maandag 31 oktober 2016

Boeiende bijeenkomst: Teruggaan of blijven?



Boeiende bijeenkomst: Teruggaan of blijven?

 Afgelopen donderdag 27 oktober was er een boeiende bijeenkomst over een moeilijk dilemma voor veel migranten: blijven in Nederland, of teruggaan? Samen met het Nederlandse Migratie Instituut organiseerde Assadaaka Community in de Meevaart in Amsterdam Oost een informatie bijeenkomst over de mogelijkheden om terug te keren, alle dilemma’s die daar bij komen kijken en over de Remigratiewet.

Steeds meer migranten, zowel jongeren als ouderen, vragen zich af of zij wellicht terug willen gaan. Voor jongeren zijn er nog veel mogelijkheden. Maar voor ouderen is dit minder eenvoudig. Juist voor deze groep is er de Remigratiewet. Mevrouw Rachida Margouz gaf namens het Nederlandse Migratie Instituut uitleg. “Voor mensen van 55 jaar en ouder die terug willen keren is de remigratiewet in het leven geroepen. Deze wet biedt voor een beperkt aantal landen de mogelijkheid om terug te keren, met een remigratie-uitkering. Deze uitkering is echter aan verschillende voorwaarden verbonden. Daarom is het belangrijk om u goed te informeren, voor u een besluit neemt.”


Voorwaarden

De remigratiewet is uniek in Europa, Nederland is het enige land met deze mogelijkheid. “Het doel van de wet is mensen te ondersteunen wanneer zij echt terug willen keren,” vertelt Rachida Margouz. “Om in aanmerking te komen, moet de aanvrager wel aan alle voorwaarden voldoen. Zo moeten zij o.a. ná hun 18e in Nederland zijn komen wonen, minstens 55 jaar oud zijn, en op het moment van aanvraag ten minste één jaar een uitkering ontvangen. Ook mag men geen schulden hebben, en afstand doen van de Nederlandse nationaliteit.”

Definitief

Het afstand doen van de Nederlandse nationaliteit riep verschillende vragen op bij de deelnemers aan de bijeenkomst. ‘Wat gebeurt er als je na twee jaar besluit dat het toch niet gaat, dat je niet kunt aarden en weer terug wilt naar Nederland?’ was één van de vragen. Rachida Margouz legde uit dat dat binnen de remigratiewet niet kan. “Als je eenmaal afstand hebt gedaan van de Nederlandse nationaliteit via de remigratiewet, dan kom je eigenlijk niet meer aanmerking voor een nieuwe aanvraag. Het is definitief. De remigratiewet is daarmee niet geschikt voor mensen die hun remigratie willen uitproberen. Je moet erg zeker zijn van je zaak,” aldus Rachida Margouz.

Familie

“Daarom is het belangrijk om familie en vrienden te hebben in het gebied waar je gaat wonen,” vervolgde mevr. Margouz. “Want wellicht zijn ook de voorzieningen anders of minder, dan is het belangrijk dat je op elkaar kunt terugvallen. Het is een belangrijk besluit wat je neemt, dus doe dat zeer weloverwogen.” Dat sloot aan op de introductie die Ahmed El Mesri van Assadaaka Community gaaf, bij aanvang van de bijeenkomst: ‘Een analyse maken van uw situatie, van uw wensen, van uw verwachtingen. Het klinkt misschien allemaal erg theoretisch, maar het is even ingrijpend als de beslissing die u tientallen jaren geleden maakte, toen u besloot om hier naartoe te komen. Blijft u hier of besluit u toch terug te gaan? Vanmiddag gaan we niet tot een beslissing komen, maar bekijken en bespreken waar we aan moeten denken om de juiste beslissing te kunnen maken.’

Vragen

Het Nederlands Migratie Instituut gaf heldere informatie over dit ingewikkelde onderwerp en beantwoordde veel vragen van de deelnemers. Het was een boeiende en leerzame bijeenkomst, die wij zeker nogmaals zullen herhalen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Ahmed El Mesri van Assadaaka Community: 06-47440672 of via info@assadaaka.nl  - www.assadaaka.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten