zaterdag 2 januari 2016

Leer vluchtelingen Normen en waarden!



In het kader van armoede en uitsluiting heeft Assadaaka Community op 30 december 2015 een warme omarming tussen buurtbewoners en de vluchtelingen georganiseerd.

In deze donker maand december heeft Assadaaka Community binnen een week 225 kerstpakketten samen gesteld. Ook heeft Assadaaka 3 keer in een week meer dan 350 maaltijden voorbereidt voor vluchtelingen-mensen die weinig extra’s te besteden hebben of in armoede leven.
“Wij hebben samen gezongen voor Vrede en Vrijheid”

Op deze manier wilden wij daarmee voor de vluchtelingen een dag verzorgen waarin ze even weg zijn van hun dagelijks zorgen, het zijne eenzame dagen met weinig tot geen dagbesteding in de nood opvang. 
De buurtbewoners en de vluchtelingen hebben genoten van samenzijn en van lekkere Couscousmaaltijd. 
Het was een geslaagde avond met veel blije gezichten. 
Medemogelijk gemaakt door gemeente Amsterdam-Oost en de winkeliers op de Javastraat (o.a. Supermarkt het Lange Mes).
Presentatie door dhr. Ahmed El Mesri over de Vriendschap Community Assadaaka
Van harte welkom iedereen. 
Mijn naam is Ahmed El Mesri, ik ben voorzitter van de Vriendschap Community. Wij zijn opgericht in 1991 en wij zijn een vrijwilligersorganisatie die geheel draait op de medewerking van lotgenoten, ervaringsdeskundigen en vertrouwenspersonen. 
De Vriendschap Community is opgericht met het doel om mensen met en zonder een beperking, en dan vooral migranten, een plek te bieden waar ze terecht kunnen voor informatie, advies, aanspraak, contact en gezelligheid, maar vooral om ze te helpen zichzelf te helpen. Wij lossen niet op, we zoeken samen naar oplossingen voor de eigen situatie die iemand zèlf kan uitvoeren.
Zo bieden wij de vriendschap en hoop aan elkaar. De vriendschap en hoop is wat ons bindt. We geven elkaar vriendschap en hoop en bieden anderen vriendschap en hoop door ze te laten zien dat we, met elkaar, voor elkaar krijgen wat alléén vaak niet lukt als er veel hindernissen te nemen zijn. 
De vriendschap en hoop zijn een wezenlijk levensthema waar geen mens zonder kan. De vriendschap en hoop wil niet zeggen dat àlles nu mogelijk wordt, maar wel dat iemand zelf in actie kan komen om iets aan de eigen omstandigheden te doen ter verbetering van het eigen lot. En het her- en erkennen van de ander door het lotgenotencontact is daarbij van wezenlijk belang. 
Bij ons is de drempel laag. Je bent van harte welkom om gewoon binnen te komen en een praatje te maken, samen thee te drinken, vragen te stellen. 
Je kunt bij ons praten met lotgenoten, vertrouwenspersonen maar ook met ervarings-deskundigen: mensen die de weg weten naar instanties bijvoorbeeld, of die je advies kunnen geven over allerlei zaken en vragen waar je mee zit. 
Je kunt meedoen aan allerlei informatiebijeenkomsten en debatten. Je kunt informatie krijgen over van alles waar je mee te maken hebt. En je kunt geholpen worden om ofwel zelf de weg naar een instantie te vinden, ofwel om begeleiding te krijgen van een lotgenoot als je het echt niet zelf kunt.
’n Stukje migrantengeschiedenis 
Ooit zijn migranten uit allerlei landen als ‘gastarbeiders’ naar Europa gekomen en ook naar Nederland.Ze hebben hier hard gewerkt en zo hun steentje bijgedragen. 
De mannen hebben hun best gedaan maar velen van hen hebben nu het gevoel dat ze hebben gefaald: ze kwamen indertijd maar voor éventjes en zouden dan weer teruggaan naar hun eigen land. Dat was hun droom. Maar intussen zijn ze dat teruggaan gaan uitstellen. En ze bléven het uitstellen. Zo is het bij de droom gebleven. 
De vrouwen zijn hier naar toe gehaald uit het thuisland en de kinderen zijn hier geboren. De mannen gingen door met hun werk – als ze dat nog hadden – en droegen niet bij aan de opvoeding van de kinderen: ze werkten hard, kwamen thuis om te eten en te slapen, en de volgende dag ging het weer gewoon net zo.
Ook hebben veel van die mannen zich niet kunnen verplaatsen in het leven van hun vrouwen hier: hoeveel moeite die hadden met zich aanpassen, met hun plek vinden buiten de deur en in huis met de opvoeding van de kinderen. 
De mannen hadden het daar doorgaans veel te druk voor. Èn ze vonden het traditioneel gezien ook een vrouwenzaak. 
Vervolgens raakten veel mannen werkloos of ze werden ziek. Zo werden vrouwen gedwongen om de draad zelf op te pakken en het heft in eigen hand te nemen. De meeste vrouwen hadden niet de gelegenheid om te studeren, en werken was vaak onmogelijk naast het draaiende houden van het gezin thuis.
Al dergelijke omstandigheden maakte dat zowel mannen als vrouwen op zichzelf waren aangewezen. Dat is een eenzame positie. Voor allebei.
Maar intussen was het leven in de Nederlandse samenleving gewoon doorgegaan en veranderden er langzamerhand veel dingen. Vrouwen in de Nederlandse maatschappij waren intussen veel zelfstandiger geworden en zochten meer hun eigen weg náást de man en het gezin.
Nu is het de beurt aan de migrantenvrouwen om het heft in eigen hand te nemen.
Dat betekent dat vrouwen nú ook zelf op dingen af kunnen stappen en meer hun eigen lot in eigen hand kunnen nemen. Ook als migrantenvrouwen. Ook zij met een beperking.
Bij het woord ‘beperking’ heb ik het dan niet alleen over fysieke beperkingen die voor iedereen zichtbaar zijn maar ook over psychische beperkingen. ‘Er is geen mens zonder vlekje’ is een bekende Nederlandse uitdrukking. Maar als je er niet als vanzelfsprekend zelfstandig door kunt functioneren, dan is er hulp mogelijk. Er zijn mensen om je heen die je kunnen ondersteunen met informatie, met een luisterend oor, met advies, en met nieuwe ideeën. Een plek waar je altijd terecht kunt, voor al je vragen en noden. Die plek heet de Vriendschap Community. 
We doen het niet vóór je maar mèt je, samen met anderen.
de Vriendschap Community is opgericht juist voor dit doel: om mensen te helpen zichzelf te helpen. Wij vinden dat het nodig is dat migranten met een beperking, en zeker vrouwen, niet in isolement blijven en wij bieden daartoe de helpende hand.
Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze samenleving zo goed mogelijk mee kan doen en op kan komen voor zichzelf. 
Wij als de Vriendschap Community willen mensen aanspreken op hun gezonde deel. Wij willen mensen erbij halen en ze méé laten doen. Met elkaar, met hun lotgenoten, met hun buurt- en stadgenoten. Wij willen mensen aan blijven spreken op meedoen naar vermogen, in plaats van te blijven zitten wachten tot het beter wordt. 
En wat ik kan kunnen jullie ook. Ik heb me indertijd niet neergelegd bij hoe het was toen ik invalide werd. Als ik mijzelf toen op een gegeven moment niet had gedwongen om er op uit te gaan en contact te maken met de buitenwereld, dan zat ik nu nog binnen met de gordijnen dicht.
Ik ging na verloop van tijd wèl naar buiten, ik begon wèl om me heen te kijken. En ik kwam tot de conclusie dat er werk aan de winkel was voor mij, omdat ik veel lotgenoten tegenkwam die in isolement bleven en daar door hun omgeving bijna in werden gepraat. Ik besloot dat ik dat niet wilde en dat ik wilde proberen mijn lotgenoten de helpende hand toe te steken. Zo ontstond de Vriendschap Community. 
Dus, beste mensen, onze boodschap is: Wees van harte welkom! bij de Vriendschap Community. Kom vooral binnen met uw vragen, of alleen voor een praatje. Onze deur is altijd voor u open.
De vriendschap en hoop is het zaadje dat kan groeien door het samen te verzorgen. Maak met uw komst de hoop voor iedereen groter en groter. 
De Vriendschap Community Assadaaka stelt zich ten doel:
Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip
te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te
organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te
bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond. 
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door lid te worden of een bijdrage over te maken op rekeningnummer IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 ten name van Assadaaka o.v.v. donatie of lid worden.Dank u voor uw hulp! 
U kunt lid worden voor 5 euro per jaar! 
Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA: Plantage Middenlaan 14-I, 1018 DD Amsterdam |
Tel: (020) 7525131- 0647440672 | IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 |
K.v.K. 40.53.87.25 | E. info@assadaaka.nl | W.www.assadaaka.nl









Geen opmerkingen:

Een reactie posten