dinsdag 17 november 2015

Gezonde Voeding bij Assadaaka Community

Zaterdag 14 november hield Assadaaka weer haar maandelijkse Samen Delen, Samen Een bijeenkomst in de Meevaart. Samen Delen, Samen Een is een combinatie van gezellig en gezond samen eten en gezondheidsvoorlichting. Deze keer ging het over gezonde voeding. Buurtdiëtiste Fahimah Tahery vertelde ons over wat gezonde voeding is. We hebben het bijvoorbeeld gehad over het feit dat wij veel te veel suiker en zout consumeren. In kant en klare producten zit bijna altijd veel suiker en zout. Omdat we hier over het algemeen veel van eten, krijgen we – zonder dat we ons daar bewust van zijn – veel te veel suiker en zout binnen. Wist u bijvoorbeeld dat u met elke eetlepel tomatenketchup één suikerklontje binnen krijgt? Of dat er in een plakje Snelle Jelle evenveel suiker zit als in zeven suikerklontjes!
Daarnaast hebben we het gehad over gezonde en ongezonde vetten, over de hoeveelheden die je nodig hebt en over etiketten lezen. Soms denk je dat je met een gezond product te maken hebt, maar in werkelijkheid zitten er maar weinig gezonde ingrediënten in. Dit geldt vooral voor producten die voor kinderen zijn bedoeld. Zo zit er bijvoorbeeld in kinderdrankjes vooral water, smaakstoffen en suiker. Door fruit op het pakje af te beelden, laat de fabrikant ons denken dat we gezond bezig zijn, maar dat is dus helemaal niet waar! Maar ook de zogenaamde ‘light’ producten zijn helemaal niet zo gezond als ze lijken. In ‘light’ chips zit bijvoorbeeld wel iets minder vet maar in totaal evenveel calorieën als gewone chips. Of in ‘light’ gebak zit weliswaar minder suiker maar juist meer vet zodat het toch nog lekker smaakt.
Een goede richtlijn voor gezonde voeding is de voedingspiramide of de schijf van vijf. Hier staan etenswaren ingedeeld naar voedingstoffen, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, zodat we ervoor kunnen zorgen dat we elke dag gezonde varianten hiervan binnenkrijgen. Ook met een kleine portemonnee. Want ook als je niet veel te besteden hebt, kun je er voor zorgen dat jij en je kinderen gezond eten. Bijvoorbeeld door op de markt seizoensgroenten en -fruit te kopen of wat over is in te vriezen. Het was leuk om tips hierover uit te wisselen. Na de presentatie van Fahimah hebben we met de circa 25 aanwezigen heerlijk gezellig samen gegeten. Voedingsspecialist van Assadaaka, Hanadi, had – in overleg met de diëtiste – een heerlijke, gezonde maaltijd gekookt: linzensoep, een heerlijke salade en bulgur met courgette in tomatensaus. Iedereen wilde het recept!
Met deze voorlichting en eetactiviteit sluit Assadaaka aan bij het Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Dit is een programma van de gemeente Amsterdam dat erop gericht is om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de gemeente Amsterdam. De avond werd mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Oost.
Onze hartelijke dank gaat uit naar Joanna Kruzycka, medewerker Aanpak Gezond Gewicht van Stadsdeel Oost voor de samenwerking en natuurlijk naar Fahimah Tahery voor haar interessante presentatie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten