donderdag 27 maart 2014

Open brief ivm discriminerende opmerkingen Wilders

Amsterdam, 27 maart 2014

Geachte lezer,
Wij van Assadaaka, multiculturele organisatie voor onderlinge samenwerking en saamhorigheid, die zich al meer dan twintig jaar inzet voor emancipatie, tolerantie en acceptatie van groepen burgers onderling binnen onze samenleving, tekenen hierbij protest aan tegen de recente discriminerende uitlatingen van de heer G. Wilders van de PVV, gericht tegen de Marokkaanse gemeenschap.
Op 21 maart jl. heb ik, Ahmed El Mesri, oprichter en voorzitter van de vereniging Assadaaka, hiervan aangifte gedaan bij het Meldpunt voor Discriminatie.
Assadaaka is het Arabische woord voor ‘vriendschap’ en deze naam is ontstaan en doelbewust gekozen bij de oprichting in 1991: het staat voor onderlinge vriendschap tussen migranten en niet-migranten en tussen groepen mensen die van elkaar verschillen door alle denkbare scheidslijnen die men maar kan bedenken, zoals: afkomst, religie, leeftijd, werkend en niet-werkend, man of vrouw, met en zonder beperking, seksuele voorkeur, enzovoort.
Wij richten ons in ons werk binnen de buurten en wijken van Amsterdam op het bespreekbaar maken in brede kring, migranten en niet-migranten, van ‘moeilijke’ onderwerpen van maatschappelijke en sociale relevantie binnen onze Amsterdamse samenleving. Wij organiseren daartoe debatten, geven voorlichting, houden spreekuren, verzorgen taalcursussen, en ondernemen tal van activiteiten waarbij de inbreng van buurtbewoners een belangrijke schakel vormt in het laten groeien van sociale cohesie en onderlinge samenwerking. 
Al eerder, en onlangs opnieuw, is de Marokkaanse gemeenschap opgeschrikt, en niet alleen die, maar vele, vele Nederlanders met ons, door de opruiende woorden van de heer Wilders, waarmee hij de aanwezige partijgenoten van de PVV in de mond legde dat ze zouden instemmen met zijn wens om ‘minder Marokkanen’ te gaan ‘regelen’.  
Dat is niet alleen een voorbeeld van een ‘ongelukkige woordkeus’ zoals het later door anderen nog is geprobeerd min of meer goed te praten, door te zeggen dat hij het criminele deel van de Marokkaanse gemeenschap bedoelde. Van een politicus in een democratische rechtsstaat mag je en móét je als burger verwachten dat hij zijn woordgebruik welbewust en weldoordacht kiest. Als dit dan daarvan het resultaat is, dan is dat een regelrechte, weldoordachte klap in het gezicht van een groep mensen binnen onze samenleving en van onze democratie. Dan kies je niet voor het bespreekbaar maken en helpen oplossen en aanpakken van verschillen en conflicten, dan sluit je mensen welbewust buiten de gemeenschap. Met alle gevolgen van dien. Want hoe leg je dit uit aan de vele Marokkaanse mannen en vrouwen, en aan hun kinderen, die hier een eerlijk bestaan hebben opgebouwd en met al hun inzet meebouwen aan onze multiculturele samenleving?
Mijn antwoord is: dat valt niet uit te leggen! En dit kun je ook niet goedpraten! Zijn uitlatingen zet mensen tegen elkaar op. En wat de boodschap ervan kan oproepen is precies het tegenovergestelde van wat wij, o.a. met Assadaaka, al jaren met heel veel inzet, vertrouwen en hard werken proberen te bereiken, nl. dat mensen elkaar niet meer beoordelen op hun afkomst maar op wat ze bijdragen aan de samenleving waar ze deel van uitmaken.
Wij zullen ons in ons werk zeker niet laten tegenhouden door zijn woorden, maar wij vinden het schandalig dat iemand die zich medeverantwoordelijk stelt voor de besturing van dit democratische land zich op deze manier zo discriminerend uitlaat over medeburgers van zijn en ons land. Wij zien het als een poging om groepen mensen tegen elkaar op te zetten, en onder andere ons werk, en dat van vele andere Marokkanen, Nederlanders en mensen van overal vandaan, te niet te doen. Dat is een klap in het gezicht van de Nederlandse democratie! Hij moest zich schamen! Terwijl velen in ons land worstelen met de gevolgen van de economische crisis (armoede, werkloosheid, verminderde zorg, om maar wat te noemen) wijst hij met de vinger naar één groep. In plaats van dat hij samenhangende oorzaken benoemt, komt met oplossingen en mensen aanzet om na te denken over het verbeteren van hun situatie, gooit hij olie op het vuur en roept daarmee op tot wantrouwen, discriminatie en het vergroten van de tegenstellingen. Dit draagt nergens toe bij, hooguit aan het versluieren van de werkelijke oorzaken en het wijzen in de verkeerde richting.
Nederland, let op uw zaak! Laat u kennen en kom op tegen dit soort discriminerende oproepen!

Met vriendelijke groet,

Namens Assadaaka Community
Ahmed El Mesri, voorzitter


Assadaaka Community
Adres: Plantage Middenlaan 14-1, 1018 DD Amsterdam

Voor meer informatie: Tel. (020) 7525131 (06-47440672)
E. info@assadaaka.nl - w. www.assadaaka.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten