donderdag 5 december 2013

‘Samen opkomen tegen armoede en eenzaamheid’


Op 3 december jl. opende Assadaaka Community en stichting Onze Hoop een spreekuur voor mensen die in armoede en eenzaamheid leven. De bijeenkomst was goed bezocht door veel mensen die eenzaam zijn en in armoede leven. Een geslaagde opkomst met veel schrijnende verhalen van de deelnemers. Er waren ongeveer 40 bezoekers.
 

Hieronder volgt de toespraak van Ahmed El Mesri.

Vandaag, 3 december 2013, openen wij van Assadaaka Community en Stichting Onze Hoop in de Ruma Khami en op ons kantoor aan de Plantage Middenlaan een speciaal spreekuur voor mensen die in armoede leven, vaak gepaard gaande met eenzaamheid.
Sinds onze oprichting richten wij ons al op groepen die bij uitstek geraakt worden door omstandigheden die hen in meerdere of mindere mate in een aparte, en vaak moeilijke positie plaatsen binnen onze samenleving. Economisch gezien moeilijk, omdat er vaak (te) weinig geld is en men het maar moet zien te rooien met wat er aan uitkeringen beschikbaar wordt gesteld.

Maar ook moeilijk op sociaal gebied. Het is een bekend verschijnsel dat mensen die niet veel hebben vaak ook steeds meer onzichtbaar worden voor de rest van de buurtsamenleving. Deels komt dat vaak door fysieke beperkingen, waardoor men niet makkelijk ‘naar buiten’ kan komen; anderzijds komt het door schaamte, vermoeidheid, pijn, somberheid of regelrechte depressie waar men aan lijdt, waardoor spontane omgang met anderen ernstig wordt belemmerd.

Te denken valt aan mensen met een fysieke of verstandelijke beperking of chronische ziekte die nauwelijks hun huis uit komen; aan migranten die in slechte economische omstandigheden verkeren door b.v. werkloosheid of slecht betaald werk; aan mantelzorgers die ontslag hebben moeten nemen om voor een ziek familielid te kunnen zorgen; aan ouderen of éénouder-gezinnen.  
Al deze mensen behoren tot een groep die zeker ten tijde van economisch slechte omstandigheden in vormen van armoede verkeren die gaandeweg vaak leiden tot isolement en eenzaamheid.
Assadaaka Community en Onze Hoop geloven in de kracht van ieder mens en in de noodzaak om krachten te bundelen en mensen met elkaar te laten omgaan. Een mens, ieder mens, is een sociaal wezen dat andere mensen nodig heeft. En niemand kan jouw probleem voor je ‘oplossen’, maar er kan een enorme kracht vrijkomen als mensen hun gedachten en gevoelens met elkaar delen, elkaar kunnen erkennen en herkennen in hun nood en eenzaamheid, en samen tot ideeën kunnen komen om vèrder te komen en de moed niet te laten zakken.

Het kan enorm helpen als je advies vraagt over bijvoorbeeld de schoolkeuze voor je kind en later sámen met ervaringsdeskundigen en lotgenoten bespreekt hoe je bijvoorbeeld meer structuur in je dag kunt aanbrengen; of als je kunt afspreken om een moeilijk bezoek aan een instantie sámen te doen; of als je weer eens wat gezelligheid ervaart door samen te eten en te herkennen in de ander dat jij niet de enige bent die zich alléén voelt.
Dat hoeft nog niet te betekenen dat alles nu meteen wordt opgelost, maar er kan wel een broodnodig uitzicht op verbetering en op hoop ontstaan, waardoor je eigen omstandigheden een stuk draaglijker worden.

Dat, en samen opkomen voor elkáár is wat Assadaaka Community en Onze Hoop nog veel meer willen bereiken. Dat mensen openstaan en opkomen voor hun naasten, hun eigen initiatief en kracht ook aan anderen geven, zodat er echt een veel grotere beweging kan ontstaan die mensen kan aansporen UIT hun isolement te komen en sámen het beste uit zichzelf en elkaar te halen.

Om dit nog verder in gang te zetten openen wij hierbij nu een wekelijks spreekuur voor advies en een luisterend oor, naast een open bijeenkomst om met elkaar te praten, gezamenlijk te koken en daarna gezellig samen te eten. Tijdens de voorbereidingen en de gezamenlijke maaltijd is er alle ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen, ervaringen uit te wisselen en wellicht samen tot ideeën te komen die kunnen bijdragen aan een doorbreking van het isolement.

Want het is goed dat er een overheid is en instanties zijn om mensen te ondersteunen, maar het is nog veel waardevoller als mensen onderling hun krachten kunnen bundelen en zichzelf  en elkaar kunnen aansporen en helpen. Dat is waar wij de gelegenheid voor willen bieden en wat wij iedereen van harte toewensen! Sámen wordt het beter in de buurt!!!
  
Assadaaka Community:
Deze vereniging zet zich al jaren in voor mensen met en zonder beperking in het algemeen en vooral voor migranten met een handicap, chronische ziekte, ouderen en hun families om de participatie, integratie en sociale cohesie binnen deze doelgroep te bevorderen.

Adres: Buurtcentrum de Ruma Khami, Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam.

Kantoor: Assadaaka Community, Plantage Middenlaan 14-1, 1018 DD Amsterdam.

Voor meer informatie: Tel: (020) 7525131 (06-47440672)
E. info@assadaaka.nl - w. www.assadaaka.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten