zaterdag 5 oktober 2019

Eenzaamheid ontbijtbijeenkomst 4 oktober 2019

Gast: Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter

Vandaag is de speciale gast Maarten Poorter, hij heeft eenzaamheid hoog op de agenda staan en ziet graag dat dit vermindert. Ahmed vertel dat dit met name onder migranten nodig is, zij hebben weinig naaste familie en missen hun familie in het land van herkomst. Zij hebben gezondheidsklachten die hierdoor kunnen verergeren. Hulp vragen is vaak moeilijker als je je eenzaam voelt. Om alleen die drempel over te stappen, dat is vaak lastig, daarvoor hebben mensen hulp nodig. Wij kunnen ze een luisterend oor bieden en met ze in gesprek gaan. Om eenzaamheid beter zichtbaar te maken, hebben we de bewoners nodig.

- Er dienen laagdrempelige activiteiten te zijn

- Opmerkzaamheid voor mensen die hulp nodig hebben

- Samen de schouders eronder zetten om eenzaamheid te bestrijden

De stadsdeelvoorzitter neemt het woord en zegt dat hij zich altijd hartelijk verwelkomt voelt bij Assadaaka. Dit gevoel van een hartelijk welkom is belangrijk bij eenzaamheid. Dit is precies waar het om draait. Het is de week van eenzaamheid, liever gebruikt hij ‘Elkaar tegenkomen’ i.p.v eenzaamheid. Meer contact met mensen is meer menswaardig en het past niet bij onze stad en cultuur dat mensen hieronder lijden.

Mensen moeten zelf kiezen om deel te nemen, we kunnen ze natuurlijk niet dwingen. En hoe dat gebeurt, dient uiteraard op een goede manier plaats te vinden, dat kan als iedereen zijn steentje bijdraagt. De stadsdeelvoorzitter benadrukt dat als iedereen goed gebruik maakt van zijn/haar contacten en mensen hun best doen om mensen over te halen om te komen, zodat meer mensen mee gaan doen. Het is vandaag ook Nationale Ouderendag, de eerste migranten die mee hebben geholpen om het land op te bouwen (wat we vroeger gastarbeiders noemden) zitten nu in de laatste fase van hun leven en dat is een behoorlijke omschakeling, hoe gaan we dit vorm geven? Terwijl hun kinderen carrière maken, moeten we mensen helpen om een goede oude dag voor ze te creëren. Per cultuur kan dit georganiseerd worden bijvoorbeeld middels woongroepen, dit is al aanwezig in de stad. We proberen deze groepen onder de aandacht te brengen bij diverse wooncorporaties. Maarten Poorter sluit af met de complimenten voor wat Assadaaka doet.

Siegfried, een vaste bezoeker stelt dat eenzaamheid divers is en dat het te maken heeft met de maatschappelijke individualiteit en dat industrie ook een rol speelt. Eenzaamheid speelt ook bij mensen met een chronische ziekte en om die eenzaamheid te doorbreken is het prettig als dit kan d.m.v lotgenotenschap. Het is ook zo dat mensen met een specifiek probleem zich toch eenzaam kunnen voelen terwijl zij onder de mensen zijn. De stadsdeelvoorzitter beaamt dit en zegt dat hij een terecht punt heeft, chronisch zieken en jongeren vallen daar ook onder. Hij vervolgt dat jongeren die bijvoorbeeld alleen wonen zich toch eenzaam kunnen voelen doordat zij bijvoorbeeld geen aansluiting voelen op school. Eenzaamheid is breed, voor iedere groep moeten we het juiste doen en dat is maatwerk. Als je niet voor jezelf kunt zorgen dan is het belangrijk dat je mensen kent die je kunnen helpen en daarom is de sociale omgeving/netwerk van belang.

Jet van Rijswijk zegt dat de hormonen anders zijn als je eenzaam bent. Als je je gelukkig voelt zijn de hormonen anders, dan als je dat niet bent en hoe langer iemand eenzaam is, hoe erger de disbalans wordt.

Fatima (o.a. gezinstherapeute) brengt in dat er een groot probleem is binnen met name de Marokkaanse gemeenschap, omdat ouders teveel op hun smartphones zitten en dat dit ook tot een vorm van eenzaamheid kan leiden, zowel bij de ouders zelf als bij de kinderen. De ouders zijn teveel met zichzelf bezig en isoleren zichzelf. Het is een automatisme geworden onder elkaar, waardoor communicatie verdwijnt en de aandacht voor het kind verdwijnt. Zij ziet dat er weinig geïnformeerd wordt bij wat er bij een kind speelt en dat er weinig interesse is in elkaar. De stadsdeelvoorzitter zegt dat aandacht voor elkaar nodig is en dat dit een gesprek waard is om over door te praten. Het gaat om echt aandacht voor elkaar. Een paar momenten echt contact per dag is nodig. Er moet worden nagedacht over hoe ouders te adviseren en zijzelf kunnen adviseren om met mate tv te kijken gebruik te maken van een tablet etc.

Verslag: Ruqayya

Hierbij kunt u de toespraak van Ahmed El Mesri over Eenzaamheid lezen.

Wees Welkom Ontbijt

Beste, lieve aanwezigen,

Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid. Daar staan wij vandaag graag met elkaar bij stil.

Want eenzaamheid heeft onze aandacht nodig. Wisten jullie dat maar liefst 13% van de Amsterdammers in Oost zich eenzaam voelt? En onder migranten ouderen in Amsterdam is dat percentage nog veel hoger. Dat zijn heel veel mensen, in onze naaste omgeving. Daarom houden wij vandaag een Wees Welkom Ontbijt, waar iedereen van harte welkom is. Maarten Poorter, de Stadsdeelvoorzitter, is onze speciale gast. Hij heeft net als wij het probleem ‘eenzaamheid’ hoog op de agenda staan. Dank je wel voor je komst!

Want Assadaaka Community zet graag samen de schouders eronder, om het aantal eenzame medebewoners te verminderen. De eenzame ouderen, met name migrantenouderen, hebben onze gezamenlijke hulp hard nodig. Soms woont familie niet in de buurt, of is er nauwelijks naaste familie. Dan worden de dagen heel erg lang. Er is misschien wel een buur om mee te praten, maar het gemis van familie hier én familie in het land van herkomst kan dan steeds sterker worden. Gezondheidsklachten kunnen verergeren, waardoor het nóg moeilijker is om het huis uit te komen. Het is moeilijk om hulp te vragen, of zélf die stap te zetten, wanneer je je eenzaam voelt. Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat, of dat je zelfs tot last bent. Iedereen moet zelf die stap naar buiten zetten, maar dat lukt niet altijd alleen.

Daarom moeten we samen opmerkzaam zijn, wie in onze omgeving een steun in de rug nodig heeft. Door met elkaar in gesprek te gaan, door een luisterend oor te bieden. En door samen het taboe over eenzaamheid te doorbreken. Want velen zijn eenzaam in stilte.

Assadaaka kijkt graag naar hoe wij bewoners nóg beter kunnen bereiken. Want wanneer je een sociaal isolement ervaart, zal je niet gemakkelijk naar activiteiten komen. Zo blijft een deel van deze eenzame migranten-ouderen ‘onzichtbaar’. Als we dat willen veranderen, moeten we kijken naar wat de bewoners nodig hebben. Laagdrempelige activiteiten, waar iedereen zich welkom voelt. Maar ook door opmerkzaam te zijn en naar mensen toe te gaan, wanneer dat nodig is. Want soms heb je in het leven niet alleen een steuntje, maar ook een duwtje in de rug nodig. Zo zetten wij samen de schouders eronder, en zo staan we samen sterk tegen eenzaamheid, vooral bij migrantenouderen.

Dank jullie wel!

Voor meer informatie: www.assadaaka.nl of info@assadaaka.nl.

































Geen opmerkingen:

Een reactie posten