maandag 5 november 2012

Toespraak Ahmed El Mesri op 1 november 2012 Dag van de Dialoog

 
 

In kader van de Dag van de Dialoog organiseerde Assadaaka Community voor leden, belangstellenden Amsterdammers een specifiek thema.
Dit jaar was het thema: Crisis, wat kun je ermee?.
Het was een geslaagde Dag van de Dialoog.

Hier volgt een toespraak van Ahmed El Mesri

1 november 2012: Dag van de Dialoog - Thema: Crisis, wat kun je ermee?

Eind oktober en begin november zijn symbolische dagen in het jaar: 31 oktober is het 'halloween', 1 november is het allerheiligen, 2 november is het allerzielen. Dat heeft vast te maken met het korter worden van de dagen, dat op dit moment van het jaar wel heel heftig is, zeker omdat de klok ook nog eens een uur teruggezet is, waardoor het nu al rond half zes donker is. Maar daarom is het juist ook een uitstekende gelegenheid voor de dag van de dialoog, die op deze dag, 1 november, al sedert een aantal jaren georganiseerd wordt. Op meer dan honderd plekken in Amsterdam gaan mensen op deze dag met elkaar in gesprek. 'Dialoog' is een Grieks woord dat door de belangrijke filosoof Plato in praktisch alle Europese talen terecht gekomen is: het staat voor 'samenspraak'.

Oorspronkelijk, in de talrijke dialogen die Plato geschreven heeft, stond het voor 'tweespraak': twee mensen die in samenspraak met elkaar probeerden dichter bij de waarheid te komen. Inmiddels heeft 'dialoog' een wijdere betekenis gekregen en gaat het niet meer alleen om een gesprek tussen twee mensen, maar ook om gesprekken tussen groepen mensen.

Daarnaast weten we allemaal dat de waarheid een heleboel gezichten heeft en dat er geen sprake is van één waarheid. De waarheid is afhankelijk van het gezichtspunt dat je kiest. Desalniettemin is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Sterker nog, in de gepolariseerde wereld waarin wij tegenwoordig lijken te leven – het wij tegen het zij – is het alleen maar nog belangrijker om in gesprek te blijven met elkaar. De dialoog zoals Plato die voorstond, kan hierbij een goede richtlijn zijn. Hij vond het belangrijk om door praten met elkaar te komen tot bepaalde inzichten. In een beroemde dialoog laat hij, door vraag en antwoord, een ongeschoolde slaaf tot het inzicht van de stelling van Pythagoras komen.

En dat streven van twee en een half duizend jaar geleden geldt op een dag als vandaag nog steeds. Want vandaar treden wij ook met elkaar in gesprek en proberen wij onbevangen naar elkaar te luisteren, elkaars standpunten aan te horen en met elkaar een dialoog aan te gaan. Assadaaka Community met haar verwanten  organisaties doen graag hieraan mee, zowel vanuit het standpunt van migranten als van dat van geboren en getogen Nederlanders. Want soms krijgen wij signalen uit de maatschappij dat het met die dialoog, met dat gesprek tussen groepen, meningen, mensen, niet zo goed meer gaat als het een aantal decennia geleden wel was.
Dat is geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, integendeel. Reden te meer om juist de dialoog aan te gaan, weer met elkaar om de tafel te gaan zitten, weer onbevangen naar elkaar te luisteren. Natuurlijk hoeven we het niet met elkaar eens te zijn, natuurlijk zijn er meningsverschillen..

wat dat betreft is het menselijk leven daadwerkelijk een politiek gebeuren, om maar met Plato's beroemdste leerling te spreken: de mens is een politiek wezen. En zoals wij allen weten is politiek ook een wereld waarin allerlei meningen meespelen. We zien het in de kabinetsformatie. Maar zoals er in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt over allerlei dingen, zo moeten wij dat op lokaal niveau ook doen, en in een sfeer van openheid. Naar elkaar luisteren, zonder vooroordelen, is belangrijk en maakt ons tot wie we zijn, zodat we met elkaar kunnen samenleven, onze eigenheid niet op hoeven geven, maar toch gezamenlijk kunnen werken aan een samenleving waarin wij ons allemaal kunnen vinden. Wij juichen het initiatief van een dag van de dialoog helemaal toe en zijn blij dat wij er ook onze bijdrage aan kunnen leveren.

Eigenlijk zou iedere dag een dag van dialoog moeten zijn en niet alleen 1 november. Laten we hopen dat dat nog eens een keer gaat gebeuren. Wij zetten ons er in ieder geval voor de volle 100 % voor in.

Ik wens u allen een prima dialoog toe.
  
Waar en wanneer? Donderdag 01 november
1-   Locatie: Plantage Middenlaan 14-1 - 10.30  - 12.30 uur.
2-   Locatie: Ruma Khami, Makassarplein 1 - 19.30  - 21.30 uur.

Voor meer informatie: tel. 020-7525131 (06-47440672).
Of via email: infoassadaaka@gmail.com   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten