maandag 18 november 2013

Het nieuwde Makassarplein


 
 

Zaterdag 16 november jl. werd het Makassarplein feestelijk heropend door stadsdeelwethouder Nevin Özütok, wethouders Lieke Thesink en Freek Ossel.
Symbolisch werd een gigantische sleutel aan de ondernemers/bewoners overhandigd en zo gaven zij het plein terug aan de gebruikers. Daarna werd de nieuwe fontein geopend en in gebruik genomen.


In samenspraak met de bewoners werd het nieuwe plein ontworpen: extra veel zitbankjes, twee piramidetorens van een paar meter hoog, fluisterkooien om de sportvelden tegen geluidsoverlast, een dug-out bij het voetbalveld, moestuinen, bloemen en fruitbomen, goed zicht op de spelende kleintjes en de toegankelijkheid voor minder validen. Om 14.00 uur werd er afgetrapt met de première van “The Making of” en diverse modeshows.

Tennislegende Jacco Eltingh gaf een tennisclinic op het nieuwe Makassarplein speciaal voor kinderen en waren er live optredens. In de Ruma Khami waren een aantal leuke activiteiten zoals henna versieren en sieraden maken. Er was een workshop over veiligheid, georganiseerd door Assadaaka Community en een workshop over inbraakpreventie, georganiseerd door de politie.

De heropening van het Makassarplein was feestelijk en geslaagd.
Petje af voor Assadaaka Community en haar vrijwilligers. Zij hebben voor meer dan  tweehonderd personen de BBQ verzorgd en soep uitgedeeld.

Hieronder volgt de toespraak van Ahmed El Mesri.

Dames en heren, van harte welkom op deze feestelijke dag van de opening van het hernieuwde Makassarplein.

Mijn naam is Ahmed El Mesri, ik ben oprichter en voorzitter van Assadaaka en van stichting Onze Hoop. Beide organisaties hebben hier in Ruma Khami hun centrum van activiteiten.

Wij zijn heel blij dat dit plein nu een goed zichtbare, open uitstraling heeft gekregen in deze buurt. En we zijn nu bijeen om dat te vieren.
Het is belangrijk voor een buurt dat er een plek is die een centrale functie vervult. Waar buurtbewoners naar toe kunnen komen om elkaar te ontmoeten, om te praten, elkaar te leren kennen met hun gewoontes en eigenaardigheden; voor kinderen om te spelen, en voor iedereen om gezamenlijk feest te vieren en om samen maaltijden te maken en te eten.

En dit allemaal om de saamhorigheid van de buurt zodanig te versterken dat mensen zich steeds meer betrokken kunnen voelen bij de buurt en bij elkaar.
In alle dorpen en kleinere leefgemeenschappen zijn zulke centrale plaatsen die in het hart van het woongebied de functie van ontmoetingsplek vervullen. Zo’n plein waar iedereen elkaar kent en elkaar aanmoedigt  om ook te komen bij bepaalde bijeenkomsten of evenementen. Zo’n plek waar het veilig is om te spelen, waar altijd wel iemand toezicht wil en kan houden, waar je naar toe gaat om elkaar te ontmoeten en nieuwtjes uit te wisselen, ideeën op te doen en zo nodig om hulp te vragen aan een buurtgenoot of bij de buurtorganisaties.

En te midden van dit plein heeft het gebouw van Ruma Khami een dubbele functie: er kunnen mensen naar toe komen vanuit de hele buurt voor het meedoen aan activiteiten, bijeenkomsten, georganiseerde maaltijden en vieringen; maar ook hebben de organisaties die hier hun werk verrichten in de Ruma Khami – waaronder wij van Assadaaka en Onze Hoop – een  waakfunctie voor de buurt. Wij zien veel, horen veel, nodigen buurtbewoners uit en vangen op als er bewoners in isolement verkeren of de weg niet weten te vinden naar instanties of gemeentelijke diensten. Daarnaast hebben we ook een functie waar het aankomt op bewaking van de veiligheid in de buurt: wij slaan alarm als zich onveilige situaties voordoen of als een situatie mogelijk uit de hand dreigt te lopen.
  
Wij willen nòg belangrijker worden voor de buurt! en wij willen dat iedereen in de buurt ons nòg beter zal weten te vinden. En laat het duidelijk zijn: wij zijn opgericht – nu ruim 22 jaar geleden – als een organisatie die opkomt voor de belangen van vooral migranten en hun familie, maar het is zeker niet zo dat wij ons alléén richten op migranten!, integendeel.

Wij richten ons in de allereerste plaats op buurtgenoten en onze doelstelling is dat buurtgenoten onderling elkaar beter leren kennen, beter met elkaar kunnen omgaan en zelfs vriendschap met elkaar sluiten. Wij heten niet voor niks ‘Assadaaka’, het Arabische woord voor vriendschap.
En vriendschap komt voor onder allerlei mensen, van hoog tot laag, van geboren buiten Nederland of erin, van jong tot oud, van met of zonder opleiding, van werkend tot werkloos, en van alles wat daartussen zit. Wij kijken niet naar je buitenkant en je rol in de maatschappij, wij kijken naar wie je bent als mens en waar je vragen liggen. En wij proberen met elkaar te zoeken naar persoonlijke antwoorden.

Dat doen wij door uitsluitend te werken met vrijwilligers, vaak mensen die ooit bij ons binnenkwamen met een hulpvraag, en die zich langzamerhand zijn gaan inzetten voor medebuurtbewoners vanuit hun eigen ervaring.

Wij bieden o.a. Nederlandse taallessen, organiseren themabijeenkomsten en gezamenlijke maaltijden en vieringen, en we hebben naast spreekuren voor advies en informatie speciale bijeenkomsten voor lotgenotencontact.

Wij gaan er van uit dat ieder mens gezien en gehoord wil worden. Dus ook gezien door buurtgenoten. En zo dichtbij als mogelijk, dus hier in het hart van de buurt. Dat is ons doel en wij hopen dat het ons gegeven is ons werk nog héél lang te kunnen blijven doen op deze plek!   

Ik wens u nog een heel fijne dag met elkaar!


Assadaaka Community:
Deze vereniging zet zich al jaren in voor mensen met en zonder beperking in het algemeen en vooral voor migranten met een handicap, chronische ziekte, ouderen en hun families om de participatie, integratie en sociale cohesie binnen deze doelgroep te bevorderen.

Adres:
Buurtcentrum de Ruma Khami, Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam.

Kantoor:
Assadaaka Community, Plantage Middenlaan 14-1, 1018 DD Amsterdam.

Voor meer informatie:
Tel: (020) 7525131 (06-47440672) - E. info@assadaaka.nl - w. www.assadaaka.nl.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten