dinsdag 14 maart 2017

Laat je stem horen, vrouwen!

Laat allemaal je stem horen op 15 maart! Er werd volop gediscussieerd over de verkiezingen met de vrouwen uit Amsterdam Oost, tijdens de Internationale Vrouwendag bijeenkomst van Assadaaka Community op 8 maart in de Meevaart. Politieke thema’s als maatschappelijke dienstplicht, de zorg en studiefinanciering kwamen allemaal voorbij. Het was een gezellige én informatieve middag, met heerlijke gezonde hapjes van Assadaaka’s Samen Sterk Vrouwengroep.


Emancipatie
“Emancipatie van de vrouw, van de islamitische vrouw in Nederland in het bijzonder, is belangrijk om de gelijkwaardigheid van vrouwen in de maatschappij te vergroten. Daar kunnen wij allemaal een bijdrage aan leveren, bijvoorbeeld door te gaan stemmen,” zo begon Ahmed El Mesri de vrouwenbijeenkomst, waar zo’n 40 vrouwen aanwezig waren. Na een gezellige start met muziek van Harry Monné en de prachtige hapjes gemaakt door onze betrokken vrijwilligster van de Samen Sterk Vrouwengroep Aicha Ouiza, gaf Assadaaka Community de workshop ‘Laat je stem horen! Hoe maak je een eigen keuze?’

Workshop ‘Laat je stem horen! - Hoe maak je een eigen keuze?’
Tijdens de workshop kregen de deelnemers informatie over het belang van stemmen en over hoe je een eigen keuze kan maken. Bij de landelijke verkiezingen gaat gemiddeld 25% van de stemgerechtigden niet stemmen. Eén van de redenen die niet-stemmers aangeven is dat zij niet weten op welke partij zij moeten stemmen of dat zij zich niet betrokken voelen. Juist daarom wil Assadaaka stemmers, met name vrouwen met een migratieachtergrond helpen bij het maken van eigen keuze.

Politieke discussie
Met het gezamenlijk doen van de Stemwijzer.nl werd er volop gediscussieerd door alle aanwezige vrouwen over belangrijke politieke thema’s, van de hypotheekrente aftrek tot het vluchtelingenbeleid. Er werd onderling informatie gegeven, meningen gedeeld en standpunten uitgewisseld.
Het was een enerverende bijeenkomst, waarbij het belang van stemmen breed werd gedeeld. In ieder geval gaat Assadaaka Community voor een hoge opkomst in Amsterdam Oost op 15 maart!

Toespraak
Ahmed El Mesri, oprichter van Assadaaka Community en voorvechter van gelijke rechten van vrouwen, hield de volgende toespraak:

Lieve aanwezigen,

Het is vandaag internationale vrouwendag, en die vieren wij feestelijk. Want het is een dag om gelijke rechten en gelijke kansen te vieren, voor vrouwen en mannen. Gelijke rechten en kansen. Zo zou het moeten zijn. Maar toch is dat niet zo vanzelfsprekend, ook vandaag de dag niet. Daar moeten we ons voor in blijven zetten, zowel mannen als vrouwen.

Volgende week zijn er landelijke verkiezingen. Dan mogen wij allemaal stemmen. Maar wist u dat het nog niet eens honderd jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht kregen in Nederland? Dat was in 1919. En daar ging een hele strijd aan vooraf. Al 35 jaar eerder, in 1883, wilde Aletta Jacobs (een vrouwelijke arts in Amsterdam) zich op de kieslijst laten zetten, zodat zij kon stemmen. Amsterdam stond dat niet toe. Daar was Aletta Jacobs het helemaal niet mee eens, en zij maakte er een zaak van bij de rechter. Die werd afgewezen. Dat had het einde kunnen zijn van haar strijd. Maar zij legde zich er niet bij neer. Samen met andere vrouwen andere in landen blééf zij strijden voor kiesrecht voor vrouwen. In 1908 vond er een grote vrouwenstaking plaats, in een textielfabriek in New York, tegen de slechte arbeidsomstandigheden. In 1911 werd 8 maart tot Internationale Vrouwendag uitgeroepen. En in 1919 kregen vrouwen in Nederland kiesrecht. De vrouwen die destijds op kwamen voor hun rechten, kwamen op voor de rechten van alle vrouwen, ook voor alle vrouwen ná hen. Dus ook voor de rechten van de vrouwen nu.

In de wet staat dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Maar de wet schrijft niet voor hoe mensen hier mee omgaan. Gelijke rechten is niet hetzelfde als gelijkwaardigheid. In de praktijk is er nog steeds sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ik kan hier legio voorbeelden van geven, maar denk dat iedereen hier zelf ook wel de nodige voorbeelden van heeft meegemaakt, misschien van verhalen, of uit eigen ervaring.

En door de huidige ontwikkelingen hier in Nederland en internationaal, is het extra belangrijk dat wij ons in blijven zetten voor gelijke rechten en gelijkwaardigheid. Nederland beschouwt zich graag als een land waarin iedere inwoner dezelfde rechten heeft, en dezelfde plichten. Gelijke rechten… maar zoals ik net al zei, dat is niet hetzelfde als gelijkwaardigheid. Hierin spelen niet alleen politieke ontwikkelingen een rol, maar ook onwetendheid. Zo bestaan er allerlei ideeën en veronderstellingen over de positie van de vrouw binnen de Islam. Assadaaka Community wenst iedereen in Nederland toe om met elkaar in gesprek te gaan. Om elkaar beter te leren kennen. Om elkaar te informeren. En om meer bekendheid over wat de Qur’an ons over de positie van vrouwen vertelt. Wij kunnen daar allemaal een bijdrage aan leveren.

Dat is onze bijdrage aan kennisvermeerdering, want Assadaaka gaat er vanuit dat kennis een onmisbare stap is om met elkaar om te leren gaan, om elkaar zonder misverstanden in de ogen te kunnen kijken, om taboes te doorbreken, om dingen, hoe moeilijk soms ook, bespreekbaar te maken.

En dat begint bij onszelf, in onze eigen omgeving. Onze wereld kan groeien in menselijkheid wanneer wij ons daar allemaal voor inzetten. Wanneer wij verder kijken dan ons eigen kleine wereldje, en wanneer wij over deze grenzen heen kijken.

Het aandeel van vrouwen, en het aandeel van de  islamitische vrouwen  in het bijzonder,  moet veel groter worden, hun stemmen moeten veel meer gehoord worden, hun gezichten moeten veel meer gezien worden. Dat betekent dat wij allemaal, mannen en vrouwen, moeten inzetten op gelijkwaardigheid. Emancipatie van de vrouw, van de islamitische vrouw in Nederland in het bijzonder, is belangrijk om de gelijkwaardigheid van vrouwen in deze maatschappij te vergroten. Daar kunnen wij allemaal een bijdrage aan leveren, in onze kleine omgeving. Want zo vinden uiteindelijk grote veranderingen plaats. Net als al die vrouwen honderd jaar geleden. Zo is nu ook jouw bijdrage belangrijk!

Later op de middag zullen wij u ook wat informatie geven over de verkiezingen, voor nu wens ik u allen een inspirerende en gezellige middag toe!” 

De Vriendschap Community Assadaaka stelt zich ten doel:
Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

Voor meer informatie tijdens kantooruren:

ASSADAAKA: Palembangstraat 52, 1094 TK Amsterdam | Tel:  0647440672 | IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 | K.v.K. 40.53.87.25 | E. info@assadaaka.nl  | W. www.assadaaka.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten