinding en waar een vaste telefoon staat.

Mijn collega Meri gaat straks nog in op de activiteiten die vallen binnen het gesubsidieerde project Hulp in de Buurt. Voor al deze activiteiten geldt dat het gaat om een zeer kwetsbare doelgroep, zoals Ahmed zojuist heeft uitgelegd. Het zou daarom erg fijn als we een plek zouden kunnen vinden, ook voor onze activiteiten overdag, die niet voor een paar maanden is, maar een lange termijn oplossing waar mensen zich thuis voelen en waar Assadaaka haar activiteiten ook verder kan ontwikkelen.

Als organisatie zien wij in ieder geval dat wij tot op heden blijkbaar nog niet goed duidelijk hebben kunnen maken welke door het Stadsdeel gesubsidieerde activiteiten er overdag plaats vinden. Wat wij graag zouden willen doen is onze blik op de toekomst richten, waarin Assadaaka haar maatschappelijke rol in Amsterdam Oost kan blijven spelen. 

Hartelijk dank voor uw tijd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten