dinsdag 18 juni 2013

Verslag - Themabijeenkomst Armoede en Gezondheidszorg op 24 mei 2013

 
 
 
 
 
 
 
Stichting Onze  Hoop - voor en door migranten met een handicap of chronische ziekte
Armoede en Gezondheidszorg
Themabijeenkomst op 24 mei 2013, kantoor Plantage Middenlaan

‘Sommige mensen besluiten om geen medicijnen te kopen, omdat zij anders niet te eten hebben. Of andersom.’

Saskia Hubelmeijer opent de bijeenkomst en ze geeft het programma voor de middag op waarbij ze een aantal deelgroepen noemt van mensen die door de voorgestelde bezuinigingen in de Zorg extra getroffen zullen worden: mensen die in een traject zitten  van schuldhulpverlening; mensen met een minimum inkomen; vluchtelingen.

Natuurlijk zijn er nog meer groepen te noemen, maar daar komen we nog over te spreken in het debat straks.
Ahmed El Mesri, voorzitter van Onze Hoop komt vervolgens aan het woord. De kern van zijn verhaal is dat door de voorgestelde bezuinigingen mensen die toch al in een moeilijke en vaak geïsoleerde positie verkeren nog verder in het nauw worden gedreven.

Uiteindelijk zullen deze mensen ofwel in een later stadium alsnog een beroep moeten doen op nog veel duurdere hulp; ofwel je drijft mensen zo ver tot het uiterste van isolement en wanhoop dat er echt ongelukken gaan gebeuren die niet door de omgeving kunnen worden voorkomen en opgevangen. Denk aan zieken en ouderen voor wie het steeds moeilijker wordt om in de eigen kosten van levensonderhoud te voorzien; denk aan mensen met diabetes die afhankelijk zijn van hun medische behandeling en medicamenten; denk aan chronisch zieken; aan astmapatiënten. Het zijn maar een paar voorbeelden maar er zijn er talloze te noemen. Voor hen is armoede een dagelijkse realiteit.

Stichting Onze Hoop is er altijd geweest juist voor deze mensen: de migranten met een beperking en hun familie, en ze wil vooral ook een signaalfunctie naar de politiek vervullen, om het beleid tegen het licht van de werkelijkheid te blijven houden!
Arjan Gelder van de partij WilNu introduceert zichzelf. Hij begint te signaleren dat er veel negativiteit over de toestand in Nederland is en dat we wel murw geslagen lijken: onze volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen ons niet genoeg.

De kern van zijn verhaal komt er op neer dat hij zegt dat de overheid het spoor bijster is:
·        Er is minder zorg, voor hogere kosten.
·        De Kamer controleert het ingestelde beleid slecht.
·        De doelstellingen van 2008 niet zijn gehaald.
·        Er is op grote schaal fraude in de Gezondheidszorg ontdekt.
·        Veel, te veel, wordt aan de instellingen zelf overgelaten waardoor fraude mogelijk is gemaakt.
·        De graaicultuur is gegroeid en de burger raakt in de knel.

In een beschaafd land, en dan is dit het resultaat?

‘Zelfredzaamheid’ is het credo, en ‘eigen  verantwoordelijkheid’ van de burger. Het zijn de kreten van nu. Eerst bezuinigen en dan met bakken de deur uit om de resultaten van deze houding te moeten opvangen. 
Dit systeem, zegt Arjan, moet ontmanteld worden. Wel moet het sociale systeem van nu veranderd worden. Maar de overheid moet eerst de eigen zaken op orde stellen en bijvoorbeeld de boekhoudfraude bij gemeente en landelijke overheid aanpakken. Het is schandalig dat de burger daar de dupe van moet worden en de prijs voor moet gaan betalen. 
Er komt een reactie uit het publiek: We moeten naar vereenvoudiging. Maar voor dat z’n beslag krijgt komt er altijd in zo’n veranderingsproces naar boven wat niet goed werkt. Ook wordt genoemd dat er veel vrijwilligerswerk is. 

Cihan Ugural van vakbond AbvaKabo: 24 april het Zorgakkoord overheid-werkgevers. Abva-Kabo heeft dat niet ondertekend. De eigen bijdrage weg, de zorgondersteuning wordt wegbezuinigd. De realiteit is dat 400.000 mensen / mantelzorgers zijn overbelast. Tot 40% hulp bij huishouding en Thuiszorg terugbezuinigd. De persoonlijke verzorging verdwijnt, verzorgingstehuizen gaan dicht. En in de gehandicaptenzorg en in de verpleeghuizen e.d.: overal verdwijnen banen.

In de landelijke politiek is een aparte tafel gekomen voor Zorg.

Wij, als Abva-Kabo, gaan er in met: Niet bezuinigen op de Zorg!!!
Dan gaat Cihan verder met het benoemen van alternatieven:

·        De zorgverzekeraars: hun winst moet naar de Zorg!
·        Verpleeghuizen verhogen hun vermogen – dat geld is van ons allemaal! en moet naar de Zorg!
·        Wat betreft de topsalarissen en salarissen aan de top: zolang mensen slechte Zorg krijgen moeten mensen aan de top niet zoveel verdienen!
·        Verspilling van geld in de Zorg: haal dat weg daar en laat het terugvloeien naar waar het echt nodig is!

Ook onze alternatieven werden niet gehonoreerd. Toen is er voorgesteld: laat werknemers in de Zorg iets minder stijgen in loon. Dat genereert ook geld waardoor b.v. de Thuiszorg behouden kan blijven. (Hij legt uit: ‘Loonruimte’ vanuit de overheid is niet wat de mensen echt in handen krijgen.)
Dit kabinet bezuinigt omdat ze er ideologisch achter staan. Dat is een keuze! Ze willen niet anders. Er is geen visie op de lange termijn – waar je de gevolgen gaat zien van deze ‘bezuinigingen’ die op den duur weer als extra kosten terugkomen door de gevolgen op langere termijn.  

Hierna geeft Herman Klein-Tiessink, senior beleidsmedewerker zorg bij Cliëntenbelang Amsterdam een presentatie over de ‘gevolgen van het zorgakkoord voor de stad Amsterdam’.
Heeft u nog vragen over bezuinigingen in de zorg?
020 7525100      info@clientenbelangamsterdam.nl

020 7525131  of  06-47440672    info.onzehoop@gmail.com

© Stichting Onze Hoop
Verslag is opgesteld door Lies Bierenbroodspot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten