vrijdag 27 februari 2015

MELDPUNT DERADICALISERING ASSADAAKA

Help RADICALISERING tegen te gaan!
 
Sinds maart 2013 is het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland toegenomen. Dit heeft met name te maken met de uitreis van moslimjongeren naar landen als Afghanistan, Somalië en Syrië, waar zij zich aansluiten bij lokale jihadistische strijdgroepen. Het gevaar bestaat dat zij bij terugkeer terroristische aanslagen in Nederland plegen.

De Vriendschap Community Assadaaka (VCA) vindt de groeiende groep jihadreizigers naar Syrië een zorgwekkende ontwikkeling. Deze is een gevolg van de politiek-religieuze propaganda én van voortdurende aandacht voor deze jihadisten door de media! Hierdoor wordt een groep geïndoctrineerd die vatbaar is voor polarisatie en radicalisering.
 
Assadaaka waarschuwt moslimjongeren voor de gevolgen en consequenties van een religieus ongefundeerde en politiek dubieuze keuze. Zij wijst hen op het belang van een persoonlijke interpretatie van de term “jihad”, “de heilige strijd”. Deze strijd is in eerste instantie een rechtvaardige innerlijke strijd tegen het lagere zelf. “Jihad” betekent feitelijk “een goede daad”! Niet een onduidelijke oorlog met verborgen agenda’s en eeuwenoude tribale conflicten.
 
Het huidige anti-islam klimaat, discriminatie, werkloosheid en gebrek aan kansen op sociale mobiliteit van moslimjongeren, gelden als belangrijkste oorzaken van de vatbaarheid van deze jongeren voor radicalisering.
 
Vooral in Amsterdam Oost – met name de Indische buurt – wonen veel jongeren uit Multi probleemgezinnen. Zij hebben vaak een laag zelfbeeld, weinig eigenwaarde, en voelen zich extra sociaal en economisch uitgesloten. Zij zijn daarom extra gevoelig voor radicalisering.
De Vriendschap Community heeft al sinds 2004 ervaring met het begeleiden van jongeren en ouders die te maken krijgen met radicalisering. Kenmerkend voor haar activiteiten is het laagdrempelige karakter, en het feit dat zij de “taal” van de jongeren spreekt, waardoor zij – vaak in tegenstelling tot andere instanties – echt contact met ze kan maken! Hierdoor weet  Assadaaka hun vertrouwen te winnen.
 
Iedereen – professionals, ouders, jongeren, buurtbewoners - kan bij het meldpunt terecht. Hier kunt u uw zorgen delen, informatie en advies en/of individuele begeleiding krijgen. Het meldpunt wilt hiermee vanuit haar expertise en ervaring met de doelgroep, een bijdrage leveren aan vroeg-signalering, preventie en ingrijpen in radicaliseringsprocessen.
 
Meldpunt De-radicalisering Assadaaka kan de jongeren en hun ouders perspectieven bieden en handvatten aanreiken, waardoor zij hun situatie op een positieve manier kunnen beïnvloeden. Daarmee werkt zij aan haar kerndoelstellingen van het bevorderen van integratie, sociale cohesie en participatie van alle buurtbewoners in Amsterdam Oost.
 
Wilt u contact opnemen met het Meldpunt? Bel dan met telefoonnummer 020-7525131 op werkdagen van 9.30 tot 10.30 uur of mail naar stopradicalisering@gmail.com . U kunt dan telefonische informatie krijgen of een persoonlijke afspraak maken.  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten