woensdag 23 december 2015

Einde dreigt voor de-radicaliseringsmeldpunt Assadaaka

Het Meldpunt De-radicalisering kan vanaf 1 januari 2016 haar werk niet voortzetten. Assadaaka/ Stichting Onze Hoop, waar het Meldpunt De-radicalisering onder valt, kan vanaf 1 april geen gebruik meer maken van de kantoorruimte van Cliëntenbelang in Amsterdam, die nu huisvesting biedt. En al vanaf 1 januari vervallen de faciliteiten voor telefoon en internet. “Zonder telefoon kunnen wij geen Meldpunt runnen,” zegt Ahmed El Mesri, voorzitter van Assadaaka/ Stichting Onze Hoop.

Meldpunt De-radicalisering
Bijna dagelijks wordt het Meldpunt De-radicalisering gebeld door mensen die zich zorgen maken over jongeren in hun omgeving die afwijkend gedrag vertonen. “Dat kan gaan over jongeren die zich op een afwijkende manier bezig houden met hun geloof, of crimineel of anderszins lastig gedrag vertonen,” legt Ahmed El Mesri uit. “Na de aanslagen in Parijs in januari en november 2015 nam dat aantal telefoontjes toe tot soms 30 per dag. Wij bieden een luisterend oor en helpen mensen, indien nodig, door naar andere hulp instanties.”

Maatschappelijk belang
Het Meldpunt De-radicalisering van Assadaaka/ Stichting Onze Hoop bestaat al meer dan 10 jaar. “Na de aanslag op Theo van Gogh merkten wij al dat er binnen de migranten gemeenschap behoefte is aan gesprekken hierover,” vertelt Ahmed El Mesri.  “Mensen die ons bellen of langskomen, kunnen hun zorgen nergens anders kwijt. Soms zijn het gezinnen die jarenlang in een maatschappelijk isolement leven. Als zij de weg naar de Nederlandse hulpverlening al kunnen vinden, dan is de drempel erg hoog om te gaan praten. Bij ons praten zij met vertrouwenspersonen, ervaringsdeskundigen uit hun eigen gemeenschap. Zo kunnen mensen hun zorgen delen, zonder dat zij een stempel krijgen. Wij hebben op deze manier veel gezinnen weer op weg geholpen. Vóór dat hun problemen nog groter werden, of hun kind daadwerkelijk afreisde naar Syrië. Dat is van groot maatschappelijk belang.”

Maatwerk
Assadaaka/ Stichting Onze Hoop zet zich in voor migranten en niet-migranten, met een handicap of een chronische ziekte, ouderen en hun familieleden. Naast het Meldpunt De-radicalisering organiseert de stichting themabijeenkomsten, lotgenotencontact, spreekuren, begeleiding en doorverwijzing van cliënten naar zorgloketten en geeft trainingen. De vertrouwenspersonen van Assadaaka/ Stichting Onze Hoop hebben soms langdurig contact met Marokkaanse gezinnen, die moeilijk bereikbaar zijn voor de reguliere hulpverlening. Ahmed El Mesri zet zich al meer dan 20 jaar in voor deze mensen. “Wij hebben inmiddels een enorm netwerk. Mensen kennen het werk van onze organisatie en vertrouwen ons. Want wij bieden veiligheid vanuit de eigen gemeenschap en bovenal maatwerk.”

Geen plek meer
Toch moet Assadaaka/ Stichting Onze Hoop vertrekken uit de verschillende locaties vanuit waar zij werkt. Het buurthuis Het Vriendschapshuis in Amsterdam-Oost, waar zij ’s avonds Nederlandse taalles, huiswerkbegeleiding voor jongeren en vrouwencontact faciliteert, wordt verbouwd. Maar na de verbouwing is er geen plek meer voor de organisatie. En ook uit haar hoofdkantoor, waar zij nu onderdak en faciliteiten krijgt van Cliëntenbelang Amsterdam, moet de stichting vertrekken. “Dat betekent een einde van ons Meldpunt, vrees ik,” vertelt Ahmed El Mesri. “Er zijn ons wel nieuwe locaties aangeboden, zoals een ander buurthuis, of een locatie aan de rand van stad, maar daar kunnen wij onder andere het Meldpunt niet voortzetten. We willen zeker niet kieskeurig zijn, maar voor ons werk is een locatie nodig waar mensen in privacy kunnen praten. Daarbij is onze doelgroep is door hun beperkingen ook niet altijd mobiel. Als wij naar de rand van de stad verhuizen, dan zijn wij deze mensen kwijt. Al deze mensen, die onze hulp hard nodig hebben en die moeilijk bereikbaar zijn voor andere hulpverleningsinstanties.”

Geen kant meer op
Een oplossing ziet Ahmed El Mesri nu niet, ook al blijft hij hopen. Cliëntenbelang Amsterdam biedt het hoofdkantoor van Assadaaka/ Stichting Onze Hoop niet langer faciliteiten en vanaf april geen onderdak meer. De Gemeente Amsterdam heeft sinds kort het migrantenvraagstuk bij Cliëntenbelang Amsterdam neergelegd.  Daarbij heeft Gemeente Amsterdam haar subsidie aan de Stichting Onze Hoop stopgezet. “Terwijl wij al jarenlang over een enorm netwerk beschikken. Het is zo zonde. Want wij kunnen nu eigenlijk geen kant meer op. Maar bovenal is het een drama voor onze doelgroep, waaronder ouders van jongeren met afwijkend gedrag, die nu misschien niet meer tijdig hulp vinden.”

Voor meer informatie of interviews, kunt u contact opnemen met Assadaaka/ Stichting Onze Hoop, voorzitter Dhr. Ahmed El Mesri:  020-7525131 of 06-47440672
E.: assadaakacommunity@gmail.com of W.: http://www.assadaaka.nl

Twee uitzendingen van november 2015 over het Meldpunt De-radicalisering:
AT5: https://www.youtube.com/watch?v=7-8TM5vAUFM
RTL Editie NL: https://www.youtube.com/watch?v=uNDwI-WRLMc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten