zaterdag 29 september 2012

Dag van de Mantelzorg bij stichting Onze Hoop


Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg staan de mantelzorgers centraal. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Daarom organiseert stichting Onze Hoop een gezellige avond met eten en drinken voor onze gelieve mantelzorgers op vrijdag 9 november a.s..

Dus wees erbij om samen van een leuke avond te genieten!

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulp -behoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren.
In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander.
Meer informatie (externe link):   www.mezzo.nl 

Datum: vrijdag 9 november 2012
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie:
Centrum Ruma Khami
Adres: Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdamneer is Dag van de mantelzorg? Datum Dag van de mantelzorg 2012: zaterdag 10 november. Datum Dag van de mantelzorg 2013: zondag 10 november. Datum Dag van de mantelzorg 2014: maandag 10 november. Datum Dag van de mantelzorg 2015: dinsdag 10 november. Wanneer valt Dag van de mantelzorg? Op welke dag valt Dag van de mantelzorg?

Voor meer informatie: Tel: (020) 7525131 (06-47440672)

Routebeschrijving: Ruma Khami, Makassarplein 1, Javaplein: bussen: 22,65, 359, tram: 14, Insulindeweg: trams: 7, 14, bussen: 37,245,359, Zeeburgerdijk: bussen: 22, 65, 359

 

donderdag 27 september 2012

Dag van de Dialoog in Amsterdam bij stichting Onze Hoop




In kader van de Dag van de Dialoog nodigt stichting Onze Hoop leden, belangstellenden Amsterdammers uit om elkaar te leren kennen door ervaringen en dromen te delen aan de hand van een specifiek thema. Dit jaar is het thema: Crisis, wat kun je ermee?.
Op ruim honderd plekken in de stad komen mensen in kleine groepjes bij elkaar aan een ‘dialoogtafel’ om met elkaar in gesprek te gaan over een thema. Op donderdag 01 november aanstaande kunt u ook bij stichting Onze Hoop aanschuiven.
Een belangrijk uitgangspunt voor de dialoog is dat er geen theorieën maar ervaringen uitgewisseld worden. En dat we elkaar niet hoeven te overtuigen maar elkaar vragen stellen en naar elkaar luisteren. Het gesprek duurt ongeveer 2 uur en wordt begeleid door een getrainde gespreksleider.
Voor wie? De Dag van de Dialoog is een uitgelezen kans om Amsterdammers van uiteenlopende culturele en maatschappelijke achtergronden te ontmoeten.
Organisatie. De dag is een initiatief van het Platform Amsterdam Dialoog, waarin Stichting Onze Hoop vertegenwoordigd is.
Waar en wanneer? Donderdag 01 november 2012. 10.00 - 12.00 uur.
Locatie: Plantage Middenlaan 14-1, 1018 DD Amsterdam
Kosten. Deelname is gratis.
Aanmelden. We zouden het fijn vinden wanneer u even laat weten of u komt, dat kan via telefoonnummer 020-7525131 (06-47440672). Of via email:   infoassadaaka@gmail.com 
Routebeschrijving: Ruma Khami, Makassarplein 1, Javaplein: bussen: 22,65, 359, tram: 14, Insulindeweg: trams: 7, 14, bussen: 37,245,359, Zeeburgerdijk: bussen: 22, 65, 359

woensdag 26 september 2012

Thema-bijeenkomst in De week tegen de eenzaamheid bij stichting Onze Hoop op 5 okt. ‘12


Stichting Onze Hoop van , voor en door migranten met een handicap of chronische ziekte, ouderen en hun families. Stichting Onze Hoop organiseert voor migranten met een handicap of chronische ziekte, ouderen en hun families: een thema avond in het kader van ‘De week tegen de eenzaamheid’

Sprekers: Ahmed El Mesri, voorzitter stichting Onze Hoop en andere leden van de stichting

Uitwisseling van ervaringen
U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst

Datum: vrijdag 5 oktober 2012Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Centrum Ruma Khami
Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam

We zouden het fijn vinden wanneer u even laat weten of u komt, dat kan via telefoonnummer 020-7525131 (06-47440672). Of via email: info.onzehoop@gmail.com of http://www.comiteonzehoop.web-log.nl

Routebeschrijving: Ruma Khami, Makassarplein 1, Javaplein: bussen: 22,65, 359, tram: 14, Insulindeweg: trams: 7, 14, bussen: 37,245,359, Zeeburgerdijk: bussen: 22, 65, 359

maandag 24 september 2012

Verslag Politiek Debat n.a.v. de verkiezingen voor de 2e Kamer op 12 september Ruma Khami, 7 september 2012.

In het kader van de tweede kamer verkiezingen  organiseerde de vereniging Assadaaka samen met het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN)  en verschillende maatschappelijk organisaties een politiek debat.

Tijdens deze politieke avond, die in het teken stond van crisis, werd samen met burgers, (maatschappelijke) organisaties, politici en bestuurders over de toekomst van Nederland gesproken.

Plaats Assadaaka, Buurthuis Ruma Khami
Adres Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam
Tijd 19.30-21.30 uur

Aanwezig:
De sprekersvoorzitter voor deze avond, Cor van Drongelen, voorzitter stichting De Brug in Nw. West;
Ahmed El Mesri; leden van stichting Assadaaka en Onze Hoop, waaronder notulant Lies Bierenbroodspot; buurtbewoners; belangstellenden.
Afgevaardigden van: Miguel Heilbron van Groen Links, Maureen van der Pligt van de SP, Gritta Nottelman van de PvdA, Arjan Gelder van Wel Nu en Rien Fraanje van het CDA.

Sprekersvoorzitter Cor van Drongelen opende de bijeenkomst met iedereen welkom te heten. Ze gaf het woord aan Ahmed. Deze stelde zich voor en vervolgde:
‘Wij komen op voor de sociaal zwakkeren. Assadaaka probeert mensen bewuster te maken om naar hun hart te luisteren.’

Er komt een vraag: Waarom moeten migranten stemmen?

Ahmed: Ze zijn de nieuwe Nederlanders. Ze staan op twee benen: 1 hier, het andere daar waar ze vandaan komen. Maar ze wonen hier en moeten hier een bijdrage leveren. Met hun stemrecht meedoen. Cohesie kan zo bevorderd worden. Als ze niet meedoen ontstaat een identiteitscrisis.
Hun vertrouwen kan teruggewonnen worden door mee te doen en de politici moeten zich ook inzetten voor de nieuwe Nederlanders. De diversiteit is een realiteit. Gezamenlijk moeten we aan het werk voor bewustwording.

Er komt een vraag uit het publiek: Hoe gaat de politiek de mensen het vertrouwen geven dat de politiek te vertrouwen is?

Hierop wordt de eerste stelling/vraag ingebracht, die als introductieronde aan de aanwezige politici van de diverse partijen gesteld wordt, met daarop hun antwoorden.
De eerste vraag luidt: Waar geeft de overheid het geld aan uit? En de vraag: Als jij (van jouw partij) het voor het zeggen had, waar zou jij het dan aan uitgeven?

De Groen Links afgevaardigde: De VVD en CDA/PVV hebben het wat ons betreft niet goed gedaan. Wij, van Groen Links, willen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Daarnaast zegt Groen Links: We zitten ook in een milieucrisis. We willen alles in samenhang met elkaar oplossen. De belasting op werk moet wat ons betreft omlaag. We willen banen creëren en hogere inkomens zwaarder belasten.

De SP: De JSF moet weg! In plaats daarvan: Zorg! Marktwerking in de zorg moet weg. Het geld moet anders worden ingezet. Hypotheekrente afschaffen. Huren 5 à 6 % goedkoper. Uitkeringen omhoog. Veel armoedemaatregelen dus. En weghalen bij de grote bedrijven.

De PvdA: Dit (wat de SP zegt) laat mensen het vertrouwen verliezen. We zullen hoe dan ook een coalitie moeten vormen. We kunnen niets beloven – dat is reëel. Hervormen, investeren, innoveren – dat is wat wij willen. De woningmarkt (hypotheekrente aanpakken) en woningnood aanpakken (leegstaande kantoren b.v.). We willen er sterker en socialer uit komen.

Wel Nu: De belangrijkste crisis is een politieke crisis. Mensen weten het niet meer of zijn negatief in de politiek. Wij willen dat er referenda worden ingevoerd. Leo Verhoef.nl  heeft dingen doorgerekend en gevonden dat er veel boekhoudfraude is gepleegd.

Het CDA: Werk, gezin en samenleving – dat zijn onze drie pijlers. Werk: geen uitkeringen verhogen, maar investeren in mensen helpen zoeken naar werk, ongeacht afkomst.
Gezin = breed: daar waar mensen voor elkaar zorgen. Samenleving: de overheid moet meer overlaten aan de samenleving, aan kleine gemeenschappen b.v.
Hierop volgt een heen-en-weer praten over de frustratie van Assadaaka: dat de overheid het werken onmogelijk maakt.

Ahmed poneert hier: Burgers zouden voor burgers op moeten komen!

Groen Links: denkt dat je zo (wat CDA zegt) mensen uitsluit. Je moet mensen juist wel blijven ondersteunen vanuit de overheid. Wij willen in mensen investeren.

SP: Sinds Civic is binnengehaald is het misgegaan. Je haalt het hart uit de buurt als je alle buurthuizen gaat sluiten. Civic moet geld verdienen en ze liegen over cursussen die ze geven om het geld binnen te halen.

PvdA: Er zijn verschillende manieren om iets op de politieke agenda te zetten. ‘De overheid terugtreden’? vraagteken.
De eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Het ombudsteam maakt contact met mensen door langs de deuren te gaan.
  
Vraag 2: Wie is er eigenlijk de baas in Nederland, volgens jullie?

SP: Wij gaan de straat op, maken contact met burgers/stemmers. Wat leeft er?
Wij denken dat je de crisis alleen kunt bestrijden door b.v. 3 miljard te investeren in de economie, b.v. in de bouw. Wij willen dat huizen die lang te koop staan worden opgekocht door corporaties.

PvdA: Wij hebben wat moeite met de slachtofferhouding. Uiteindelijk beslissen de politici. En de kiezers bepalen welke politici er komen. Dus de kiezers zijn niet monddood, ze kunnen zo laten horen wat ze willen.

CDA: Het is een zwart-wit beeld wat de SP schetst. U als kiezer heeft wel invloed. Er is niet één baas in Nederland.

Opmerking uit de zaal: Meer dan de helft van de mensen heeft geen vertrouwen meer in de politiek en die mensen weten het niet meer. In Amsterdam zijn er 78 nationaliteiten, dat is een nieuwe sfeer in Nederland.

PvdA: Ik heb het gevoel dat er wel een kanteling is. (En na een vraag uit het publiek hoe ze hier bij komt, vult ze aan:) Het lijkt dat mensen meer het gevoel krijgen dat er meer aandacht is voor de minder bevoordeelden.


Er komt een vraag uit het publiek die ik gemist heb. Ik concludeer uit de nu volgende antwoorden dat de vraag ging over hoe mensen meer bij de politiek betrokken kunnen worden.
Daar wordt als volgt op gereageerd:

CDA: Werk creëren.

Groen Links: Feit is dat ‘witte’ mensen meer stemmen dan ‘allochtonen’, en dat rijke mensen meer stemmen dan arme mensen. Benadrukt: Je stem laten horen is belangrijk!
En: er moeten strengere regels komen voor bedrijven.

Wel Nu: De overheid moet duidelijker worden; de overheid moet dienender worden. Transparantie.

SP: Wij zijn er niet alleen in verkiezingstijd, we zijn ook in de buurten, in moskeeën, bij zorgmedewerkers e.a., we zijn bij acties ivm achterstallig onderhoud b.v. Dat vergt een lange adem, maar geeft de burgers wel vertrouwen.

Vraag uit het publiek: Mijn mening doet er misschien weinig toe, omdat er altijd een coalitie* komt. (Coalitie = een samengaan van meerdere partijen, die soms tegengestelde uitgangspunten hebben.)

Cor reageert hier op met te zeggen dat het dus belangrijk is dat politici éérlijk zijn.

CDA: Politici zijn ook gewone mensen, die er niet op uit zijn om mensen zand in de ogen te strooien.

Hierop volgt heen- en weergepraat over iets (de aanleg van een rondweg) wat is doorgedrukt door Den Haag waar lokaal veel mensen op tegen waren.

Groen Links: De verschillen laten zien dat er dus in het land veel verschillende meningen en belangen zijn. Je moet als partij wel blijven vertellen over je idealen. Ook als je weet dat je niet alles waar kunt maken.

Vraag uit de zaal: Vertel nou eens allemaal stuk voor stuk: wat hebben jullie waargemaakt / gepresteerd?

SP: Wij zijn klein in de gemeenteraad. Maar we zijn doorgegaan met opkomen voor b.v. misstanden in verpleeghuizen. Ik heb dingen aan de kaak gesteld en ben daarna zelfs gedaagd door Osira. Samen met de vakbond hebben we een convenant gesloten.

PvdA: Ben trots op Lodewijk Asscher en zijn onderwijsacties. Hij heeft zich daar zeer mee bemoeid om de kwaliteit op basisscholen omhoog te krijgen.

Opmerking: Het schoolvervoer voor kinderen met een beperking is afgeschaft, dankzij Lodewijk Asscher. Ze kunnen niet meer naar elke school van keuze omdat het ‘zo dichtbij mogelijk’ moet.

CDA: De vrijheid van onderwijs lijkt mij essentieel.

Opmerking uit de zaal: Er zijn veel (verkapte of openlijke) bezuinigingen. ‘Burgers moeten in hun eigen kracht gaan staan, voor een dienende overheid.’ Hoe gaat u dan b.v. het onderwijs aanpakken qua nieuwe participatie?

Groen Links: Wij zijn heel erg vóór goed onderwijs, wáár je wieg ook heeft gestaan. Wij verhogen de uitgaven voor integratiebeleid.
Qua beleid ben ik trots op hoe we in Europa zorgen voor meer regels tegen banken die ontsporen of die ons in een crisis werpen. Het kinderpardon ben ik trots op: kinderen kunnen blijven die hier al jaren wonen. Bij het lente-akkoord: 13 grote bezuinigingen zijn teruggedraaid.

SP: De SP wil snijden in allerlei onnodige posten. Wij willen een basisbeurs in studiebeurzen. Wij zijn tegen segregatie in het onderwijs: wij willen dat kinderen samen naar school gaan. Kinderen moeten met elkaar leren omgaan.

CDA: De overheid moet dit steunen.

SP: Middelbaar onderwijs: openbaarheid van wachtlijsten. Iedereen gelijke kansen. 

Opmerking uit het publiek: Mijn kinderen kunnen niet naar bepaalde scholen. Dit geeft veel problemen.

SP: Ja, dan haken jongeren af. Ze moeten kunnen ervaren dat ze serieus worden genomen. Bepaalde wachtlijsten kloppen niet: ze geven aan dat er gediscrimineerd wordt. Er zijn dubbele wachtlijsten.

PvdA: Mensen in de frontlinie, zoals in het onderwijs b.v. maar ook politie e.d., moeten goed betaald krijgen. En kinderen moeten, o.a. via het onderwijs, vertrouwd worden gemaakt met politiek.

Wel Nu: Normen en waarden zijn verdwenen, door de ontzuiling.

CDA: Mensen voelen zich ergens bij betrokken als ze mee mogen doen, vooral door werk. We moeten de schooluitval terugbrengen. Een papiertje hebben en vervolgens een banenkans hebben maakt ze meer betrokken. Het kan ook een werk- of stageplek zijn via een praktijkgerichte opleiding e.d.
PvdA: Dat vraagt ook van bedrijven om daarin te investeren.

SP: Daar hebben we ook afspraken over gemaakt met sommige bedrijven. Maar voor een klein bedrijf (denk aan: een garage, een kapperszaak b.v.) is dat een enorme investering – qua geld en tijd en mankracht – en dat is niet altijd beschikbaar.

Een opmerking uit het publiek: Ik kan de opleiding van mijn kinderen niet betalen, hoe moet ik dan leven? Dit is een armoedeprobleem.

Algemeen antwoord: Er moet veel meer worden gekomen tot samenwerking met gelijksoortige advies- en hulporganisaties! die nu nog veel te versnipperd werken.

Deze belangrijke conclusie vormde het einde van dit politieke debat, dat werd afgesloten door Cor van Drongelen. Zij gaf het laatste woord aan Ahmed El Mesri, die de aanwezige politici bedankte voor hun inzet en het publiek opriep om de komende verkiezingsdag te gaan stemmen en dan vooral te stemmen vanuit het hart.
Hiermee eindigde deze avond.

Lies Bierenbroodspot
beleidsmedewerker Assadaaka 
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ahmed El Mesri.
Contact: (020) 7525131 (06-47440672)
. E.  info@assadaaka.nl -  w.  www.assadaaka.nl

zaterdag 22 september 2012

Toespraak Ahmed El Mesri politiek debat op 7 september 2012

 
Themabijeenkomst 'Naar een betere toekomst voor kwetsbare mensen in de samenleving', Politiek debat verkiezingen 2012

Goedenavond, beste aanwezigen,

Ik ben Ahmed El Mesri, oprichter en voorzitter van de multiculturele vereniging Assadaaka, een vereniging die zich al jarenlang inzet voor integratie, participatie en sociale cohesie, in eerste instantie in Amsterdam, maar op basis van onze ervaringen en de manier waarop wij onze doelstellingen bereiken ook voor de rest van Nederland.

Iedereen weet dat er volgende week woensdag verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer van de Staten Generaal, een enigszins formele bewoording voor het belangrijkste orgaan in onze parlementaire democratie, de Tweede Kamer. Dit is de plek waar vanuit Nederland geregeerd gaat worden, als alles goed gaat voor de komende vier jaar. Dat betekent ook dat wij woensdag met ons allen gaan bepalen hóe dit Nederland geregeerd gaat worden, wát het beleid gaat worden.

De bijeenkomst van vanavond gaat over een betere toekomst voor kwetsbare mensen in de samenleving; natuurlijk weten wij ook dat het bestuur van een land uit meer bestaat dan een betere toekomst maken voor kwetsbare mensen, maar wij van Assadaaka vinden dat het hoe dan ook mensen zijn die een land maken en dat álle mensen belangrijk zijn, iets, waar wij ons ook al jaren voor inzetten. Helaas hebben wij de afgelopen jaren alleen maar gezien dat er steeds minder tijd, aandacht en geld beschikbaar is voor de grote en groeiende groep zwakkeren in de samenleving.

Aanstaande woensdag gaan wij met ons allen bepalen of wij een tweedeling willen hebben van de Nederlandse samenleving: aan de éne kant een groep die gemakkelijk meegaat in de steeds snellere ontwikkelingen van de maatschappij en de wereld in het algemeen en aan de andere kant een groep mensen die hier, om welke reden dan ook, niet in mee kunnen gaan. Tegelijkertijd hebben wij in de afgelopen tijd duidelijk meegemaakt – en helaas maken wij het nog steeds mee – dat er steeds meer afgebroken wordt van het werk dat wij met veel moeite en inspanning op basis en met hulp van vrijwilligers tot stand gebracht hebben.

Daarom vragen wij ons dan ook af: Waar gaan wij over discussiëren? Terwijl wij zelf al jaren bezig zijn met het verbeteren, niet alleen van de toekomst, maar ook van de huidige situatie van zwakkeren in onze samenleving. Niet als een abstractie, een partijpunt, een beleidsnota, een regel, maar als een concreet iets, daadwerkelijk hulp, daadwerkelijk luisteren naar mensen, kijken naar hun situatie en komen tot een oplossing voor de problemen waar zij in zitten, waar zij mee te maken hebben.

Assadaaka toont aan, samen met haar zusterorganisaties stichting Onze Hoop – die zich inzet voor migranten die te maken hebben met een beperking op lichamelijk en/of psychisch gebied – en de NOMA – die zich inzet voor de groeiende groep oudere migranten – dat het dáden zijn die tot een werkelijk betere situatie voor de zwakkeren leiden.

Gaat het zo worden dat het de komende tijd ons werk nog moeilijker gemaakt gaat worden, terwijl wij het hier, op deze bijeenkomst, ongetwijfeld met elkaar over eens zijn dat er middelen moeten zijn om de huidige situatie en de toekomst van de zwakkkeren in de samenleving te verbeteren? Waar hebben wij het dan over? Initiatieven die genomen worden om de tweedeling in de maatschappij tegen te gaan, om te zorgen dat iederéén een menswaardig bestaan op kan bouwen in deze stad, in dit land, nog verder tegenwerken en beknotten, terwijl men de mond vol heeft van participatie en sociale cohesie?

Dat is waar wij van Assadaaka, Onze Hoop en NOMA altijd bang voor zijn, dat het blijft bij mooie woorden, af en toe een discussiebijeenkomst en vervolgens alleen maar om ons heen zien dat er niet alleen niets verandert, maar dat wat er ondernomen wordt, alleen maar tegenwerking ondervindt. Daarom is het belangrijk om niet alleen vanavond een stem te laten horen, maar ook aanstaande woensdag uw stem te laten horen voor een sociaal en rechtvaardig Nederland, waarin niet gewerkt gaat worden aan een tweedeling tussen haves en have nots – zoals men het met een Engelse term zo treffend verwoordt – tussen de sterken en de zwakkeren, zoals wij het in het Nederland ook heel goed kunnen zeggen. Een Nederland waarin initiatieven zoals die van Assadaaka, ondersteund worden en niet tegengewerkt. Een Nederland waarin daadwerkelijk aandacht besteed wordt aan een leefbaar klimaat voor iedereen.

Ik wens alle aanwezigen een nuttige discussie toe en een wijze stem voor aanstaande woensdag.

Dank u wel.

vrijdag 21 september 2012

Dag van de Dialoog in Amsterdam


In kader van de Dag van de Dialoog nodigt Assadaaka Amsterdammers uit om elkaar te leren kennen door ervaringen en dromen te delen aan de hand van een specifiek thema. Dit jaar is het thema: Crisis, wat kun je ermee?.
Op ruim honderd plekken in de stad komen mensen in kleine groepjes bij elkaar aan een ‘dialoogtafel’ om met elkaar in gesprek te gaan over een thema. Op donderdag 01 november aanstaande kunt u ook bij Assadaaka aanschuiven.
Een belangrijk uitgangspunt voor de dialoog is dat er geen theorieën maar ervaringen uitgewisseld worden. En dat we elkaar niet hoeven te overtuigen maar elkaar vragen stellen en naar elkaar luisteren. Het gesprek duurt ongeveer 2 uur en wordt begeleid door een getrainde gespreksleider.
Voor wie?
De Dag van de Dialoog is een uitgelezen kans om Amsterdammers van uiteenlopende culturele en maatschappelijke achtergronden te ontmoeten.
Organisatie
De dag is een initiatief van het Platform Amsterdam Dialoog, waarin Assadaaka vertegenwoordigd is.
Waar en wanneer?
Donderdag 01 november 2012. 19.00 - 21.30 uur.
Locatie: Centrum Ruma Khami, Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam
Kosten
Deelname is gratis.
Aanmelden
We zouden het fijn vinden wanneer u even laat weten of u komt, dat kan via telefoonnummer 020-7525131 (06-47440672). Of via email:   infoassadaaka@gmail.com 
Routebeschrijving: Ruma Khami, Makassarplein 1, Javaplein: bussen: 22,65, 359, tram: 14, Insulindeweg: trams: 7, 14, bussen: 37,245,359, Zeeburgerdijk: bussen: 22, 65, 359

De Week van de Toegankelijkheid - Uitnodiging voor woensdag 3 oktober a.s. bij stichting Onze Hoop



Aan alle bewoners met beperking, belangstellenden en belanghebbenden in A’dam Oost.
Zijn de buurthuizen en winkels toegankelijk voor iedereen?’

De Verenigde Naties heeft de week van 1 t/m 6 oktober uitgeroepen tot
De Week van de Toegankelijkheid.

In deze week vraagt men aandacht voor het voorkomen en oplossen van belemmeringen.

Stichting Onze Hoop organiseert een bijeenkomst over de toegankelijkheid van de Ruma Khami in het bijzonder en de openbare gebouwen en de winkels in de buurt in het algemeen. Deze zouden nog toegankelijker kunnen worden voor mensen met een beperking als ondernemers weten wat zij kunnen doen om een nog betere gastheer te worden. Hoe klantvriendelijker een ondernemer of organisatie wordt, hoe meer mensen gebruik kunnen maken van de producten of diensten.
Wij nodigen u van harte uit voor deze bijeenkomst. Wij willen mensen met een beperking de kans te geven zelf ook te laten horen wat zij van hun buurt verwachten en of er behoefte is aan het organiseren van activiteiten in de buurt.
Tijdens de bijeenkomst worden mensen ook geïnformeerd over de richtlijnen die gelden voor een toegankelijke openbare ruimte.

De bevindingen uit de bijeenkomst worden doorgezonden aan
• De Wmo-adviesraad
• De verantwoordelijke portefeuillehouder
• Alle raadsleden

Wanneer: Woensdag 3 oktober 2012 Locatie: De Ruma Khami in Indische buurt
Adres: Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur

Programma: 19.00 uur Ontvangst met koffie, thee en informele kennismaking met Onze Hoop
19.30 uur Openingswoord door dhr. A. El Mesri, voorzitter
21.30 uur Afsluiting

Deelname is gratis! Een gezellige en inspirerende avond met ruimte voor een open gesprek!

Aanmelden is verplicht: U kunt zich aanmelden via info.onzehoop@gmail.com

Informatie en aanmelding bij stichting Onze Hoop: Tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur tel020) 7525131 of 06-47440672.

Routebeschrijving: Ruma Khami, Makassarplein 1, Javaplein: bussen: 22,65, 359, tram: 14, Insulindeweg: trams: 7, 14, bussen: 37,245,359, Zeeburgerdijk: bussen: 22, 65, 359.

Ruilmarkten bij Stichting Onze Hoop van 24 september t/m 24 dec. 2012


Stichting Onze Hoop denkt graag mee in deze tijden van de economische crisis.
Wij gaan de komende periode tot en met december 2012 6x een ruilmarkten organiseren en dat doen we 2x in de Maand voor Jong en Oud!

Het doel is om mensen met een handicap te helpen aan het juiste hulpmiddel zonder dat het extra geld hoeft te kosten.

Wij stellen u in de gelegenheid om via onze komende periode de ruilmarkten te bezoeken. Uw overgebleven rolstoel te ruilen voor bijvoorbeeld een douchekruk. Daarmee wordt voorkomen dat uw overgebleven medische hulpmiddelen, niet in de afvalbak terecht komen. Of u wilt uw medische hulpmiddelen aan anderen doneren die het hard nodig hebben. Stichting Onze Hoop is maatschappelijk verantwoord bezig. Wij halen uw overgebleven medische hulpmiddelen bij u op, zodat anderen er nuttig gebruik van kunnen maken.

U  kunt hierover contact met ons opnemen via telefoonnummer: 020-7525131/06-47440672
Of via email: info.onzehoop@gmail.com

Locatie: Centrum Ruma Khami, Makassarplein 1, 1095 RP Amsterdam

Routebeschrijving: Ruma Khami, Makassarplein 1, Javaplein: bussen: 22,65, 359, tram: 14, Insulindeweg: trams: 7, 14, bussen: 37,245,359, Zeeburgerdijk: bussen: 22, 65, 359

dinsdag 4 september 2012

Een brief van Assadaaka Community naar de wethouder Lieke Thesingh van Zorg en Welzijn (GL)

 Lieke Thesingh

Amsterdam, 21 mei 2012

Geachte mevrouw Thesing,


Als vrijwilliger Nederlandse les bij de Taalwinkel van Assadaaka wend ik mij tot u om bezwaar te maken tegen het feit dat u vanaf 1 mei een ruimte in Ruma Khami voor Assadaaka hebt afgesloten en hebt aangekondigd dat we vanaf 1 juni nog één ruimte over houden. U stelt dat dat geen probleem is omdat u alternatieve ruimtes beschikbaar stelt, bijvoorbeeld in de Meevaart of aan het Timorplein.

Met deze brief wil ik u duidelijk maken dat concentratie van de activiteiten van Assadaaka op één locatie in Amsterdam Oost voor het succes van onze taallessen van cruciaal belang is.

Persoonlijke motivatie en positieve ervaring met Assadaaka

Laat ik mijzelf kort introduceren. Drie jaar geleden zocht ik vrijwilligerswerk. Ik wilde in de buurt Nederlandse les gaan geven, omdat ik graag op een positieve manier in contact wilde komen met migranten, omdat ik van taal houd en van les geven en omdat ik een steentje wil bijdragen aan de taalontwikkeling van migranten. Via Internet kwam ik bij Assadaaka terecht.

Ik voelde mij er direct thuis. Er heerst een vriendelijke, open sfeer. En vanaf het begin was het mij duidelijk dat Ahmed en Abdel El Mesri voortdurend een boodschap uitdragen van wederzijds respect en tolerantie tussen verschillende culturen, waarbij ze moeilijke onderwerpen (bijv. homoseksualiteit) niet uit de weg gaan. Ze zijn daarin oprecht en creëren een veilige omgeving. Verder benadrukken ze steeds het belang van de taal leren en méédoen met de Nederlandse samenleving.

De afgelopen drie jaar is mijn enthousiasme gegroeid. Het contact met de cursisten, met  de andere vrijwilligers en met andere mensen die langs komen ervaar ik als een verrijking van mijn leven.

De Taalwinkel van Assadaaka: lessen en inloopavonden

We hebben twee lesavonden in de week met groepen op twee niveaus, waar als ze met een nieuw hoofdstuk beginnen nieuwe cursisten kunnen instromen. De lessen worden verzorgd door een groep van ongeveer acht vaste vrijwilligers. Daarnaast hebben we wekelijks twee inloopavonden waar iedereen welkom is en waar twee vaste vrijwilligers (waaronder ik) de avond begeleiden. Via Amsterdam Cares en via andere kanalen komen ook andere mensen helpen. Op een inloopavond komen nu gemiddeld twaalf cursisten, dat aantal groeit geleidelijk. Op de inloopavonden wordt gewerkt in kleine groepjes of één op één, er is allerlei materiaal (boeken, spelletjes en taaldoosjes) waaruit de cursisten kunnen kiezen. De cursisten helpen ook elkaar. Deze avonden zijn altijd erg gezellig en zeer laagdrempelig. De vrijwilligers van Amsterdam Cares zijn enthousiast en komen terug, omdat ze zeer gemotiveerde cursisten aantreffen en een goede sfeer. Zij helpen ook bij de begeleiding van kinderen uit de buurt die hun huiswerk komen maken.

We staan graag open voor uitwisseling met andere taalaanbieders in de buurt. Helaas heb ik nog geen reactie gehad op mijn pogingen tot contact met stichting M.O.I, door de onrust de afgelopen tijd is het er niet van gekomen om er verder werk van te maken.

Waarom moet Assadaaka bij elkaar blijven?

Laagdrempelig. Kwetsbare groepen. Die woorden vallen vaak. Ik ben me af gaan vragen wat Assadaaka nu zo laagdrempelig maakt. Het heeft te maken met altijd welkom zijn en de eerder genoemde veiligheid. Veel cursisten die bij ons op de taallessen komen  hebben geen gemakkelijk leven. Velen hebben wisselend wel of geen werk, soms ook (een tijd) ’s nachts. Een aantal moet ’s ochtends heel vroeg op om te gaan werken. Een leerling blijft de laatste tijd tot de pauze om half negen, omdat hij om tien uur ’s avonds met zijn werk begint. 

Ik zie ook cursisten soms een tijdje ‘verdwijnen’ en dan weer terug komen. Of ze komen wel even langs in de algemene ruimte, maar volgen dan even geen les. Dat ze dan toch wel bij Assadaaka terecht kunnen, dat betekent dat ze wel blijven komen en ook weer kunnen instappen bij de lessen en de inloopavonden.

Het is mij in de loop van drie jaar duidelijk geworden dat de activiteiten van Assadaaka niet los van elkaar kunnen worden gezien. Er zijn nu verschillende activiteiten in verschillende ruimtes. De activiteiten hangen onderling samen.  Zo is de vader van twee kinderen van de huiswerkklas welkom in de ‘huiskamer’ terwijl zijn dochters huiswerkbegeleiding krijgen. Een broer van een huiswerkkind volgt intussen Nederlandse les. De maaltijden die worden bereid zijn voor iedereen.

Als taalvrijwilliger hoef je je niet te verdiepen in de problemen van de cursisten. Als zij hulp nodig hebben dan zijn Ahmed en Abdel er, met weer allerlei mensen om hun heen. Dat gebeurt voor ons taalvrijwilligers allemaal achter de schermen, pas de laatste tijd realiseer ik me hoe belangrijk dat is. En het geeft ons de mogelijkheid om ons optimaal op de taallessen te concentreren. Dat maakt ook dat de taallessen leerzaam en ontspannen kunnen zijn, waarbij wij als taalteam ons erop richten om dat steeds verder te verbeteren.

Onze taallessen hangen nauw samen met het overige werk van Assadaaka en de veilige huiskamer die Assadaaka elke avond biedt.  Dat is cruciaal voor het succes van onze taallessen bij deze groep cursisten. Daarom kunnen deze lessen geografisch niet los gekoppeld worden van andere activiteiten en is een vaste plek in de luwte met voldoende ruimte nodig.  

In deze tijd van bezuinigingen zijn middelen schaars. Met een groep gemotiveerde en betrokken vrijwilligers geven wij taallessen aan zeer gemotiveerde mensen, die zo kansrijker worden in onze samenleving. Dit kan dankzij het veilige kader dat Assadaaka biedt en de ruimte die u biedt. Geld vragen wij niet.

Zo lang er geen vergelijkbaar alternatief beschikbaar is hoop ik van harte dat u ons voldoende ruimte laat en ons de kans biedt om ons zinvolle en inspirerende werk met de Taalwinkel bij Assadaaka te kunnen voortzetten. Zodat de cursisten kunnen blijven komen en op ons kunnen blijven rekenen.

Met vriendelijke groet,
Vrijwilliger - Coördinator inloopavonden Nederlands bij Assadaaka Community

PS1

Bij deze bent u van harte uitgenodigd om een keer een (deel van) een inloopavond Nederlands bij te wonen. Dat is elke dinsdag- en donderdagavond tussen 19.30 uur en 21.30 uur.

PS 2

Vrijdagavond bij een bijeenkomst in de Meevaart hoorde ik dat de ruimte van Stichting M.O.I.  aan het Makkassarplein ’s avonds leeg staat. Kunnen andere groepen daar gebruik van maken?