In een afgeladen zaal op de Valreep vond afgelopen vrijdag de Lijst620 verkiezingsavond plaats met als doel om te onderzoeken in hoeverre de Valreep daadwerkelijk op de politieke agenda van de verkiezingen staat.
De avond werd geopend door Chris Keulemans. De oprichter van Perdu en artistiek directeur van de Tolhuistuin sloeg moeiteloos een brug tussen het publiek uit ‘dwars’ Amsterdam en de lokale politiek. Het werd een bijzonder debat en alleen al het feit dat vertegenwoordigers van D66, PvdA, de Piratenpartij, GroenLinks, SP, Lijst 10 en Amsterdam Oost Verenigd de uitnodiging van Lijst620 hadden aangenomen en in het hol van de leeuw verschenen, kan als steunbetuiging aan de Valreep worden gezien.
Aan de hand van 4 presentaties werd het debat ingeleid. De Vrije Ruimte beet de spits af en presenteerde een lijst (ongevraagde) adviezen. Met als vertrekpunt de vraag: “Is cultureel Amsterdam apolitiek geworden?” hielden zij een betoog voor meer vrijheid en minder regelgeving, gericht aan de lokale politici en culturele ondernemers.
Vervolgens was het de beurt aan Het Slangenpand, een kraakpand dat sinds 31 jaar vecht voor legalisering. Na een korte presentatie confronteerde hun vertegenwoordiger de aanwezige politici met vraag waarom de toegezegde steun niet resulteert daden en tastbare steun. Een concreet antwoord bleef uit.
Ahmed El Mesri, die namens Stichting Onze Hoop sprak en de derde presentatie gaf, kreeg de zaal vervolgens stil. Stichting Onze Hoop zet zich al jaren in voor de gehandicapten en is er tot op heden nog steeds niet in geslaagd om politici en ambtenaren ervan te overtuigen dat ze een waardige plek in de samenleving verdienen. De zoektocht naar een geschikte ruimte lijkt kansloos zonder steun. Michiel Mulder van de PvdA deed de toezegging om te gaan kijken naar leegstaande gemeentepanden. Laten we hopen dat hij een man van zijn woord is en er daden volgen.
Als laatste was de beurt aan Rogier Baas die een vurig pleidooi hield voor het behoud van de Valreep. Gesteund door een enthousiast publiek probeerde hij bij de politici publiekelijke steun af te dwingen. In eerste instantie leek hij niet verder te komen dan terughoudende uitspraken als “we kunnen helpen bij het zoeken naar nieuwe ruimte”. Maar daar nam Baas geen genoegen mee: “Nee daar gaat niet niet om, de Valreep is verbonden aan deze plek en dus moesten er concrete toezeggingen komen.” Judith Lekkerkerker (D66) gaf als eerste aan mee te willen op gesprek bij OCP, de onbenaderbare projectontwikkelaar en huidige eigenaar van het voormalige Dierenasiel. Uiteindelijk waren alle aanwezige partijen, met uitzondering van de PvdA, bereid om een gesprek met de projectontwikkelaar te steunen en bij te wonen.
Na de presenties legde gespreksleider Keulemans een aantal stellingen voor aan de politici en het publiek en onder zijn strakke doch barmhartige regie ontstond er een vurig debat. Hierbij werd het uitgangspunt van Lijst 620 bevestigd en lijken publiek en politiek het eens te zijn met de doelstellingen van sociaal cultureel centrum Op de Valreep. De avond werd afgesloten met de onthulling van het dak waar duidelijk te lezen staat waar dé participatie maatschappij zich heeft gevestigd; op de Valreep. HIERR!! IS JE PARTICIPATIE!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten