zaterdag 11 juni 2016

Ahmed El Mesri over de situatie rond Assadaaka 9 juni 2016


Ahmed El Mesri voorzitter van Assadaaka Community ingesproken bij de raadscommissie van Jeugd en Cultuur gemeente Amsterdam op 9 juni 2016 over huisvestingsproblematiek van Assadaaka Community.
Beste mensen van commissie leden,
Mijn naam is Ahmed El Mesri en ik ben voorzitter van Assadaaka Community. Ik sta hier vandaag voor u in het belang van mijn organisatie maar vooral in het belang van stadsdeel Oost en de Amsterdamse samenleving in het algemeen.
Wij willen nogmaals onder de aandacht brengen dat Assadaaka behoefte heeft aan een goede ruimte.
Vanwege de belangrijke rol die Assadaaka in de buurt speelt, krijgt Assadaaka sinds september 2015 extra ondersteuning van het stadsdeel om haar activiteiten te ontplooien, zoals het sociaal spreekuur, de inzet van vertrouwenspersonen en incidentele en structurele mantelzorgondersteuning met op de doelgroep afgestemde dagactiviteiten. Op het gebied van participatie gaat het om taallessen, ontmoetings- en voorlichtingsactiviteiten, taaloefenplekken en leerwerkplekken. Door de uitbreiding van haar rol op het gebied van hulpverlening en participatie in de buurt, kan Assadaaka niet meer uit de voeten met alleen een ruimte in de avonduren. 
Wij hebben meerdere keren met de verantwoordelijke ambtenaren onze behoeften op het gebied van huisvesting besproken. Gelukkig denkt iedereen hard met ons mee en wij zijn blij met deze positieve houding. Echter, de doelgroep waar Assadaaka zich op richt is een bijzondere en vraagt om een bijzondere aanpak.
Keer op keer maken wij duidelijk dat de ruimte voor onze activiteiten niet alleen fysiek maar vooral ook sociaal toegankelijk moet zijn. Assadaaka bedient mensen met een grote afstand tot de hulpverlening, instanties en werk. Zij zijn vaak ontgoocheld over de aanpak van officiële instanties. Assadaaka investeert in een vertrouwensrelatie met deze mensen en weet ze daardoor over de streep te trekken om mee te doen in de samenleving,  van het basisaanbod in de buurt gebruik te maken en waar nodig van specialistische hulpverlening. Dit lukt alleen omdat Assadaaka een atmosfeer creëert waarin mensen zich veilig voelen en die stap durven te nemen.
Dit gevoel van veiligheid creëren bij mensen die zich – bewust of onbewust – afsluiten van de samenleving  ligt aan de basis van wat Assadaaka doet en maakt haar tot een bijzondere en onmisbare organisatie. Een belangrijke randvoorwaarde om dit te kunnen doen, is een geschikte ruimte. De karaktereigenschappen van de ruimte waar Assadaaka deze activiteiten uitvoert, moet in lijn liggen met de inhoud. De ruimte moet zowel fysiek als sociaal toegankelijk zijn, in een buurt liggen waar deze mensen zelf wonen en een gevoel van vertrouwen en veiligheid uitstralen. 
Ondanks de inzet van verschillende ambtenaren, is dit doel nog altijd niet bereikt. Zo past het aanbod van het stadsdeel om op verschillende plekken losse activiteiten te houden, niet bij het karakter van Assadaaka als organisatie. Wij blijven graag in gesprek over een ruimte die het mogelijk maakt om de activiteiten van Assadaaka uit te voeren en door te ontwikkelen en haar belangrijke rol in de buurt te kunnen blijven spelen. 
Bedankt voor uw aandacht en ik wens u een fijne dag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten