zaterdag 11 juni 2016

Meri Vaerendonck over de situatie rond Assadaaka 9 juni 2016

Meri Vaerendonck namens Assadaaka Community ingesproken bij de raadscommissie van Jeugd en Cultuur gemeente Amsterdam op 9 juni 2016 over huisvestingsproblematiek van Assadaaka Community. 

Geachte leden van de Raadscommissie,

Ik ben Meri en ik ben vrijwilliger bij Assadaaka. Mijn collega Laila heeft zojuist al verteld over de activiteiten van het Participatie-project. Graag wil ik u vertellen over de activiteiten van Assadaaka binnen het gesubsidieerde project Hulp in de Buurt. Dit project loopt sinds 2015.

Hulp in de Buurt bestaat uit verschillende onderdelen waarmee kwetsbare bewoners elkaar onderlinge hulp bieden, ondersteund door r waar  hulpgroepen voor alleenstaande moeders.  ensen kan spreken, maar waar vrijwilligers van Assadaaka. Bij Hulp in de Buurt speelt wederkerigheid en samenredzaamheid een belangrijke rol. De bewoner met een hulpvraag wordt niet alleen als hulpvrager gezien maar als iemand die ook iets te geven heeft. De vrijwilligers van Hulp in de Buurt kijken naar de mens met talent, achter de mens met een hulpvraag. Zij stimuleren de bewoners om zich bewust te worden van hun talenten en interesses en deze verder te ontwikkelen door ze in te zetten binnen Hulp in de Buurt of een van de participatieactiviteiten van Assadaaka. Op deze manier krijgen mensen de kans om wat terug te doen. 

De hoofdactiviteit binnen Hulp in de Buurt is het inloopspreekuur. Dit is een laagdrempelig spreekuur dat open staat voor alle bewoners en hun hulpvragen. De spreekuren zijn onder andere op de maandag en donderdag in de ochtend, op dinsdag en woensdag in de middag en op maandag en donderdag in de avond. Via het spreekuur worden bewoners doorverwezen naar reguliere hulpverleners, andere onderdelen van Hulp in de Buurt en/of participatieactiviteiten van Assadaaka, of naar andere informele activiteiten in de buurt. Voor het effectief kunnen draaien van spreekuren voor onze kwetsbare doelgroep is eigenlijk een vaste, vertrouwde plek wenselijk. Daarnaast is een plek overdag belangrijk omdat dan alle instanties ook bereikbaar zijn.

Naast de spreekuren, zijn er zelfhulpgroepen voor alleenstaande moeders. Hier kunnen de moeders samen ontbijten, creatief bezig zijn en uitstapjes maken. Zij kunnen elkaar daarmee praktisch en moreel ondersteunen. Dit is een grote groep die onzichtbaar is binnen onze maatschappij. 

Een bijzonder onderdeel van HIB is mantelzorgondersteuning en respijtzorg. Met het toenemende beroep op mantelzorgers om nog meer van de zorg voor hun naasten op zich te nemen, dreigt het risico van nog verdere overbelasting van mantelzorgers. Dit geldt in het bijzonder voor mantelzorgers met een migrantenachtergrond. Assadaaka traint tien mantelzorgambassadeurs; vrijwilligers die ervaringskennis hebben in het leveren van mantelzorg.  

Daarnaast organiseren de mantelzorgambassadeurs samen met de mantelzorgers structurele respijtzorg in de vorm van dagbesteding voor mensen die mantelzorg ontvangen, om de mantelzorger te ontlasten. Op deze manier kunnen we deze mensen een stuk helpen en een adempauze geven. 

Al onze activiteiten zijn belangrijk en om de kwaliteit en duurzaamheid te borgen hebben wij een locatie nodig die voldoet aan onze criteria.

Bedankt voor uw aandacht en ik wens u een fijne dag. 





r waar  hulpgroepen voor alleenstaande moeders.  ensen kan spreken, maar waar r waar  hulpgroepen voor alleenstaande moeders.  ensen kan spreken, maar waar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten