vrijdag 8 mei 2015

5 mei: Vrijheid maak je Samen, Vrijheid Geef je door!

   
 
 

Na een  bijzondere  en ontroerend mooie 4 mei herdenking, was 5 mei ook zoals gewoonlijks bij Assadaaka weer bijzonder mooi, gevarieerd  en geslaagd!
Op deze speciale Dag van de Vrijheid had ook het weer en de natuur vrij spel: een dag van bliksemregens, stevig waaiende wind en hevig schuddende boomtakken, maar ook een lekker zonnetje.
igenlijk was de bedoeling dat we buiten op het Ambonplein de Vrijheid  zouden gaan vieren en buiten aan tafels eten met buurtgenoten. Maar er stond zoveel wind dat Ahmed’s actieve broer Abdel en co de grootste moeite hadden om de party-tent staande te houden. Uiteindelijk vloog de tent toch nog de lucht in!
Alleen het prachtig door Trix Grooff van Inclusie Nederland in samenwerking met  Only Friends georganiseerde  rolstoelbasketbal, was op het basketbalveld van het Ambonplein. Het zonnetje werkte toen mee, ondanks dat er wel veel wind stond. Iedereen jong, oud, zwart, wit, beperkt of niet, die wel eens in een rolstoel wilde zitten, kon meedoen. Enthousiaste rolstoelbasketballers van een van de beste rolstoelbasketbal teams, soort “Champions League” van Nederland, begeleidden de merendeels kinderen en paar volwassenen. Iedereen was fijn bezig en het was nog niet zo makkelijk in een rolstoel basketballen.  Vooral de kinderen vonden het erg leuk! Zij kregen later binnen in het Vriendschapshuis een lootje en een cadeautje uit een oude doos. Spannend! Het basketballen en rollen in een stoel was ook educatief geweest “dan weet je hoe het voelt om in een rolstoel te zitten”, bleek uit de antwoorden van de jonge deelnemers aan spelleider Hedy Jane.
Ondertussen werd binnen in een pracht van een keuken van de zeer mooie Eltheto-kerk, door Assadaaka-vrijwilligers Nourdin, Hafid en Latif samen met een groep buurtbewoners een heerlijk maal gekookt! Wij willen behalve alle kokers ook de coordinator van de kerk Peter Faber Hartelijk Danken! Hij heeft het mogelijk gemaakt dat we van de keuken gebruik konden maken. 
Door de wind werd de resterende buitenactiviteiten helaas afgeblazen.Jammer, maar het ging gewoon niet. Binnen in het Vriendschapshuis van Assadaaka  gingen we verder.
Na lootjes en cadootjes was er ruimte voor prachtige en beweeglijke Mexicaanse dansen door Pedro, Tenochtl, Mariana en Silvia van de dansgroep Quochiquetzal. Een genot en lust voor de ogen! In een korte pauze  van Quotziquetzal (betekent slang in Mexico), kwam er spontaan een man, Raoul, met een zak water (Aguaswim), wat vertellen dat sommige bewegingen met een zak water heel goed is voor mensen met een beperking. Hij deed dat flexibel voor als een soort slangemens.
Daarna waren er nog een paar prachtige Mexicaanse dansen te bewonderen. Helaas konden de buikdansen van zeer goede buikdanseres Mariana niet worden vertoond, omdat de muziekinstallatie niet geschikt, te oud was, voor haar muziek op een i-pod. Dat was heel jammer.
Maar het werd gelijk goedgemaakt want hierna  volgde wederom een bijzondere, unieke  en ontroerend mooie  toespraak van Ahmed. Vrijheid moet je samen maken, daar moet je samen aan werken en doorgeven, elke dag opnieuw!  De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de vrijheid van de ander, en vooroordelen moeten worden losgelaten!, gaf hij als boodschap. Iedereen luisterde aandachtig. Op You Tube is een filmpje van deze ook filosofische toespraak te zien.
Gelukkig waren er ook andere sociale buurtbewoonsters gekomen en aangeschoven, die ook lekker kwamen samen eten. (en voor een paar flessen wijn zorgden). Werd het toch nog een gezellig buurt/ straatdiner binnen!
Tijdens het heerlijke eten (rijst, peulvruchten en kip)werd er fijn gekletst en bespeelde Litouwer Saulis vrolijk zijn accordeon/ trekzak.
Ondanks dat de heftige windstoten de dag wat roet in het eten strooide, was het toch vooral een memorabele en gevarieerde prachtdag.
Wij willen iedereen hartelijk danken voor haar/ zijn komst en bijdrage op deze speciale dag, die niet vergeten mag!    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten