zaterdag 15 maart 2014

Verslag: Jezelf kunnen zijn in Oost – kick-off bijeenkomst - 13 maart 2014



De opkomst van deze kick-off was groot en leerzaam. De organisatie van deze bijeenkomst was zeer geslaagd, en dit was te danken aan de kracht van de migrantenorganisaties door de krachten te bundelen! Naast alle gegeven en verkregen informatie hebben wij deze bijeenkomst afgesloten met een gezellig feest door Afrikaanse dans en muziek van ‘’ Multi-Cultural Show’’.
De komende maanden organiseren we samen een aantal dialoogbijeenkomsten, uitmondend in een slotconferentie in juni. Ons doel is het onderwerp bespreekbaar te maken en de discussie op gang te brengen bij ouders, zelforganisaties, onderwijsorganisaties, besturen van religieuze instellingen en bewoners van stadsdeel Oost.
Leest u verder de toespraak van Ahmed El Mesri.
Dames en heren, van harte welkom allemaal op deze bijeenkomst.
Mijn naam is Ahmed El Mesri, ik ben oprichter en voorzitter van Assadaaka Community, de multiculturele organisatie voor onderlinge vriendschap tussen buurtbewoners van verschillende achtergronden.
Wij kijken in de eerste plaats naar wat we als mensen gemeen hebben, zonder onze verschillen te ontkennen of te verdoezelen. Wij weten uit jarenlange ervaring met onderwerpen als dat van vandaag dat je juist je eigen kracht kunt vinden door met elkaar in gesprek te gaan en elkaar beter te leren kennen in al onze verscheidenheid als mensen. Daarbinnen past bij uitstek het thema van vandaag: ‘Jezelf kunnen zijn in Oost’.
Samen met andere organisaties – Stichting Onze Hoop, NOMA, Sadhna, OMVA, De Piramide en San – hebben wij onze krachten als migrantenorganisaties gebundeld. En met deze nieuwe samenwerking willen wij bereiken dat we onderwerpen over seksuele diversiteit nog veel breder bespreekbaar kunnen maken.
Wij willen de discussie op gang brengen onder ouders van etnische minderheden, zelforganisaties, onderwijsinstellingen en besturen van religieuze gemeenschappen. Wij willen mensen wakker maken voor het nadenken over wat zij zelf kunnen doen op het gebied van acceptatie en bewustwording van seksuele diversiteit en homo-emancipatie, en het bevorderen van tolerantie over en weer.
Want wij gaan er van uit dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ongeacht of je man of vrouw bent, of je van mannen houdt of van vrouwen of van allebei, en ongeacht wat je culturele achtergrond is, waar je vandaan komt, wat je leeftijd is en je maatschappelijke status, en waar je in gelooft.
Wij geloven in de eerste plaats in mensen. En wij kijken naar wie je bent als mens. Wij geloven in je kracht als mens en dat ieder mens het zijne of het hare heeft bij te dragen aan zijn of haar directe omgeving.
Samen sta je sterker en samen kun je meer bereiken dan in je eentje. Dat is en blijft ons uitgangspunt.
Zo hebben wij in onze eigen ontwikkeling als organisatie onderweg steeds meer partners gevonden met wie wij konden samenwerken en een gezamenlijke doelstelling formuleren. Het is en blijft van groot belang dat deze beweging dóór blijft gaan en zich steeds meer uitbreidt.
Dat is van maatschappelijk belang, voor de buurtsamenleving en voor de stad Amsterdam. En moge dat bij uitstek een voorbeeld en een stimulans blijven voor de rest van Nederland! Maar laten we niet vergeten dat het vooral van groot sociaal, individueel en persoonlijk belang is voor al die mensen om wie het gaat: de holebi’s en transgenders èn iedereen in hun directe omgeving. Want het gaat altijd om mènsen, niet om groepen en hokjes.
Immers, iederéén wil graag zichzelf kunnen zijn! Sterker nog, het is een universeel en fundamenteel recht van ieder mens en van iedere burger. Laten we dan vooral de voorwaarden blijven scheppen om nog meer openheid mogelijk te maken, verdergaande tolerantie mogelijk te maken en de woon- en werkomgeving zó te maken dat ook echt iederéén het gevoel kan hebben zichzelf te kunnen zijn.
Dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt om werk en om inzet. Want dat vraagt om bereidheid om te luisteren en om te delen en eerlijk uit te spreken.
En vooral om elkaar te willen vinden in waar we allemaal gelijk zijn.
Daar zetten wij vol op in!   

Dag mensen! Fijne bijeenkomst.  

Adres: Buurtcentrum de Ruma Khami,
Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam  

Voor meer informatie: Tel: (020) 7525131 (06-47440672) - E. info@assadaaka.nl - w. www.assadaaka.nl 

Assadaaka Community stelt zich ten doel: Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten