dinsdag 28 mei 2019

Gezond op Reis!


Gaat u op reis, op vakantie of op familiebezoek? Zorg er dan voor dat u zich goed voorbereidt! Een slechte voorbereiding kan uitlopen op grote problemen, zowel financieel als qua gezondheid.
Hieronder leest u een aantal belangrijke adviezen die naar voren kwamen tijdens de presentatie van dhr. Winston Macdonald, arts gespecialiseerd in reizigersgeneeskunde, tijdens onze maandelijkse voorlichtingsactiviteit Samen Delen, Samen Een! van Assadaaka Community. Wij danken hem hartelijk voor zijn bijdrage.


Verkeer
In andere landen wordt er vaak heel anders omgegaan met verkeersregels dan in Nederland. Wees zo voorzichtig mogelijk in het verkeer en laat u bij voorkeur rijden door een locale chauffeur die gewend is aan het plaatselijke verkeer.

Klimaat
Hitte, droogte, vocht (tropen), hoogte (bergen), diepte (duiken) kunnen allemaal invloed hebben op ons lichaam en onze gezondheid. Neem de tijd om te wennen aan het andere klimaat en doe voorzichtig met risicovolle of inspannende activiteiten. Voorkom teveel blootstelling aan de zon, smeer u goed in en drink voldoende water. Drink bij voorkeur verzegelde flessen water of koolzuurhoudend water (daar kan minder mee geknoeid worden).

Verzekering
Een goede reisverzekering is heel belangrijk. Kijk eerst naar uw ziektekostenverzekering: wat valt daar wel of niet onder, en neem dan een goede reisverzekering die daarop aansluit. Bijvoorbeeld met werelddekking als u buiten Europa reist en met een dekking voor medische kosten. Zorg dat u van tevoren weet met wie u contact moet opnemen als u op reis wat overkomt en doe dit voordat of anders zo snel mogelijk nadat u naar een hulpverlener in het buitenland gaat. Veel Nederlandse zorgverzekeraars hebben contracten met zorgverleners in een aantal andere landen en vergoeden behandelingen van andere zorgverleners niet. Bovendien moet er meestal sprake zijn van spoed, anders wordt uw behadeling ook niet vergoed, noch door uw zorgverzekeraar, noch door uw reisverzekering. Denk eraan dat u zich ook voor repatriëringskosten verzekert. Mocht er iets gebeuren en u moet terug naar Nederland worden vervoerd, dan kan dat in de tienduizenden euro’s lopen als u daar niet voor verzekerd bent!

Vaccinaties
De leefomstandigheden in het buitenland zijn vaak minder hygiënisch dan in Nederland. Er kunnen dan makkelijker infectieziekten ontstaan. Neem voorafgaand aan uw reis contact op met de afdeling reizigersadvisering van de GGD. Hier krijgt u gericht advies over voorzorgsmaatregelen afhankelijk van uw bestemming en uw persoonlijke situatie. Vaak wordt een vaccinatie tegen DDTP geadviseerd of tegen Hepatitis A. Dit is een infectieziekte die heel makkelijk kan worden opgelopen. Het is niet alleen slecht voor uw eigen gezondheid maar ook voor anderen. Als kinderen op vakantie Hepatitis A oplopen dan kunnen zij dat in Nederland weer heel makkelijk verspreiden, op school of via de crèche. Het is niet zo dat u automatisch beschermd bent als u naar uw land van herkomst gaat. Wist u dat uw lichaam na twee jaar verblijf in Nederland ‘vernederlandst’ is! Zonder vaccinaties loopt u daarom net zo goed risico op allerlei infectieziekten, zeker als u op familiebezoek gaat en meedoet met de alledaagse handelingen en gebruik maakt van de locale voorzieningen.
Denk er ook aan dat de medische voorzieningen in andere landen slechter kunnen zijn dan in Nederland. In ziekenhuizen of bij de tandarts maar ook bij de kapper (via het scheermes) kunt u bloedoverdraagbare ziekten oplopen zoals Hepatitis B. Als u naar een gebied reist waar malaria of dengue voorkomt, zorg er voor dat u de kans dat u geprikt wordt zo klein mogelijk houdt door u in te smeren met DEET en een klamboe te gebruiken. Diarree en uitdroging bederven niet alleen de vakantiepret maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Vooral voor kleine kinderen, ouderen en mensen met hartklachten of diabetes. Zorg ervoor dat u zakje ORS (Oral Rehydration Salts) bij u heeft. Dit zorgt ervoor dat u niet teveel vocht en belangrijke mineralen verliest. Als u een lange busrit moet maken, kunt u tijdelijk een diarreeremmer gebruiken, zolang de diarree niet gepaard gaat met koorts, braken of bloedverlies.

Hulpmiddelen
Als u gebruikt maakt van hulpmiddelen: meld van tevoren bij uw vervoerder dat u extra hulp nodig heeft en neem contact op met uw verzekeraar als er op reis iets met uw hulpmiddel gebeurt.
Verergering bestaande aandoeningen.

De combinatie van drukte, hitte en slechte hygiënische omstandigheden kunnen voor diverse patiënten gevaarlijk zijn. Longpatiënten kunnen last krijgen van smog. De warmte heeft invloed op de bloedsuikers. Hitte en uitdroging kunnen hartklachten doen toenemen. Ook psychische problemen kunnen verergeren in het buitenland door drukte of een ander ritme. Zorg er in ieder geval voor dat u voldoende drinkt, regelmatig eet, voldoende rust en uw medicijnen op tijd inneemt. Als uw klachten verergeren, neem dan na overleg met uw ziektekostenverzekeraar in Nederland contact op met een locale arts. Als u medicijnen gebruikt, zorg er voor dat u een verklaring van de apotheek meeneemt. En neem een extra voorraadje mee voor het geval u wat kwijt raakt of onverhoopt langer moet blijven. Denk eraan dat sommige medicijnen koel bewaard moeten worden, bijvoorbeeld insuline (< 24˚). Als u ernstig ziek bent en naar uw familie in het buitenland wilt om ze nog een keer te zien, denk er aan dat als uw klachten ter plekke verergeren en u bijvoorbeeld in het ziekenhuis moet worden opgenomen, dit verzekeringstechnisch problemen kan opleveren.

Ramadan
Tijdens de Ramadan wordt er overdag gevast. Dit heeft op verschillende manier invloed op uw lichaam, bijvoorbeeld op uw bloeddruk, uw bloedsuikers en de werking van uw medicijnen. Vaak kunt u zich dan ook minder goed concentreren. Als de Ramadan in de zomer valt dan speelt de hitte een extra grote rol. Wees alert op de invloed van het vasten op uw lichaam. Denk eraan dat u niet verplicht bent om mee te vasten als u last heeft van gezondheidsklachten of als u zwanger bent.
Wilt u nog meer informatie over uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij u verder.

ASSADAAKA Community :
Adres: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam –Oost | Tel: 0647440672 |
E. info@assadaaka.nl | W. www.assadaaka.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten