zaterdag 18 februari 2017

Assadaaka Community roept iedereen voor solidariteit - Februaristaking

Op 25 februari 2017 is het 76 jaar geleden dat er massaal werd gestaakt door de inwoners van Amsterdam.

De Februaristaking is in 2017 meer dan 75 jaar geleden, een speciaal lustrumprogramma laat nieuw licht schijnen op de gebeurtenissen van toen. De Herdenking van de Februaristaking vindt op 25 februari 2017 om 16.30 uur plaats bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

Geschiedenis Februaristaking
Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats in Amsterdam: de Februaristaking. Na de razzia op 427 joodse mannen verscheen er een illegaal manifest. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat werd verspreid. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven, legde het trampersoneel het openbaar vervoer plat en staakten tienduizenden Amsterdammers mee. De actie sloeg over naar andere plaatsen in de regio zoals Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie.

Lustrumprogramma Februaristaking
76 jaar later staat de collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander. In februari 2017 wordt hier uitgebreid bij stilgestaan met: Kijk voor meer informatie op de website van Comité Herdenking Februaristaking. DEEL DIT EVENEMENT

Om 19:30 uur is er een bijeenkomst bij Assadaaka Community.

Locatie: VRIENDSCHAPSHUIS

Adres: Palembangstraat 52, 1094 TK Amsterdam, Indische Buurt / Amsterdam-Oost

Afsluiting 21:30 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten