zondag 18 december 2011

Toespraak Ahmed El Mesri op 15 december 2011 - Vrijwilliger, wegwijzer in de Nederlandse samenleving




Op donderdag 15 december  jl. organiseerde de multiculturele vereniging voor vriendschap Assadaaka voor haar vrijwilligers en andere belangstellenden een bijeenkomst met als thema: Vrijwilliger, wegwijzer in de Nederlandse samenleving.
Doelstelling van de themabijeenkomst was om de wederzijds nut van het vrijwilligerswerk zichtbaar te maken in deze tijd van bezuiniging.
Hier volgt de toespraak van Ahmed El Mesri.

Vrijwilliger, wegwijzer in de Nederlandse samenleving.

Vanavond komen we bij elkaar om het einde van het jaar te vieren en om daarnaast stil te staan bij het belangrijke aandeel dat vrijwilligers leveren aan de Nederlandse samenleving. Want het is niet meer dan eerlijk om regelmatig stil te staan bij de inzet van mensen voor hun medemens, voor hun buurt, voor hun stad, voor de samenleving in het algemeen.

Ik ben Ahmed El Mesri en als voorzitter van de multiculturele vereniging Assadaaka een ervaringsdeskundige in het werken met vrijwilligers. Daardoor weet ik niet alleen hoe belangrijk het werk is dat zij verzetten, ik weet eveneens hoe belangrijk het werk voor degene die het doet zelf is. Daarom is het thema van deze avond ook: 'vrijwilliger, wegwijzer in de Nederlandse samenleving. Zelf ben ik door mijn werkzaamheden voor Assadaaka en voor verschillende organisaties die zich bezighouden met oudere migranten en de belangen voor allochtonen met een beperking, op een heel eigen wijze op de hoogte gekomen van deze problematiek in de Nederlandse samenleving.

Op bovenvermelde wijze immers leer je op verschillende manieren naar de samenleving te kijken en daardoor kan ik ook de vele mensen met wie ik samenwerk bijstaan. Het is dankbaar werk, zowel voor mijzelf als voor alle mensen met wie ik samenwerk. Ik zeg dan ook met recht: 'ik vind het geweldig wat je doet', en vol overtuiging. Vrijwilligerswerk is vaak laagdrempelig en dus voor veel mensen toegankelijk; daarmee is niet gezegd dat er geen eisen aan gesteld worden en dat het altijd makkelijk zou zijn. Helaas hangt er nog vaak, heel onterecht, een aura van vrijblijvendheid omheen. Een bijeenkomst als die van vanavond is erop gericht om hier definitief een einde aan te maken. Niet alleen willen we iedereen bedanken voor al het verrichte werk, ook willen we anderen attent maken op het feit dat mensen zich inzetten voor anderen, voor hun buurt en voor de samenleving in het algemeen, en dat allemaal belangeloos.

Assadaaka speelt een belangrijke rol in het begeleiden van vrijwilligers en daardoor weer in het vinden van een weg in de Nederlandse samenleving; want juist omdat vrijwilligerswerk de samenleving van verschillende kanten laat zien, krijgen mensen hierdoor weer een heel andere kijk op die samenleving. Wij hechten daarom ook veel waarde hieraan en zien graag dat onze zienswijze meer ingang vindt, zeker nu wij ons in een periode bevinden waarin het  moment is om ons eens te bezinnen op de weg die wij ingeslagen zijn.

Het is immers ruim twintig jaar geleden dat het communistische systeem gevallen is, maar het lijkt er nu op dat ook het kapitalistische systeem niet de oplossing is voor onze samenleving. Ons belangeloos inzetten voor de samenleving in het algemeen zal een belangrijke rol moeten gaan spelen in de nieuwe samenleving die wij met ons allen moeten gaan creëren. Dat is tenminste de wereld zoals wij die voor ons zien: een wereld waarin wij niet alleen voor onszelf leven en alleen maar aan ons eigen belang denken, maar veel meer een wereld waarin wij opkomen voor elkaar en ons inzetten voor elkaar. Zelf zetten wij ons daar al jaren lang voor in, maar met een avond als deze geven wij daar nog eens extra aandacht aan.

Daarnaast willen wij graag van gedachten wisselen met mensen die vrijwilligerswerk doen en met mensen die dat nog niet doen en over al hun beweegredenen.

Ik wens iedereen een fijne en leerzame avond toe.

©Toespraak Ahmed El Mesri op 15 december 2011 -  Wegwijzer in de Nederlandse samenleving.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten