Op vrijdag 17 april tussen 18-22u vierde Vriendschapscommunity Assadaaka groots haar 25 jarig bestaan. Assadaaka onder leiding van Ahmed El Mesri, heeft in al die jaren een heel belangrijk bestaansrecht opgebouwd, en een belangrijke bijdrage geleverd aan Vriendschap en Sociale Verbintenissen (Cohesie) tussen mensen in Amsterdam, waarin humaan contact hoog in het vaandel heeft staan, en sterk ijvert voor inclusie van mensen en bewoners in Amsterdam! In deze gepolariseerde samenleving essentieel. Hier onder volgt de toespraak van Ahmed.Beste dames en heren, jongens en meisjes,
Wat fijn dat jullie hier allemaal aanwezig zijn om samen met ons het vijfentwintigjarig bestaan van Assadaaka te vieren.
25 jaar, dat is nogal wat! Het feit dat Assadaaka na 25 jaar nog steeds bestaat, laat zien dat wat wij doen nog altijd hard nodig is. De politieke en economische omstandigheden mogen door de jaren heen veranderd zijn, de hulpvragen waar Assadaaka zich op richt, zijn zo goed als hetzelfde gebleven. Veel mensen leven in armoede, en dit is nog erger geworden sinds de economische crisis van de laatste jaren. Mensen verliezen hun werk, kunnen hun rekeningen niet meer betalen, worden zelfs uit huis gezet. En dit overkomt steeds meer mensen, ook mensen die voorheen geen problemen hadden. Maar de groep waar Assadaaka zich op richt, zijn mensen die het voor de crisis ook al moeilijk hadden. Mensen die het al met een kleine beurs moesten doen, mensen met een beperkt netwerk, mensen die niet goed de weg weten naar onderwijs, werk of naar de sociale instanties die hen daarbij verder kunnen helpen. Mensen, vaak met een migrantenachtergrond, die sociaal geïsoleerd zijn, of die een zichtbare of onzichtbare beperking hebben.
De participatiesamenleving wil dat mensen sterker worden, zelfredzamer, en dat mensen elkaar meer gaan helpen voordat er een beroep op professionals wordt gedaan. Assadaaka werkt al jaren aan het versterken van de zelfredzaamheid van kwetsbare burgers en aan het verbinden van sterke en zwakkere bewoners. Bijvoorbeeld door haar taallessen. Om goed je weg in de Nederlandse samenleving te vinden, moet je de taal kunnen spreken en lezen. De taalwinkel, met taallessen op verschillende niveaus, is dan ook een van de kernactiviteiten die Assadaaka al jaren aanbiedt. Maar ook met haar educatieve en emanciperende activiteiten, zoals vrouwenactiviteiten, informatieavonden en gezondheidsvoorlichting, en via haar lotgenotengroepen, stimuleert Assadaaka mensen met een afstand tot de samenleving om sterker en zelfredzamer te worden en elkaar daarbij te ondersteunen. Tijdens het sociaal spreekuur –dat tot ver buiten Amsterdam bekend is – helpen vrijwilligers en stagiaires van Assadaaka mensen met uiteenlopende problemen, van formulieren invullen tot opvoedingsondersteuning, en verwijzen zo nodig door naar de juiste instanties. Maar het werk wordt de bezoekers niet uit handen genomen. Zij worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te regelen waardoor ze het op den duur zelf kunnen doen en weer anderen daarbij kunnen helpen. Het is bij Assadaaka geven en nemen. Niemand komt hier alleen maar halen. Iedereen brengt wat mee en dat is de kracht van onze Vriendschaps Community.
Omdat de inzet van ervaringsdeskundigheid bij Assadaaka centraal staat, zijn onze activiteiten altijd heel laagdrempelig. Hierdoor bereiken wij mensen die bij reguliere organisaties buiten beeld blijven. Juist in deze tijden van transities en de participatiesamenleving, zijn organisaties als Assadaaka hard nodig om ervoor te zorgen dat niemand buiten de boot valt en dat zorg en ondersteuning toegankelijk worden gemaakt voor de meest kwetsbare bewoners. We spelen hierbij steeds meer in op het wijkgericht werken dat ervoor moet zorgen dat formele en informele zorg- en welzijnsorganisaties beter met elkaar gaan samenwerken. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat alle buurtbewoners met een hulpvraag de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen aan de samenleving.
Sociale cohesie en solidariteit hebben door de jaren heen altijd bovenaan de agenda van Assadaaka gestaan. Elke tijd kent zijn eigen problemen die mensen uit elkaar drijven en voor onderlinge wantrouwen zorgen. Armoede, onrust en oorlog in de wereld, 9/11, de moord op Theo van Gogh. Op dit moment is de radicalisering van moslimjongeren bijvoorbeeld een belangrijk maatschappelijk probleem dat veel mensen zorgen baart en bevolkingsgroepen tegen elkaar op zet. Assadaaka pakt deze onderwerpen op een actieve manier op en organiseert meldpunten, speciale spreekuren en discussie- en dialoogbijeenkomsten om ervoor te zorgen dat mensen hier openlijk met elkaar over kunnen praten, hun zorgen kunnen delen en elkaars mening leren respecteren. Maar ook taboeonderwerpen, zoals seksuele diversiteit, die tot maatschappelijke scheidslijnen kunnen leiden, worden door middel van diverse projecten opgepakt en bespreekbaar gemaakt. Ook hier weer weet Assadaaka mensen te bereiken die reguliere organisaties niet weten te vinden.
Zij werkt daardoor actief aan echte sociale cohesie. Want alleen samen komen we verder. Er is al genoeg haat en geweld in deze wereld. Wij zetten in op vriendschap. Door elkaar te leren kennen, te begrijpen en te waarderen kunnen we samen en van onderop een vreedzame en productieve samenleving creëren, te beginnen in onze eigen buurt.
Wij zijn blij dat jullie vanavond met zovelen zijn. Met allerlei verschillende leeftijden, beroepen en achtergronden is dit een goede afspiegeling van wat Assadaaka is en in de toekomst ook wil blijven: een plek waar iedereen welkom is. Waar mensen los van achtergrond of sociale status samenkomen en waar iedereen zijn of haar tijd, talenten en kwaliteiten in kan zetten ter bevordering van de levens-omstandigheden van zichzelf en van anderen. Assadaaka is een community van doeners; onze woorden zetten we om in daden. We draaien daarbij vrijwel uitsluitend op vrijwilligers; mensen die hun tijd, kennis en ervaring inzetten om samen aan een vreedzame en inclusieve wijk te werken. Ik wil hierbij dan ook speciaal de gelegenheid nemen om al onze vrijwilligers te bedanken voor hun waardevolle inzet. De vrijwilligers van de taallessen, van de spreekuren, van het Vriendschapshuis, van de vrouwenactiviteiten en alle anderen die activiteiten organiseren of op een andere manier meehelpen. Zonder jullie kunnen we het niet doen. Zonder jullie komen we niet verder. Jullie zijn de dragende samenleving waar in beleidsstukken zoveel waarde aan wordt gehecht. Jullie inzet is niet alleen waardevol voor Assadaaka maar voor de samenleving als geheel.
Maar vrijwilligers hebben ondersteuning en faciliteiten nodig. Wij roepen daarom de gemeente, professionals en alle andere partijen die iets voor Assadaaka kunnen betekenen op om ons te ondersteunen en samen met ons te blijven werken aan een vreedzame buurt waarin iedereen een plek heeft, waar iedereen op waarde wordt geschat en waar iedereen zich op zijn of haar manier kan inzetten voor de gemeenschap.
Maar genoeg gepraat. Wij hebben vanavond een uitgebreid programma met bijzondere activiteiten en verrassende optredens om ons vijfentwintigjarig bestaan te vieren. Ik wens u veel plezier en vooral veel inspiratie om de komende jaren samen met ons te blijven werken aan een inclusieve samenleving waar iedereen zich thuis voelt en iedereen meedoet. Want daar gaat het om.
Dank u wel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten