zaterdag 18 juni 2016

Ahmed El Mesri tijdens de Iftar voor Orlando


Iftar voor Orlando
Beste aanwezigen,

Ik wil jullie bedanken dat jullie in grote getalen naar deze bijeenkomst zijn gekomen. We zijn hier samen om stil te staan bij de gewonden, de slachtoffers en hun nabestaanden van de afschuwelijke aanslag in Orlando. Dit zinloze geweld raakt ons allemaal. Zinloos geweld tegen mensen die zichzelf waren. Tegen mensen die zichzelf mochten en durfden te zijn.
Assadaaka Community staat voor vriendschap en vrede. De vrijheid om jezelf te mogen zijn en in vriendschap en vrede naast elkaar te leven.  Deze aanslag maakt des te meer duidelijk hoe belangrijk het is om over seksuele diversiteit  te praten, binnen alle religies en cultuur. Dat doen wij dan ook. Wij gaan graag een open dialoog aan, zodat dingen niet verzwegen of onbesproken blijven. Openheid  en in gesprek gaan met elkaar, dat brengt mensen samen.

Seksuele diversiteit wordt binnen sommige religies als een taboe ervaren. Toch is er geen religie die homoseksualiteit verbiedt. Evenmin als religie zegt dat vrouwen, of mannen, of invaliden beter of minder zijn. Daar gaat het niet om bij religie. Bij religie gaat het juist om gelijkwaardigheid en respect, voor iedereen. Religie verbiedt niet. Toch wordt er vaak gedacht dat er vanuit de Islam geen ruimte is voor homoseksualiteit. Althans, dat hoor je vaak. Dit berust echter op onwetendheid. Het heeft in wezen meer met cultuur te maken dan met religie. De Islam is ruimdenkend, maar de mens is niet altijd ruimdenkend.

Ook daarom hebben wij vanavond deze bijeenkomst georganiseerd. Het is van belang, om na te denken over het leven en over dit thema. Ik hoor mensen vaak het woordje ‘eer’ gebruiken, in relatie tot homoseksualiteit. “De familie eer gaat eraan, als ik homoseksualiteit toelaat in mijn gezin.” Ik vraag dan altijd. Wat voor een eer is het, om je gezin uit elkaar te laten vallen? Wat voor een eer is het, als de gezinsleden elkaar nooit meer zien, en waar haat de plaats heeft ingenomen van liefde? Wat voor een eer is dat? Ik zou het niet weten.

Het verliezen van eer in relatie tot homoseksualiteit is onwetendheid. Het is een woord om zich, als het ware, achter te verschuilen. Mensen verschuilen zich achter elkaar en achter ‘onwetende’ geestelijken, die mogelijk bang zijn voor secularisatie. Deze benadering maakt openlijk uitkomen voor je seksuele geaardheid tot een enorm dilemma, tot een worsteling. Juist daarom is het zo belangrijk om hier openlijk over te kunnen praten, met respect voor iedereen. Religie gaat om gelijkwaardigheid, voor iedereen.

Ik wens u een bijzondere avond.

Toespraak Ahmed El Mesri tijdens de Iftar voor Orlando 16 juni 2016

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vriendschap Community Assadaaka.
E. info@assadaaka.nl of W. www.assadaaka.nl  (06-47440672).











Geen opmerkingen:

Een reactie posten