zaterdag 27 september 2014

Opening Vriendschapshuis door Dagelijks Bestuurslid van het stadsdeel-Oost, mevrouw Nevin Özütok.

 
 
 
 
 
Hier volgt de toespraak van Ahmed El Mesri.

Beste mensen,

Iedereen van harte welkom in ‘onze’ nieuwe Vriendschap Huis! Wat zijn we blij dat we aan het begin van dit nieuwe seizoen kunnen starten in een nieuwe ruimte voor u en voor ons! Dat onderstreept nog maar weer eens dat wél erkend wordt hoe belangrijk ons werk is voor de buurten van Oost en voor Amsterdam.
   
Nog maar kort geleden zag het er allemaal erg somber uit voor de plek van onze organisaties Assadaaka, Onze Hoop en NOMA. Wij gaan met meer doelgroepen en meer diversiteit de toekomst in. Trouw aan onze naam hebben we de hoop levend gehouden en ziedaar: we kregen hulp vanuit het Stadsdeel dat onze nood goed heeft begrepen en heeft opgepakt. Wij zullen spoedig ook een convenant voor betere –ook meer professionele- samenwerking sluiten. Onze welgemeende en grote dank daarvoor aan Dagelijks Bestuurslid van het stadsdeel-Oost, mevrouw Nevin Özütok. 

Zij is portefeuillehouder van de volgende acht gebieden: welzijn, zorg, maatschappelijke  ondersteuning, subsidieverlening, werkgelegenheid, klimaat, energie en afval. We zijn blij en trots dat we ons belangrijke werk toch kunnen voortzetten op een voor ons zeer passende locatie! Assadaaka is het Arabische woord voor ‘vriendschap’. Als organisatie vervult zij in februari aanstaande alweer 25 jaar een belangrijke rol in de buurtgemeenschappen van Oost.

Migranten en niet-migranten, mensen met en zonder beperking, alleenstaanden en gezinsleden, van welke huidskleur of afkomst ook, van welk geloof of denkrichting dan ook, met welke seksuele voorkeur dan ook – bij ons is iedereen welkom die de buurt een warm hart toedraagt en graag andere mensen wil ontmoeten. Wij zetten ons in om mensen met elkaar in gesprek te laten komen.

In dit Vriendschap Huis zullen wij daarom ruimte maken voor maatschappelijk dialoog, debat en sociale ontmoetingen. Omdat dit hard nodig is in een stad met een zo gevarieerde bevolking als Amsterdam. Wist u dat alleen in onze Indische Buurt al 100 verschillende nationale culturen samenwonen?

Wij willen dat mensen elkaar vrijelijk kunnen ontmoeten en dat ze in gesprek kunnen gaan over allerlei grote of alledaagse onderwerpen die hen bezighouden. Dat kan gaan over eigen gezondheids-vragen of over wat er voor mensen verandert in het komende jaar wat betreft de gezondheidszorg.

Maar het kan zeer zeker ook gaan over actuele politieke onderwerpen die de samenleving als geheel bezighouden. Ook bieden wij Nederlandse taallessen en geven wij voorlichting, houden wij spreekuren en zijn we er voor mensen die daar speciaal om vragen voor hun specifieke situatie en problemen.

Spoedig komt hier nog een pakket concrete activiteiten bij die onze nieuwe buren willen en die ons helpen te professionaliseren. Onze samenleving als geheel wordt steeds complexer en het wordt soms steeds moeilijker voor migranten om volledig mee te kunnen doen.

Dat is bij ons waar wij ons sterk voor inzetten: om mensen die dreigen in isolement te geraken er weer bij te betrekken en ze aan te zetten om zelf in beweging te komen om mee te doen.
De buitenwereld komt ook steeds dichterbij. De laatste tijd zijn ook buiten onze grenzen dingen aan de hand die wel degelijk onze aandacht vragen.

Conflictsituaties elders gaan ons ook aan. Zeker als er een beroep wordt gedaan op bijvoorbeeld onze jongeren om een mening te vormen, misschien zelfs om partij te kiezen en wellicht om zelf betrokken te raken in dergelijke conflicten.

Wij moeten te allen tijde alert zijn wat dit betreft. Want de gevolgen zijn niet alleen voor de direct betrokkenen maar hebben ook invloed op anderen.

Daarom vinden wij het belangrijk dat er ruimte is voor migrantenfamilies om hierover van gedachten te wisselen, vaardigheden te ontwikkelen en tot een weloverwogen mening, keuze en aanpak te komen.

De Vriendschaps Community Assadaaka ontwikkelt nu een traject die jongeren gaat verrijken waardoor zij krachtige, positieve ‘kiezers’ kunnen worden zoals Amsterdam die nodig heeft. Hierdoor kan onze doelgroep ook daadwerkelijk bijdragen aan het maatschappelijk debat en ervaren dat hun mening meetelt.

Wij gaan er van uit dat iederéén meetelt, ongeacht waar je vandaan komt.
En wij zetten ons in voor iedereen die daar om vraagt, in het bijzonder de Ambonbuurt bewoners en degenen die zich moeilijk laten horen. Wij zijn er voor de buurt! Iedereen telt!

Wij wensen u een heel goed nieuw seizoen! En ik eindig met een universele wens die momenteel heel actueel is: Vrede zij met u!

22 september 2014
Vriendschapshuis-Assadaaka
Adres:
Palembangstraat 52,
1094 TK Amsterdam.

Meer informatie is te vinden op W. www.assadaaka.nl of neem op maandag tot met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur contact op via: E.info@assadaaka.nl of via (020) 7525131 (06-47440672).

 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten