dinsdag 2 juli 2013

Thema: ‘Samen op weg naar nieuwe perspectieven’

 
 
 
 
 
 
 
 
Assadaaka Community heeft het seizoen 2012–2013 feestelijk afgesloten op maandag 1 juli jl. Daarbij hebben we  ook voor de Taalwinkel de certificaten uitgereikt. De opkomst van  leerlingen, docenten, leden, vrienden en geïnteresseerden was groot.  Het was net als alle afgelopen jaren  een gezellige en geslaagde avond.

Hier volgt de toespraak van Ahmed El Mesri de oprichter van Assadaaka Community.

Bij de afsluiting van het seizoen –
‘samen op weg naar nieuwe perspectieven’
1 juli 2013

Beste mensen van Assadaaka Community, lieve vrienden, collega’s, medewerkers en leerlingen – van harte welkom allemaal!
Vandaag sluiten wij voor de 24e keer een cursusjaar feestelijk af.

Ik wil graag  een paar belangrijke zaken onder uw aandacht brengen.

Wij van Assadaaka Community kunnen trots zijn op elkaar en op wat we steeds opnieuw voor elkaar krijgen! Assadaaka Community is oorspronkelijk en doelbewust opgericht als een multiculturele vereniging binnen de buurt en daarbuiten. En dat multiculturele karakter is niet ontstaan vanuit een politieke achtergrond maar vanuit een sociale noodzaak om mensen over en weer met elkaar te laten kennismaken en omgaan. Mensen die, min of meer toevallig, bij elkaar in de buurt wonen in Amsterdam en die, daarom alleen al, het hier moeten zien te redden met elkaar. Uit welk land je ook komt, welk geloof je ook al of niet hebt, van welke seksuele geaardheid ook, oud of jong, man of vrouw – iedereen is welkom bij ons.
Wat bij ons voorop staat is dat je wordt aangespoord om jezelf niet als ‘anders’ te beschouwen, en om te ontdekken dat je hoe dan ook méé kunt doen, ongeacht je afkomst, religie, je opleiding, je seksuele geaardheid, je voorgeschiedenis en je huidige leefomstandigheid. Iedereen wordt aangespoord om het eigen leven in eigen hand te nemen en bij te dragen naar eigen kunnen.
Wij denken niet in eilandjes van bevolkingsgroepen, wij zien in de eerste plaats mensen. Een mens die ergens geboren is, een nationaliteit heeft, iets doet in zijn of haar leven en nu hier in Amsterdam woont, samen met andere Amsterdammers. 

En een mens die misschien wel hulp kan gebruiken. Hulp met de Nederlandse taal, hulp bij het vinden van de weg naar instanties, hulp bij omgaan met een beperking, hulp bij contact maken met buurtgenoten en lotgenoten.
Veel van onze bezoekers die nu hier als vrijwilliger werkzaam zijn en zo hun plek hebben gevonden binnen onze vereniging, zijn ooit bij ons binnengekomen met een hulpvraag. Gaandeweg zijn ze mee gaan draaien met onze activiteiten en hebben zo een eigen plek gevonden binnen ons werk en binnen de buurt.
Want Assadaaka Community is en blijft een vrijwilligersorganisatie, gericht op de buurt.
Dat woord ‘vrijwilligerswerk’ wordt nogal eens beschouwd als ‘maar’ onbetaald werk. Als werk dat gedaan wordt omdat veel mensen geen betaald werk kunnen vinden. Natuurlijk, dat is zo, en dat is op zich al triest genoeg!
Maar dat is maar één aspect van het werk. Vergeten wordt dan vaak dat onze huidige maatschappij niet kan functioneren zonder vrijwilligerswerk: veel instanties en organisaties draaien voor een groot deel op het werk dat gedaan wordt door vrijwilligers. Bijvoorbeeld in de zorg, in het onderwijs, in allerlei buurtprojecten, in culturele projecten en in belangenverenigingen voor groepen in onze samenleving die anders niet méé zouden kunnen doen en meer en meer in isolement dreigen te raken.
Aan de andere kant is vrijwilligerswerk voor mensen juist een gelegenheid om zèlf contact te maken en te onderhouden, om zèlf de deur uit te komen en betrokken te zijn bij anderen en bij wat er leeft in de buurt. Het is een manier om maatschappelijk betrokken te blijven, om zelfrespect te winnen en te behouden; en om de eigen ervaring te delen en zo anderen te helpen. Professionals kunnen vaak niet datgene wat vrijwilligers wel kunnen, want professionals hebben vaak de tijd niet, ze zijn vaak niet ervaringsdeskundig , handelen doorgaans vanuit wat ze theoretisch geleerd hebben en hebben te weinig ruimte voor de ‘menselijke kant’.
Dames en heren, vrijwilligers werk is broodnodig! En zeker in deze tijd, van economische teruggang, waarin veel mensen dreigen nog verder in sociaal isolement te geraken. Assadaaka Community wil met haar activiteiten en de inzet van haar vrijwilligers blijven bijdragen aan armoedebestrijding en sociaal isolement.
Wij willen blijven staan voor verbinding, voor sociale cohesie en het doorbreken van isolement. Wij willen dat iederéén meedoet. En daarvoor hoef je niets op te geven van je identiteit – juist niet.
Wij vragen juist van je om met alles wat en wie je bent je eigen persoonlijke bijdrage te leveren. Omdat we geloven dat ieder mens naar eigen aard en vermogen iets heeft bij te dragen aan het geheel. En wij geloven in de kracht van sámen.
Zo willen wij een plek zijn en blijven die mensen de gelegenheid biedt hun eigenwaarde te erkennen en anderen bij te staan hun eigenwaarde te gaan herkennen. Je doet het voor jezelf, èn je doet het samen voor elkaar. Samen ben je op weg naar nieuwe perspectieven.
Daarom wil ik hier heel graag alle vrijwilligers bedanken voor hun enthousiaste inzet en hun prachtig werk van het afgelopen seizoen! Wij zijn ongelooflijk trots op het werk dat jullie doen. Laten we vooral doorgaan op deze weg!

Wij zijn heel blij  met de samenwerking met stichting Onze Hoop, vrouwencentrum De Bloem en Centro Cultural de Hispanohablantes. Wij herkennen elkaar in onze wederzijdse doelstellingen en zijn als organisaties een prima aanvulling op elkaars werk. 
Ook wil ik graag nog bedanken stichting Maagdenhuis, stichting Porticus, stadsdeel Oost, de gemeente Amsterdam, Cliëntenbelang Amsterdam en Pontius Advocaten die ons werk mogelijk hebben gemaakt. 
Ter afsluiting wens ik iedereen hier een heel fijne vakantie! Doe nieuwe krachten op en geniet! Wij zien u allen heel graag het volgend seizoen weer gezond en wel terug.

Dank u wel.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Assadaaka Community.
E. info@assadaaka.nl of W. www.assadaaka.nl (020) 7525131 (06-47440672).
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten