zaterdag 26 januari 2019

Assadaaka Community herdenkt Auschwitz 2019

OPROEP voor solidariteit:  zondag 27 januari 2019 
Assadaaka Community herdenkt Auschwitz

Assadaaka Community in Amsterdam-Nederland roept iedereen gelovigen en niet gelovigen in de naam van vrede, respect en solidariteit op om zondag 27 januari a.s. aanwezig te zijn bij de Auschwitz-herdenking in Amsterdam. 
De Assadaaka Community sluit zich ook hiermee aan de oproep  bij het Nederlands Auschwitz Comité.
Herdenking van Auschwitz plaatst ons voor een dilemma. Hoe beschrijf je het onbeschrijfelijke, hoe maak je het onvoorstelbare voorstelbaar? Woorden slijten, frasen worden hol. Deze vraag staat niet op zichzelf, maar is een voorwaarde voor een nog belangrijker vraag. 

Om een gedeelde toekomst dichterbij te brengen moeten we juist ook naar elkaars verleden kijken. We moeten weet hebben van elkaars geschiedenis, van de hoogte- en dieptepunten. Maar juist ook van het ervaren leed van gisteren dat mede vorm geeft aan de identiteit van vandaag. Alleen dan kan er – ondanks grote verschillen in opvatting over politiek en samenleving - iets ontstaan als wederzijds begrip en onderlinge toenadering.
Dit mag nooit meer gebeuren en we mogen dit absoluut niet laten terug komen.
De Auschwitz-herdenking vindt plaats op zondag 27 januari a.s. bij het Auschwitz-monument in het Wertheimpark te Amsterdam.

Herdenking 2019

Op zondag 27 januari 2019 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam.

U bent van harte welkom in de hal van het Stadhuis van Amsterdam vanaf 10.00 uur. Om 11.00 uur vertrekt van daar een Stille Tocht naar het Wertheimpark. De Herdenking begint om 11.30 uur en zal rond 12.15 eindigen. Na de herdenking kunnen particulieren en organisaties kransen en bloemen bij het monument leggen. De Stille Tocht en de Herdenking worden live door de NOS uitgezonden.

Het programma samengevat:
10.00 uur Verzamelen voor de Stille Tocht in de hal van het Stadhuis te Amsterdam, hoofdingang aan de Amstelzijde.
11.00 uur Start Stille Tocht naar Wertheimpark.
11.30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument "Nooit meer Auschwitz".

12.15 uur Einde plechtigheid 




De plechtigheid begint met een welkomstwoord door de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver. Aansluitend zal de Burgemeester van Amsterdam, mevrouw Halsema, het woord nemen.


Mevrouw Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4&5 mei zal na de Burgemeester spreken. Na haar toespraak verwoorden Sinti en Roma hun gevoelens in muziek. Het programma wordt vervolgd door Duco van Eijkelenburg, student geschiedenis die afgelopen november met het Nederlands Auschwitz Comité mee op reis was naar de vernietigingskampen in Polen.

De officiële kransenlegging zal worden geopend door overlevenden van de Holocaust, samen met het Bestuur van het Nederlands Auschwitz Comité. Vertegenwoordigers van zusterorganisaties van het NAC, schoolkinderen, hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van zo’n 35 landen zullen hierna hun kransen op het monument leggen. De plechtigheid wordt afgesloten met een défilé van alle aanwezigen langs het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten