zaterdag 30 januari 2016

Er was een Nieuwjaarsreceptie van “VRIENDSCHAP COMMUNITY ASSADAAKA”.

Op 29 januari 2016 om 17.00 uur. Palembangstraat 52, 1094 TK Amsterdam vierde Assadaaka Community voor de 26e keer een Nieuwjaarsreceptie. Al zesentwintig jaar! Dat mag toch zowaar een prestatie heten!
Voor Assadaaka Community wordt 2016 een cruciaal jaar in het kader van professionalisering van de organisatie en het voortzetten van onze activiteiten voor de sociale zwakkeren/verschillende groeperingen in de samenleving / migranten met een handicap of chronische ziekte en hun families. Het was een bijzonder en geslaagde avond. Alle bezoekers waren blij en solideer met Assadaaka. VRIENDSCHAP COMMUNITY ASSADAAKA MOET BLIJVEN!!! 
 “VRIENDSCHAP COMMUNITY ASSADAAKA”.

Hier onder volgt de toespraak van Ahmed El Mesri, van de Vriendschap Community Assadaaka.


‘Voor menselijke waardigheid – altijd en overal’

Beste mensen van Vriendschap Community Assadaaka, lieve vrienden, collega’s, medewerkers, docenten en leerlingen – van harte welkom allemaal!!!

Vandaag vieren wij voor de 26e keer een Nieuwjaarsborrel.  Al zesentwintig jaar! Dat mag toch zowaar een prestatie heten!

Zo dadelijk kunt u elkaar ontmoeten op een ongedwongen manier bij een gezellige maaltijd. Maar eerst wil ik graag een paar belangrijke zaken onder uw aandacht brengen.

In deze tijd waarin tegenstellingen tussen mensen opnieuw meer uitgesproken dreigen te worden, wordt het ons steeds duidelijker dat een organisatie als de onze een cruciale rol speelt in de stedelijke samenleving als die van Amsterdam. Het is noodzakelijk dat mensen elkaar kunnen blijven vinden op grond van hun overeenkomsten: dat je elkaar kunt herkennen als mens in plaats van als lid van een bevolkingsgroep, of behorend tot een geloof of ras, van een bepaalde leeftijd, met een bepaalde seksuele voorkeur, en of je man bent of vrouw, ontwikkeld bent of lager opgeleid… Al deze gegevenheden maken weliswaar deel uit van wie je bent maar bepalen niet in de eerste plaats hoe je bent als mens, hoe je in het leven staat en hoe je je verhoudt tot anderen.

Wij geloven in je kracht als mens, en dat ieder mens het zijne of het hare heeft bij te dragen aan zijn of haar directe omgeving. Want samen sta je sterker en samen kun je meer bereiken dan in je eentje. Dat is en blijft ons uitgangspunt. En dat is in ons aller gemeenschappelijk belang binnen onze samenleving.

Daarom blijven wij als Vriendschap Community Assadaaka bijeenkomsten organiseren waar zoveel mogelijk buurt- en stadgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Ontmoeten voor de gezelligheid – zeker. Maar ook om elkaar beter te leren kennen. Om de verschillen niet te ontkennen maar ze juist te benoemen, zodat er begrip kan ontstaan voor elkaar. Zodat mensen elkaar niet meer alleen zien als ‘behorend tot die en die groep’ maar juist als mens met een eigen gezicht, een eigen verhaal, een eigen mening en een eigen plaats binnen onze buurt en stad. Het is daarom belangrijk dat er herkenbare plekken zijn waar mensen kunnen samenkomen voor informatie, debat, advies, contact en gezelligheid.

Al sinds onze oprichting organiseert Vriendschap Community Assadaaka Nederlandse lessen voor migranten en mensen die de Nederlandse taal willen leren of verbeteren. In al die jaren zijn er altijd vrijwillige docenten geweest via de Vrijwilligerscentrale Amsterdam en ‘Amsterdam cares’ die zich hiervoor hebben ingezet, en nog steeds doen ze dat. Nog steeds worden medeburgers geholpen bij het verwerven van een grotere taalvaardigheid in ‘t Nederlands.

Dit helpt hen om beter méé te kunnen doen en hun kansen binnen de samenleving te vergroten. In onze visie is dat buitengewoon belangrijk en de Taalwinkel is en blijft daarom één van de speerpunten van onze organisatie. Een extra woord van waardering gaat daarom uit naar hen.
Een ander speerpunt van Assadaaka is de laagdrempelige ondersteuning die wij bieden aan mensen die het in deze samenleving niet alleen redden. Van heinde en verre kloppen mensen bij Assadaaka aan voor hulp of advies op het gebied van juridische of financiële problemen, gezondheidsproblemen, opvoedingsproblemen, problemen in de privésfeer of op het gebied van verzekeringen of zorgvoorzieningen. De samenleving wordt steeds complexer en voorzieningen worden teruggeschroefd. Kwetsbare mensen, zoals mensen met een lichamelijk, verstandelijke of psychische beperking, ouderen, mensen die eenzaam zijn, mensen zonder werk of met weinig scholing, of vluchtelingen, ervaren een steeds grotere drempel om aan de samenleving mee te doen. Zij raken geïsoleerd en hebben vaak geen vertrouwen meer in het systeem. Assadaaka werkt met vrijwilligers die dezelfde achtergrond hebben als de mensen die bij Assadaaka voor hulp aankloppen. Deze vertrouwenspersonen luisteren, begrijpen en ondersteunen mensen in het vergroten van hun netwerk zodat ze samen sterker staan. En als ze zover zijn dan doen ze iets terug. Zo groeit onze Vriendschap Community uit tot een gemeenschap waarin iedereen mee kan doen en die waar nodig een brug vormt naar de reguliere hulpverlening.

Ook bij ernstige maatschappelijke problemen spelen onze vertrouwenspersonen een belangrijke rol. Al meer dan 10 jaar staan wij mensen te woord via het meldpunt de-radicalisering die zich zorgen maken over jongeren in hun omgeving die afwijkend gedrag vertonen. Na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar nam dat aantal telefoontjes soms wel toe tot 30 per dag! Wij bieden een luisterend oor en leiden mensen, indien nodig, toe naar andere hulpinstanties.

Onze activiteiten worden vooral gefinancierd door subsidies van stadsdeel Oost. Hierbij willen wij ook naar het stadsdeel onze dank uitspreken. Tegelijkertijd willen wij onze zorg delen over iets dat cruciaal is voor ons voortbestaan. Om de laagdrempelige activiteiten van onze Community te kunnen blijven voorbereiden, coördineren en uitvoeren, is een geschikte ruimte van levensbelang. Er is onlangs weer onzekerheid ontstaan over de huisvesting van Assadaaka. En dit is niet de eerste keer. Wij hebben in de afgelopen jaren meerdere keren moeten verhuizen naar ruimtes die niet altijd even geschikt waren. Wij werken immers met kwetsbare mensen die zich veilig moet voelen. En veel van onze deelnemers hebben een fysieke beperking. Sinds augustus 2014 kunnen wij ’s avonds en in het weekend van deze prachtige ruimte in de Palembangstraat gebruik maken. Maar dat staat weer op 
losse schroeven. Wij hopen dat het nog goed komt en wij hier onze taallessen, ontmoetingsactiviteiten en voorlichtingsbijeenkomsten kunnen blijven houden. Wij hopen ook dat er een oplossing komt voor het gebrek aan kantoorruimte die wij nodig hebben om als organisatie te kunnen draaien en er een geschikte locatie komt voor onze spreekuren waarmee wij de meest kwetsbare mensen in de samenleving ondersteunen.

Vriendschap Community Assadaaka heeft zich in de loop der jaren onderscheiden als een organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan de integratie, emancipatie en participatie van migranten binnen onze Amsterdamse samenleving. Wij dragen daarmee bij aan groeiende saamhorigheid, aan het doorbreken van taboes, het tegengaan van discriminatie en de bewustwording van de eigen, unieke plaats in de samenleving.

Wij roepen daarom iedereen op die Vriendschap Community Assadaaka een warm hart toedraagt om mee te helpen uit te kijken naar een geschikte en toegankelijke ruimte in Oost om ons werk te kunnen voortzetten. LAAT ONS WERK MOGELIJK BLIJVEN!!!

VRIENDSCHAP COMMUNITY ASSADAAKA MOET BLIJVEN!!!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Vriendschap Community Assadaaka.
E. info@assadaaka.nl of W. www.assadaaka.nl (020) 7525131 (06-47440672). 































Geen opmerkingen:

Een reactie posten